A Zselic szívében, Bőszénfán található a Bőszénfai Szarvasfarm. Különleges programokkal, érdekes látnivalókkal, finom ételekkel várják a látogatókat. Találkozhatunk itt szelíd szarvasokkal, megnézhetjük az agancs gyűjteményt vagy részt vehetünk a lovaskocsis vagy tratoros szarvaznézésen is.
A farmot a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem működteti, a területen több mint 2000 állat él. A hely elsődleges célja az oktatás, kutatás és termelés, azonban turisztikai vonatkozásban is jelentős. Nyitvatartási időben előzetes bejelentkezéssel fogadják a kíváncsi látogatókat, akik betekintést nyerhetnek az itt folyó munkákba is. A farm szelíd lakói természetesen nagy örömmel várják a simogatást. Az étteremben a saját vadfeldolgozó üzem termékeit van lehetőség elfogyasztani. Állandó látnivalók és szolgáltatások: vadaspark; szelíd szarvasok és Magyarország nagyvadfajai; háziállatok; étterem; konferenciaterem; fogatos szarvasnézés; traktoros szarvasnézés; szakmai programok középiskolai és egyetemi diákoknak, vadászoknak, mezőgazdászoknak, erdészeknek; szakmai gyakorlati hely középiskolásoknak és egyetemistáknak; természet- és vadfotózás; céges rendezvények; különféle programok családoknak, baráti társaságoknak (pl. : szarvasborjú-néző túra, szarvasbőgés-hallgatás, Mikulás-program).
Túránk erre vezetett, így nem hagytuk ki a farm meglátogatását. Szépen kialakított, nagy területen fekszik, bőven van hely az állatoknak. Állatparknak nevezem, mert nemcsak szarvasok vannak itt, hanem őzek, kecskék, vaddisznók, emuk és még néhány faj. Közelről lehet őket megfigyelni, sőt..
Kihagyhatatlan 2021. október 8.barátokkal járt itt
Szarvaslátogatóban Bőszénfán, már a második alkalommal. Nagyon látványos hely. Érdemes megnézni. A szarvasokkal szinte testközelbe kerülhetünk. Vannak kecskék, Alpaka, És még sokféle.
Augusztus végén látogattunk el a szarvasfarmra zselici nyaralásunk során. A hely tulajdonképpen egy vadaspark, vagy egy kisebb állatkert honi és néhány más állattal. Ami a többi ilyen helyen túlmutat, az a séta a szarvasok között, ahol a kíváncsi szarvastehenek odajöttek a látogatók közé, és kifejezetten jól tűrték a simogatásukat.
Naponta kétszer indul ilyen séta vezetéssel, sok hasznos információ is elhangzik, e nélkül elég átlagos hely. Azért is érdemes felkeresni, mert a környező erdőkben ritkán lehet vadat látni, nekünk a négy napos nyaralás során nem sikerült, hiába mentünk ki a vadleshez is. Étterem és kolbász vásárlási lehetőség is van, sajnos szarvaskolbász nem volt, csak lókolbász.
Kihagyhatatlan 2020. szeptember 3.a párjával járt itt
Hajmásról mentünk Bőszénfai Szarvasfarmra. Már máskor is terveztük, csak akkor elmosta az eső. Most nagyon meleg volt. Az állatok is mind a hűvösben voltak. Lógott a nyelvük. Volt olyan amelyik dagonyázott. Nagyon érdekes, sajnáljuk, hogy nem volt épp lehetőség bemenni közéjük. Voltak kecskék, szárnyasok és más jószágok is. Ott szarvasbőgést nem hallottunk, de hajnalban kárpótoltak minket, bőgtek.
Nem gondolom, hogy ezen a szarvasfarmon az állatok nagyon jól éreznék magukat, és a látogatók vagy kirándulók sem kapnak képet a természetes életükről. Az elég nagy területen a legtöbb állat – szarvasok, őz, dámvad, vaddisznó, néhány egzotikus állat - többnyire el vannak különítve egymástól, és teljesen kopár területen, illetve egy kisebb faültetvényen ténferegnek.
Inkább egy állatkertre hasonlít, csak nagyobb. Az állatok, főleg a fiatalok, bájosak, örülnek az ember közeledésének, csak a terület nagyon kiábrándító. A negatívumok ellenére természetesen meg lehet nézni, az egészséges állatok látványa mindig lelkesítő. A terület közvetlen szomszédságában van egy játszótér is. Minek is? Talán, hogy az állatokat unalmasnak találó gyerekek ott ricsajozhassanak. Nem díjazom az ötletet. A vidék gyönyörű, és itt inkább a környezetet lehetne rendben tartani, ugyanakkor természetességre törekedni. Biztosan megérné!
Némi csalódás. Azt hittem, itt aztán valami hatalmas rudlik száguldják a mezőt, és valahogy emberközelbe is kerülnek, megfigyelhetők, miközben élvezik az életet. Nem is tudom, miért hittem így… talán azért, mert nekem is volt már olyan élményem spontán, hogy szarvasak százai megjelentek az erdőszélen és csak rohantak és rohantak számolatlanul.
De ez a szarvasfarm nem olyan. Tulajdonképpen egy vadaspark, ami valószínűleg sok helyen van még az országban. Vaddisznó röfög a sárban vadmalacokkal, némi kecskék mekegnek máshol, na és persze gímszarvasok is, meg dámvadak is, egy-egy elkülönült részen. Az állatok nem túl lelkesek, de miért is lennének azok? Vannak még itt-ott nyomokban nanduk, lámák, meg pónik, de törpemalacok is… A személyzettel nem sikerült szóba állni. Próbáltuk, hogy talán valami állathoz közelebb kerülhetnénk, de nem. Erzsébettáboros gyerekek üvöltöztek éppen nagy hanggal a területen, nem annyira az állatokért voltak oda, mint inkább a játszóterek nyekergették, de hát hátrányos helyzet, meg nyár van. Traktorok pöfögtek… lehetett volna ez az élmény jobb is, de talán rosszkor mentünk, egy ártatlan hétköznapon.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 15 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.