A történet szerint 1731-ben Traub János legény a budakeszi határában található szőlőbe sietett, amikor egy útszéli tölgyfánál megjelent Krisztus arca. Traub János nemsokára megbetegedett, azonban csodával határos módon felépült, így vásárolt egy olajfestményt, mely a Gyermekét tápláló Szűzanyát ábrázolja és a képet a tölgyfára helyezte.
Nemsokára mások is látogatni kezdték a helyet, ezért a veszprémi püspök kivizsgáltatta az eseméyeket és engedélyezte, hogy a szentképet nyilvános tiszteletben részesítsék. Ezt követően adományokból kápolnát éptíttek a szentkép fölé. A kedvelt zarándokhelyen az Óbudai Trinitárius szerzetesrend egytornyú templomot és egy kis kolostort építtetett.
Ez a hely a híres-neves Makkosmária, avagy Máriamakkos. (Ismerjük el, mindkét elnevezésnek van egy bizonyos humorfaktora) Mivel elhivatott kegyhelylátogató vagyok, hát utánajártam, mi is történt itt. . . Rendszerint valami idők homályába nyúló történettel kezdődik az események sora, X. Y.
közmunkás jött-ment, mendegélt, járta az erdőt százévekkel ezelőtt, nos, az egyik fában megjelent Jézus. . . nem Mária. A szegényember beget lett, de ettől aztán meggyógyult. Püspöki, pápai főpapnok megneszelte, jött, alaposan kivizsgálta és úgy találat, hogy színigaz a dolog, na, ide lesz egy kegyhely. . . azóta azután történtek csodás gyógyulások. A kegyhelyhez tartozó kápolna, templom, kicsi volt, nagyobb lett, feloszlatták, mégis megújult, egyre jobban él és virul. A képet meg, amit az eredetileg meggyógyult ember vásárolt hálából és amit kifüggesztett az erdőbe a tölgyfára, ma is ott találjuk a templom előtt egy egyik fán, és így lehet odajárni továbbra is gyógyulni. Nagyon szép, hangulatos hely, a szomszéd telket már meg is vette valami korlátlan uralmú Csák Máté, aki magas kőfallal, kamerákkal és a kapunál posztoló biztonsági őrökkel védi birodalmát.