A Tropicarium ötlete egy Svédországban élő magyar üzletember, Farkasdi Károly nevéhez fűződik. Ő és családja fejlesztette ki és valósította meg 1990-ben Kolmårdenben, és 2000-ben Budapesten azt az egyedülálló tartalmat, melyet a Tropicarium képvisel.
Az állatkert bemutatja az édesvizek halvilágát, beleértve a hazai faunát is, a trópusok élővilágát és a tengerek hihetetlen fajgazdagságát is. A több száz állatfaj 8 teremben csodálható meg, olyan kivételes lehetőségekkel, mint a rájasimogatás és a trópusi eső.
Hűvös nyári nap volt, így gondolom sokan ezt választották a strand helyett szünidei programnak. Óriási sor várt a beléptetésre, és bent nagy tömeg volt. Konkrétan, a "cápás alagútban" alig lehetett mozdulni. Sajnos, sokan nem törődtek azzal, hogy mások is gyerekkel vannak (pl. lökdösődés, tolakodás. . . ).
Én egybelépő létszám és telítettség után már biztos nem engedtem volta be egy ideig új látogatókat, a z egy időben bent tartózkodó látogatók mennyisége az élmény és látogathatóság rovására ment, persze nyilván kell a bevétel. . . Pénztári sorállást egyébként ki lehet kerülni az interneten vásárolható jegyekkel, azonban feláras és nem minden kedvezményt ad meg. A gyerekeknek (kisiskolás és ovis) tetszettek a kisebb-nagyobb halak, főleg a cápák. Körbesétálni kb. 1-1 és negyed óra (+ ajándékbolt). Sajnos, az intézmény már elég koros, ráférne egy ráncfelvarrás.
Emlékszem valami régi időre, amikor megnyílt. Mi is eljöttünk gyerekestől, hóó, láss még csodát, cápák, meg minden! Volt itt élet. Ma, egy vacak ebéd után beténferegtem ide. Felvidulni? Tovább csüggedni? Szóval ez is egy nagyon lepukkant hely lett. Akárcsak az egész Campona. Nincs nyuggerjegy, nem bánom, az állatokat el kell tartani valamiből.
Ehhez járultam hozzá. A folyosó leharcolt, mindenféle cuccok félretolva a fal mellé. Akváriumokban nagyon szerencsétlen halak, hüllők, emlősök sínylődnek. Van, amelyiknek még fajtársa sincs, csak ő egyedül, a halálig egy börtönben. Mások ugyanazzal a néhány másik idegbeteggel összezárva. Gondolkodtam rajta, hogy milyen lenne, ha a Csillag börtönben Szegeden lenne ilyen üvegfal és lehetne a bentlakólat nézni, meg nyelvet öltögetni rájuk. Anyuka felkiált, gyereknevelésképpen, hogy fúúj, milyen ronda. . . egy állatra. És ezért még belépőt is vett, hogy ugyanilyen pocsék gyereket nevelhessen, mint ő. A medencéknél, ahol pár árva madár száll ágról ágra több helyen és több nyelven ki van írva, hogy ne szórj bele pénzt, rossz az állatoknak. A medence ezért tele van pénzérmékkel. . . áhh, gondolkodtam rajta, hármas vagy kettes. . ez mégiscsak inkább rossz.
20 év után elmentem a fiaimmal. A pénztárakhoz iszonyú hosszú sor állt, kb 40 perc alatt jutottunk be. Maga az "állatkert" kicsi, a víz alatti alagút medencéje is lehangoló sajnos. Ahhoz képest drága program, szerintem. Én nem ajánlanám senkinek, inkább megyünk az Állatkertbe, sokkal jobban megéri.
Tobbszor tervezett program volt a latogatas. Gyerekekkel jottunk, akiket lenyugoztek a szines vizi elolenyek es a makik is. Valoban szepek, de egy laikusnak egynel tobbszor nem erdemes eljonnie, hamar bejarhato, egy helyen tudunk csak leulni. A levego nem tul kellemes, kulonosen a bejarat melletti mosdok aromaja erezheto az egesz helyen.
Az ar-ertek arany szamunkra nem volt kiemelkedo, a belepo gyerekeknek meglehetosen borsos ahhoz merten, hogy mit kapunk erte. Legkozelebb inkabb allatkertbe megyunk.
Kihagyhatatlan 2017. július 27.a párjával járt itt
A párommal jártam itt 2-3 alkalommal. Meglehet ismerkedni az édes és sós vizi állatokkal. Nekem a sós vizi rész tetszett a legjobban. Tetszett, hogy lehetett hal eleséget venni és azzal etetni a halakat. Nagyon nagy élmény volt az alagút. Mintha a cápák közt úsztam volna én is. A tropicárium kijáratánál lévő bolt ötletesen halas dolgokat árul. Nagyon vágyom már vissza.
Több alkalommal jártunk itt a Campona Bevásárlóközpont földszintjén található vizes világban. Először a hazai folyóvizeink és tavaink halait nézhetjük meg, majd következik az egzotikus tengerek, óceánok színes állatvilága. Néhány kismajom és hüllők, kígyók és leguánok is láthatóak.
Szintén érdekes a középső dzsungel hangulatú rész, ahol aranyhalakat lehet etetni, és itt él 2 krokodil is. Legutóbb láttuk a csikóhalakat is úszás közben, nagyon érdekes volt. A legnépszerűbb rész az "üvegcső", ahol körülöttünk és felettünk úsznak át a cápák. Itt van mindig a legnagyobb tömeg, sokan leállnak "szelfizni", így itt általában megpróbáljuk a lehető leggyorsabban átküzdeni magunkat a tömegen. Nagy élmény volt legutóbb a ráják simogatása az utolsó teremben. A "lehúzás" több ponton tetten érhető, és ez nem tetszik. A belépő nagyon drága, a családi jegy majdnem 10. 000 Ft-ba került és mivel a kijáratnál kötelező jelleggel az ajándékbolton keresztül lehet csak kimenni, azaz nem kikerülhető, itt még további kiadásokra - vagy hisztire - lehet felkészülni, hiszen a gyerekeknek mindig megtetszik valami kedves állatka itt. A ruhatárért szintén fizetni kell, ha jól emlékszem, 200 Ft-ot tételenként, ez igazán beleférhetne a több ezer Ft-os jegybe, kabátban viszont nem túl kellemes a trópusi gőzben sétálgatni.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 1 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.