Nem igazán vagyok jártas a témában, szóval fogalmam sem volt, mi lehet ez a félcső vagy vese alakú nonfiguratív kompozíció a Ferenciek tere falatnyi zöld területén. De hála az ittjartam. hu-nak máris okosabb lettem ezzel az információval én is. Az Erzsébet híd pesti lábánál a híd alatti parkoló mellett található ez az emlékmű.
2014-ben került ide, amikor is az azonos nevű alapítvány a holokauszt 70. évfordulóján megtartotta a szokásos éves menetét, megemlékezését. Kelemen Zénó nevéhez fűzödik az alkotás, amely meglepő módon üveggyapotból készült. Az alakzatokat rosszul azonosítottam, ugyanis a spirálformák szív alakot hoznak létre, a szűkülő középpontú tölcsérben a számok a deportált emberek sorszámait jelképezik. Előtte a füves részen a koncentrációs táborok, munkatáborok helyszínei olvashatóak a kőlapokon. Nem mondanám, hogy egy jól sikerült, művészeti szempontból kiemelkedő alkotás lenne, ehhez képest elég központi helyen található.
Ki tudja, ez valahogy nem lett olyan ütős. Mármint az én véleményem szerint. Emlékszem, ott voltam, amikor felavatták, a holokauszt 70. évfordulóján, és akkor innen indult az Élet menete. Bevallom, akkor sem tetszett különösebben.
Értem a koncepciót, persze, van hozzá magyarázat, a füvön járólapok, azaz térkövek vannak azon koncentrációs táborok neveivel, ahol magyarok is érintettek voltak, A számok meg a tölcsérben a betetovált számokat jelzik. De azért ez így túl elvont. Nem tudom, hányan találják meg a magyarázatát segítség nélkül. Hogy mit jelképeznek a végtelenbe hajló ívek. . . Meg aztán olyan helyen van, ahol gyalogember nem nagyon jár. A híd alatti parkolóra néz, a hídról, fentről jól lehet látni, de nem tudom, hogy mindenkinek leesik-e, hogy mit ábrázol, vagy mire utal.