A magyar zenei felsőoktatás legjelentősebb intézménye a budapesti 6. kerület egyik legismertebb épülete, amely a hazai hangversenyélet legfőbb és legjelentősebb színtere. Számos koncerten és hangversenyen, valamint épületlátogatáson is részt vehetnek az érdeklődők.
A hazai hangversenyélet egyik legjelentősebb helyszíne, ahogy nagyon helyesen írja a wikipedia. Az 1904-1907 között épült csodás szecessziós épület a VI. kerületben, a Liszt Ferenc téren található, a Zeneakadémia is a művész-zseni nevét viseli, aki a Zeneakadémia első elnöke volt (ami nem eben az épületben működött még akkoriban, hiszen ez az épület csak kb.
30 évvel később épült meg). Első igazgatója sem kisebb név, mint Erkel Ferenc volt, bizony, a dicső múlt! A fő homlokzaton Liszt Ferenc 3 méteres bronz ülőszobra látható, Strobl Alajos monumentális munkája . A bejárat előtti téren a bal oldalon Solti György futurisztikus, izgalmas szobra kapott helyet. A 2010-es években szépen felújították az épületet. Ha valaki nem koncertre érkezik, akkor szervezett vezetéses épületbejárás során lehet megcsodálni az épület belső szépségeit. Érdekesség, hogy a tényleges bejárat a Király utca felé nyílna, de főbejáratként a Liszt Ferenc téri bejáratot használják. Az üvegmozaikokat Róth Miksa készítette, míg a csempék a Zsolnay Porcelángyár eozinmázas munkái.
Kihagyhatatlan 2024. január 14.a párjával járt itt
Hajdanán évekig volt bérletem a Zeneakadémiára egy barátnőmmel, aztán az életünk változott, zsúfoltabb lett, így mostanára évtizedek is elteltek, hogy nem jártam ott. Közben a Liszt Ferenc tér és a Király utca sarkán álló reprezentatív épületet mintegy 10 évvel ezelőtt felújították, újranyitották, kíváncsi voltam hát a megújult koncertközpontra.
Most hogy már vidéken élek, a helyi értékekre is figyelek: így a múlt héten az egyre jobb színvonalú Szolnoki Szimfonikusok koncertjére mentünk fel Pestre a Zeneakadémiára, ahol Bécsi klasszikus mesterművek címmel állt programon a hangversenyük, amelyet török vendégkarmesterrel és távol-keleti származású vendégszólistákkal adtak elő. Hihetetlen sikerrel. Percekig tartó vastapssal köszönte meg a közönség az élményt, ráadásokat is kikövetelve. A Zeneakadémia Liszt Ferenc tér és Király utca sarkán álló impozáns épülete az 1900-as évek legkezdetén, 1903/1904 és 1907 között fiatal tervezők elképzelései alapján épült a kiegyezés utáni boldog békeidő, az ország, a főváros felívelésének korszakában. A szecessziós épület mind egységes művészi hatásában, mind nagyságában új, eredeti és jelentős alkotás volt. írják szakmai értékelők. Másutt mégis sajátos stílusmixtúraként értékelik, mivel külső megjelenésében a Lechner Ödön (legismertebb műve talán az Iparművészeti Múzeum épülete) hatását tükröző szecessziós elemek mellett hagyományosabb, az akkoriban éppen a divatból kikopó historizmus egyes elemeit is alkalmazták, sőt idegen kultúrák hatásai is fellelhetők. A belső terek ornamentikája, bár merít antik és reneszánsz előképekből is, alapvetően az osztrák szecesszió hatását mutatja. Az előterek vaskos oszlopai, súlyos díszítő elemei azonban engem inkább a későbbi birodalmi szecesszióra emlékeztetnek, ezért idegenek tőlem. Nekem az itteni előterek nehézkes, birodalmiba hajló szecessziója tehát továbbra sem kedvencem, nem úgy, mint a dús díszítettség ellenére is könnyed eleganciájú pompás nagyterem. Azt imádom! Hogy a mintegy évtizeddel ezelőtti, több mint 13 milliárd forintból elvégzett felújítás milyen részeit és milyen mértékben érintette a Zeneakadémia méltóságteljes épületének, azt nem tudom, de a munka kitüntető európai díjat kapott. Kipróbáltuk természetesen az új kialakítású földszinti büfét is, és igencsak meglepődtünk belépve oda: az épület egyetlen stílusához sem illő, ultramodern és arányaiban is a többitől eltérő helyiségben lehet kávézni, pezsgőzni. De a kínálat és a kiszolgálás rendben.
2022 karácsonya előtt jártam először a Zeneakadémián a Magyar Rádió Gyermekkórusának karácsonyi hangversenyén, ami a Nagyteremben került megrendezésre. Elképesztően gyönyörű a terem, a hatalmas orgona megvilágítása fantasztikus és nem utolsó sorban az akusztika, hangzás is tökéletes.
Egészen biztosan nem ez volt az utolsó koncert, amire ellátogatunk itt, hatalmas élmény volt!