Az Akali söröző igazi retro egység. Hosszú időn keresztül talponálló kocsma volt. Ha létezik műfaj, ami nem bírok, akkor ez az. Persze ezzel együtt be-bementünk anno az akkor még borozóként működő sörözőbe egy kisfröccsre, de azt mindig is elképzelhetetlennek tartottam, hegy egy pohár bor vagy fröccs mellé való leülés helyett támasszam a pultot.
Ez szerencsésen megváltozott itt, sőt, a beltér egész hangulatos, már-már meghitté vált. Kommersz italokat kínálnak, mind a tömény, mind a sörfronton, továbbá Varga borokat. Az legalább balatoni, ha már megtartotta a hely az Akali nevet. . . Ezek közül kértem egy rosét és mellé egy deci szódát (30). Gondoltam megkóstolom tisztán a bort (150), nem volt rossz. Jó szívvel mérték mindkettőt. Az igazság az, hogy abszolút átlagos hely ez, de nekem jó élményt nyújtott, mert a korábbi tapasztalatok alapján alacsony volt az elvárás-szint.
AZ Akali Söröző a Jászai Mari tér egyik emblematikus szereplője immár évtizedek óta. Jobban belegondolva, meglehetősen furcsa, hogy egy ilyen hely a belváros ennyire frekventált pontján, a Nagykörúton még senkinek sem szúrt szemet (értem ezalatt a "tőkés" nagybefektetőket és a város arculatát folyamatosan átalakítani vágyókat is).
Ez egy tipikus, rendszerváltás ideje előtti talponállós kiskocsma, ahol szinte megállt az idő vagy 30 éve. Az Akali egy igazi túlélő, masszív törzsközönséggel. A hét minden napján nyitva vannak már reggel 9 órától egészen éjfélig- éjjel 1-ig, amíg van vendég. Az italkínálat visszafogott, kommersz italokat kínálnak. Nincs semmi extra, de ezekre itt nincs is szükség. Drehert és Ászokot csapolnak, üvegesben is ugyanezek vannak, továbbá Miller, HB, Kozel. A Varga Pincészet borait kínálják. Egyszerű hely, kifejezetten olcsó árakkal. Egy eszpresszó 280 Ft volt, tejjel együtt.