Az egri Demeter Borászat referencia bárja Budapesten, a bulinegyed szívében, a Király utcában. Kis teraszos saroképület, mindkét oldalon nyitott ablakokkal. Nem klimatizált, de így is kellőképpen szellős volt. A berendezés modern, igényes, nem a most trendi minimál, nekem kifejezetten tetszett.
A Demeter borokon kívül ízelítőt tartanak egyéb hazai borrégiókból is. A Synthesis sörmanufaktúra kézműves söreit csapolják. A limonádét egyedi befőttesüvegben szervírozzák, viszont véleményem szerint ingencsak túlárazott (1295 Ft). Az étlap gyakorlatilag egész napos reggeliket soroltat fel, hagyományos tojásételek, francia és magyar reggelik, külön gondolva a másnapos gyomrokra, itt a környéken erre vélhetően nagy igény mutatkozik. Az étlap árazása belvárosi, átlag feletti (1500-2500 Ft közötti fogások), így nem meglepő, hogy főleg fiatal külföldiekkel volt szinte tele a hely, bár esténként magyarok is szoktak jönni, de ők inkább a remek borokat kóstolgatják. A borlap mellé ajánlott falatkák, borkorcsolyák étlapot nem is láttam, de lehet, hogy az csak esténként van forgalomban. A személyzet elegendő létszámú, alapvetően barátságos, laza, de nem bratyizós. Bécsi reggelit választottam (du. 3 órakor. . . ), amely rukkola ágyon 3 db fűszeres bécsi virslit tartalmazott, ízében közelítve a kolbászhoz, csípős dijoni mustárral, diós házi bagettel. Kötelező 12%-os szervizdíjat számolnak fel. A mosdó dizájnos, szép kivitelű, viszont többet kéne takarítani. A használt kéztörlő papír folyik ki a tartóból, míg a tiszta kéztörlő elfogyott, nincs feltöltve.
Jeles borászok közül a bátrabbak nevükre vesznek egy-egy fővárosi éttermet különböző tulajdonjogi konstrukciókban. Az első a Bock bisztró volt, mely mindmáig az élvonalban van, majd jött a Borgyógyászat (Heimann Zoltán) valamint a Gepárd és űrhajó (Bolyki János) - előbbi sajnos megszűnt, utóbbi Magyar Qtr néven működik.
A sort most az Apropó – Demeter borbár gyarapította, mely a bulinegyedben működik, az Apropó utódjaként. Az alapkoncepció nem változott, modern, trendi, de ezzel együtt otthonos, hangulatos beltérben kifogástalan kiszolgálás mellett kínálnak kitűnő borokat és jól kitalált borkorcsolyákat. Az étlap kellően rövid ahhoz, hogy minden frissen készülhessen. A változás tulajdonképpen annyi, hogy a borválasztékot most Demeter Csaba remek borai jelentik, de mivel a borász mindig is széles palettát fedett le, ez nem kevés tételt jelent a többszörös Bordeux-i aranyérmes Hanga cuvée-től (mely kontinentális szinten az egyik legjobb ár/érték arányú bor) a Bikavéren és Csillagon keresztül a legendás XY-ig. Jómagam egy szombati estén tértem be, serpenyős rákot kértem rosével kísérve. A választás jónak bizonyult. A rákok frissek volt, nem készültek túl, mint annyi helyen, kellemes a rosé borhoz színben is, ízben is szépen simuló selymes mártásban érkeztek, olajbogyók és fonnyasztott koktélparadicsomok kíséretében. Kaptam hozzá korrekt, nem nagyipari kenyeret, konkrétan bagett-karikákat valamint olívaolajat, ami ismét csak tisztes minőséget képviselt. A háttérben fogyasztható popzene szólt. Ki hogy van vele, én annak is örülni tudok, főleg szükséghelyzetben, mint ezúttal, ha a vendégtérben kell számú csatlakozó akad, mert a mai kor embere nehezen tud meglenni feltöltött telefon nélkül. Kitűnő élmény adott az Apropó Demeter borbár, minden borisszának és/vagy ínyenc kalandozónak jó szívvel ajánlom.
Amikor olvastam egy ingyenes budapesti magazinban, hogy megnyílt Apropó néven egy bisztró a Király utcában, rögtön arra gondoltam, hogy talán a hajdani remek budai bisztró nyitott újra. De sajnos nem. Minden esetre ez is egy remek hely, egy olyan színvonalas borozó, ahol fél decire is adnak bort, ami fontos azoknak, akiknek a cél a megismerés, a kóstolás és nem a vedelés.
Kértünk a Zsirai pincétől egy fél deci Hárslevelűt, továbbá Németh Janótól egy Syrah-t. Ezutóbbi volt az igazi meglepetés, olyan szép bor, mint nagyon kevés, bár e fajta adott már néhány emlékezetes nedűt a Kárpát medencében. A pohár, amiben felszolgálták igencsak igényes volt és a bornak kiváló alkalmat adott arra, hogy kinyíljon. Kínálnak izgalmas és megfizethető étkeket is. Az ételrovatban a borválasztékot és annak minőségét díjaztam. A pálinkaárak eléggé elszálltak, úgyhogy azt ki is hagytuk, annak dacára, hogy maguk a pálinkák a magyar élvonalat képviselték. Különösen csábított a Harcon működő Brill pálinkaház néhány zöldségpárlata. Elsőre bizarr, de mint ők maguk is mondják, nagy siker lett a gasztronómiában. A beltér hangulatos, igényes, megnyerően modern, a kiszolgálás szakszerű és kedves. Jó hely ez, visszavágyunk.