Csaknem 10 évvel ezelőtt az egyik első kézműves pékségként nyitott meg, a minőségből azóta sem engedtek, s úgy tűnik, a népszerűségük is töretlen itt, a Magyar Nemzeti Bank szomszédságában, a belváros szívében. Nemcsak magyar, de sok külföldi vendégük is van, gyakoriak a tumultuózus jelenetek, mint legutóbbi ottjártamkor is.
Számos kenyerük nyert értékes díjakat. Tetszett, hogy mindig elő tudnak rukkolni valami újdonsággal, különlegességgel is, most pl. egyáltalán nem ezt akartam venni, de amit kinéztem, már korábban elfogyott. A rétes ára húzós volt 1750 Ft-ért, viszont olyan íze volt, mintha egy jóféle frankfurti levest töltöttek volna bele virslivel, káposztával és nagyon kiadós volt. Lehet helyben is reggelizni, uzsonnázni vagy kávézni, a néhány benti asztal mellett teraszuk is van. Barátságos, mosolygós, segítőkész személyzet.
Pár év elteltével ismét eljutottam az Artizánba, az apropót az adta, hogy nagyobbik fiam megkívánt egy kávét s épp arra jártunk. Mondtam neki, hogy ahol kiváló kenyereket sütnek nem égetik magukat gyenge kávéval. A presszó 450 ft és korrekt, jómagam frissen préselt céklalevet ittam. Deciként 400 forintot számolnak fel, két decit kértem.
Nem lehet betelni az újhullámos, igényes, minőségorientált pékségek produkcióival. Nem véletlen: az európai ember s különösen a középeurópai kenyérevő. Még csúcséttermekben is „névjegykártyaként” saját sütésű kenyeret hoznak ki vajjal. A minap sikerült végre eljutni a Hold utcában fekvő Artizán pékségbe, melyről igen jókat lehet olvasni a világhálón.
A bőség zavarával küzd az, aki itt azon töpreng, hogy mit is vegyen. A személyzet nagyon kedves kommunikatív, ugyanakkor érdeklődő is, szakmailag felkészült. Miután minden kenyérről megtudtam, hogy mit rejt, vettem egy tökmagosan (fél kiló 590) és egy zabosat (fél kiló 490), egy olivabogyós-aszalt paradicsomos ciabatta-t valamint egy mákos rétest. Mind a négy tétel csúcsminőségű volt. Ide garantáltan betérünk még.
Helyszín a Hold utca eleje, a Prestige Hotel mellett, pár hónapja nyitottak. A tulajdonos fiatalember korábban pékségekről bloggolt, és beutazta Európa legjobb pékségeit, így gyűjtött tapasztalatokat. A fő profil a pékség, a "Bakery", és ezen belül is a kenyér, a kiváló minőségű, hazai alapanyagokból készült adalékanyag nélküli kenyér és pékáru, ahol nem gyorsított eljárással készülnek a termékek.
Ahol csak lehet, bio alapanyagot használnak, kerülik a tartósítőszereket és a lisztjavítókat. Részt vettek az igazi kenyér kampányban is, több másik kézműves pékséggel együtt. A pultra mindig kitesznek friss kenyérkockákat kóstoló gyanánt a várakozás perceire. A földszinten és a galérián is vannak asztalok, elég szellősen, a galéria rész berendezése sokkal hangulatosabb, nagy bőrkanapé, a falon képek. Egy külsőre nem túl izgalmas citromos sütit vettem, 560 Ft-ba került egy szelet. A tetején könnyű, de fix állagú citromkrém (nem folyós), a tészta könnyű, laza, és a citrom igen harmonikusan ízesítette meg. Ránézésre nem is képzeltem, hogy ennyire finom lesz. A péksütik árai 400 Ft-nál kezdődnek, de a sütemények többsége 6-7-800 Ft-os, ami azért meglehetősen húzós. A napi ajánlatban mindig szerepel egy napi leves, stabil tétel az artizán humusz és a marinált olivabogyók friss kenyérrel. Némi saláta és egyszerűbb egytálétel is szerepel a kínálatban. Trendi, drága hely, nyilván a környékbeli bankárokra, irodistákra és a külföldi szállóvendégekre építenek, de nem tudom, mennyire fenntartható ez hosszabb távon, mert itt a belvárosban is vannak lényegesen olcsóbb, ugyanakkor színvonalas helyek.