Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Napokon belül elköltözünk az 5. kerületi irodánkból kijjebb a belvárosból, így búcsúzóul felkeresem még a kedvenc étkezőhelyeimet a környéken. Vitathatatlanul ezek közé tartozik a Blue Agori, amely a pár évvel ezelőtti megnyitása óta tartja a remek színvonalat, s az egyik legfinomabb tradicionális görög gíroszt készítik a városban.
Már három egységre bővültek (Október 6. utca, Margit körút), de az első Madách téri éttermük továbbra is változatlan helyen és minőségben várja a vendégeket. Igazából a dizájn nem változott semmit a nyitás óta. Kék-fehér színvilág, modern, fiatalos köntösben. Az ételkínálatban a vezér-termék a gírosz, amelyet csirke- és sertéshúsból készítik két nyárson, valamint a souvlakik és néhány saláta (görög, bulgur), a salátafronton volt némi változás a nyitás óta. Ezúttal egy csirkés gírosz tálat ettem (3190 Ft), a jól átsült, kitűnően fűszerezett hús mellé fűszeres hasábburgonya (mirelit), díjnyertes házi tzatziki, paradicsom, lilahagyma és olívabogyó került. No és friss, meleg pita is. A képen látható adag igazán kiadós volt, nem tudtam megenni az egészet. Egy 5 dl-es Cola 690 Ft, egy kicsit az italokat drágállottam. Pikk-pakk megkaptam az ételt, pedig teltház volt és folyamatosan érkeztek a Wolt-os futárok is. A benti térben kb. egy tucatnyi vendég tud leülni, a kinti nyitott teraszon még kb. ugyanennyien. Továbbra is 5 pontos hely nálam!
A kétezertízes évek elején feltűnt, hogy a komolyan vehető gasztronómiai kiadványok (Alexrandra, majd Gault Millau, a Dining Guide kiadványai stb. ) gyros műfajban csak a görög helyeket értékelik. Az, hogy a pulykahúsból dolgozó, gyenge nagyipari pitát használó arab tucat-gyrososok nem kerülnek bele ezekbe a kiadványokba, érthető, viszont, hogy a török borjúgyros miért nem nyer említést az kevésbé.
De akárhogy is legyen, a görög gyros kifejezetten finom, már persze, ha jól csinálják. A Madách téri Blue Agorit nyitás óta nézegetem, de csak most sikerült beülni, míg egy elvihetős, pitába tekert gyrost elkészítettek. Remek volt, adta azt, amit adhat. Parányi beltér, parányi terasz, nagy népszerűség. Nem könnyű helyet kapni. Nálam is megvan az 5 pont.
Az egyik legjobb gírosz "lelőhely" a városban, helyileg a belvárosban, a Madách téren, a Gozsdu-udvar egyik bejárata közelében. Tradicionális görög gíroszt ehetünk - többek között - kulturált éttermi környezetben. Sertés és csirkehúsból választhatunk, a vegetáriánusoknak halloumi sajttal kínálják a tálat (1690 Ft).
Kitűnő fűzerezés, finom ízek, a hús jól átsült, de nem égett, a pita házilag készült "rácsos", görög saláta, paradicsomsaláta, olívabogyó adja a köretet, valamint fűszeres sült krumpli. A tzatziki is házi, sűrű, de ugyanakkor krémes állagú. Csípős krémsajtot, tirokafterit is készítenek (300 Ft/adag). A salátákat önmagukban is lehet kérni, a görög saláta kis és nagy adagja 790, illetve 1190 Ft, a bulgursaláta 990 Ft, a cékla-alma-répasaláta szintén 990 Ft. A másik tipikus görög húsos főétel, amit kínálnak, a souvlaki, amelyet szintén sertés- és csirkehúsból is sütnek, lehet tálban kérni vagy csak a nyársat önmagában. Nem túl nagy az alapterület, viszont jó időben a kinti teraszon is lehet enni és persze elvitelre is lehet rendelni. Barátságos kiszolgálás, tiszta, kulturált körülmények, nekem nagyon bejött. Rendes fém evőeszközzel porcelán tányéron kaptuk az ételt, nincs műanyagozás.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét.
Ön a tulajdonos, üzemeltető?
Használja a manager regisztrációt, ha szeretne válaszolni az értékelésekre, képeket feltölteni, adatokat módosítani! Szívesen értesítjük arról is, ha új vélemény érkezik.