Borbíróság - mai, egyszerű, érthető. Közel százféle magyar borral, folyamatosan megújuló kínálattal, friss, a szomszédos vásárcsarnokból származó alapanyagokból készülő táblás ajánlattal várjuk vendégeinket, akik egy klasszikus magyar bisztróba vágynak. Hiszünk abban, hogy fogásainknak nem bonyolultnak, hanem frissnek és érthetőnek kell lenniük.
Állítólag kacsában erősek vagyunk. Nem tiltakozunk. Rendszeresen rendezünk nagysikerű vakkóstolókat, borvacsorákat, amelyekre speciális menüsort készítünk. Az aktuális eseményekről a facebook-oldalunkon és a honlapunkon is mindig hírt adunk.
A Borbíróság nyitás után törzshelyem volt, de egy idő után elszoktunk onnan. Eltelt vagy másfél évtized, a konyha időközben nagyságrendet fejlődött. Tavaly ősszel ismét betértem hozzájuk.
Az étlap rövid, igényes, jól átgondolt, lényegében minden fogás kóstolásra csábít a balzsamos fügével és házi kaláccsal kínált roston sült libamájtól a humusszal, szőlővel és dióval társított sült karfiolon át a friss lecsóval és pirított burgonyával körített vákuum alatt készült malaccsászárig. Jómagam már egy éttermi élménnyel magam mögött s másikkal magam előtt kénytelen voltam kevéssé laktató fogásokat kérni, de nem jártam velük rosszul, sőt. Séfüdvözletként apró tégelyben kacsapástétom érkezett, fekete majonézzel, kapros kukorica- és sült baconmorzsával megszórva. Remek kezdés. A kapros juhtúrógombócokkal kínált uborkaleves a műfaj egyik csúcsa volt. Ez a fajta hideg, ügyesen fűszerezett, többféle terméket integráló uborkaleves úttörőnek mondható. Megvalósítása is kitűnő. Következő fogásom megjelenésre, ízre és állagra egyaránt kiváló lazacpástétom volt, amit üdén savanykás uborkavízzel öntöttel körbe. Nem okozott csalódást a félújhullámos bloggercukrászdák desszertjeire emlékeztető trópusi gyümölcstorta sem. Záróakkord egy ajándék amarettos puszedli-macaron volt. A kiszolgálás kifogástalan, az árak értékarányosak. Csillagos ötös.
Az elmúlt években úgy 1-2 évvel ezelőttig rendre a legjobb fővárosi éttermek között tartották számon, mindig fel-felbukkant a nevük a toplistákon, de mostanában kevesebbet hallottam róluk, bár a helyszín, a berendezés, az irányvonal a konyhájukban mit sem változott. Talán nem "marketingelik", nem futtatják annyira a helyet?
Igazából nem tudom, de nem is ez a lényeg. Én már régóta szerettem volna ide eljönni, úgymond várólistás volt nálam, de most sikerült rá sort keríteni. Helyszín a Fővám téri Nagycsarnok mögötti Csarnok tér. A télen is üzemelő teraszon boroshordók mutatják a bejárat felé vezető utat. Túl sok időm nem volt, a munkahelyem két telephelye közötti jövés-menésben tértem be, így csak egy fogásra volt időm. A rövid, de izgalmas étlapot és a táblás ajánlatot átfutva egyértelműen a desszertek keltették fel az érdeklődésemet. A szívélyes és profinak tűnő pincérrel egyeztetve a tonkababos csokoládé mousse-t választottam, amely mind küllemét, mind ízvilágát és össz-harmóniáját tekintve teljesen meggyőző volt. Jól passzolt mellé az almafröccs. Az árfekvés meglehetősen magas (főételek jellemzően 3-5 ezer Ft között), a desszertek árai is 1000 Ft felettiek, melyre még rátevődik 12% kötelező szervizdíj. Másutt ennyiből meg lehet ebédelni a környéken, igaz nem ilyen színvonalon. A borkínálat meggyőző, közel 100 féle magyar bort tartanak, a választékot folyamatosan újítják, frissítik meg. Minden tekintetben tetszetős, igényes étterem, szívesen ennék itt máskor is.