A BJC-ben rendszeresen vannak programok, de ettől függetlenül, ha csak úgy beülnél beszélgetni, közben bekapni valamit, vagy csak iszogatni, arra is jó választás. Az italválaszték különösen figyelemre méltó. Az ételválaszték nem nagy, de van rendes főétel és bisztró kaja is és persze desszert. A churros kiváló!
A háttér zene nem zavaró, a koncert viszont kihallatszik az előtérbe. Szemmel láthatóan van egy vendégkörük, akik nem koncertre járnak, hanem inkább az egyéb adottságok miatt. Újlipótváros tele van vendéglőkkel, bárokkal, bisztróval, ez a hely (amit a Duna moziból alakítottak át) is megtalálta a célközönségét. Engem is.
Színházi főpróbán voltunk a jazz klubban. Mivel korábban érkeztünk beültünk egy kávéra és üdítőre. A környezet kellemes, illik ehhez a kultúrált helyhez. A kiszolgálás kedves, barátságos. A kávé finom. Az árak inkább a felsőbb kategóriába tartoznak, de mivel a klub kávézója is, így belekalkuláltuk a kultúrát is.
A pandémia alatt én is időszakosan home office munkavégzésbe kényszerültem, amit nagyjából annyira "kedvelek", mint a dobozból evést, de nem volt más választás. A kényszer hatására fedeztem fel, hogy a lakásunk környékén milyen étkezési lehetőségek vannak.
A BJC heti menü ajánlata nagyon bejött az első alkalommal, de bevallom, 4-5 rendelés alapján már nem volt minden annyira kitűnő. Az első rendelés telitaláltat volt, ízben, fűszerekben, hús minőségben, a desszert is finom volt, de utána már be-becsúszott pár konyhai baki is. Összességében Jászai Mari tér - Vígszínház vonzáskörzetében a tapasztalataim szerint ők kínálták az egyik legsokszínűbb, egészséges, vállalható elviteles étkezést. A megrendelt ételt 10-15 perc múlva lehet átvenni, a BJC saját web-oldalán, illetve telefonon lehet rendelni, vagy személyesen. A csomagolásért, dobozért nem számolnak fel plusz díjat, és törekszenek a környezetbarát csomagolóanyagok használatára. A 2 fogásos menü 1790 Ft (leves + főétel vagy főétel + desszert), és egy heti listából lehet válogatni, azaz nem napi menü van. Adagokban csészényi leves és zóna adag főétel a mennyiség. A citromos sertésragu leves igen ízletes volt. Hasonlóképpen a desszertek: somlói galuska, morzsás fahéjas almás, csokimousse banánchips-szel . A csirkepaprikás túrós csuszával jellegtelen lett, a saláták viszont frissek, roppanósak. A fish & chips remoluláddal kitűnő volt, a svéd savanykás húsgombócleves is. A kiszolgálás személyesen és telefonon is barátságos, kedves. Az ételek mindig elkészültek időre, nem volt késedelem. Amikor ott voltam, zene nem szólt, amit nem bántam, mert a jazz nagyon nem az én világom.
Szombaton délelőtt egy könyv dedikáláson voltunk a BJC-ban. Jól ismerem a helyet, többször jártam már itt az elmúlt években, gyerekekkel koncerten is (nem jazz, mert azt ki nem állhatom). A dedikálásra a kávézó részben került sor, közben a koncertteremben valamilyen előadás tartott, amely később véget is ért.
A kiszolgálás a pultban történik. Meglepő volt, hogy a viszonylag nagy forgatag ellenére a pultot többször üresen, személyzet nélkül magára hagyták. Úgy tűnt, hogy - legalábbis napközben - nincsenek meleg ételek, mert étlapot egyik asztalnál sem láttam, és a krétával megírt táblán is csak italajánlat volt olvasható. Talán megszűnt a konyha? ? Amikor végre előkerült a pultos hölgy, többen megrohamozták. A kiszolgálás kedvtelen, lassú, vontatott volt. Egy lattét kértem (520 Ft) és egy csomag ropit (200 Ft) - az a fajta, ami a boltban kb. 80 Ft-ba kerül, míg a többiek cappuccinot (490 Ft) ittak. Bár az itallap szerint a kávékat 2 féle méretben készítik, a pultos hölgy ezt egyikünktől sem kérdezte meg, hanem automatikusan mindenki a kisebbet kapta. Csapolt sörben Staroprament, Hoegaardent és a meggyes Belle Vue Kriek-et kínálják, ez utóbbiból egy korsó 1050 Ft-ba kerül. Az üveges Guiness 1100 Ft.
Nem értelmetlen dolog visszajárni egyes helyekre és újraértékelni őket. Bizony minden változási variánsra van példa, egyes helyek stabilan ugyanazt a szintet nyújtják, mint mondjuk a Kiskőrössy halászcsárda Szegeden, vannak, melyek fejlődnek szépen és egyenletesen, mint a Patrióta vagy a Hargita Kisvendéglő Gyulán illetve Békéscsabán, végül vannak, melyek alább adnak a minőségből, mint a Sárga Borház Mezőzomboron, vagy a Gold bisztró Budapesten.
Jelen esetben nem biztos, hogy erről van szó, első látogatásunk alkalmával nem ettünk semmit, csak élveztük a környezetet és a jó zenét. Most kértünk egy vegyes kencetálat, hát mit mondjak, nem voltunk oda tőle. A humusz savanykás volt, a padlizsánkrém vizes, humuszos és érdektelen, a körözött meg átlagos. A toast nagyipari. A sörválaszték kommersz, van pár érdekes pálinka, a Cornus főzdéről eladdig nem hallottam, továbbá néhány jó bor, ezek közül válogattunk. Számlát nagyon lassan kaptunk. Ami megmaradt pozitív pontként, az a remek háttérzene.
Könnyen megközelíthető helyen található a club. Baráti társasággal érkeztünk az esti programra. Előtte kávét, üdítőt, bort ittunk. Pultos kiszolgálás van, ami teljesen jó. Vacsorát máshol fogyasztottunk, így az ételkínálatra nincs betekintésünk. Kellemes a környezet. A hangulat kitűnő volt. Az előadóknak köszönet az élményért. Máskor is megyünk.
A Jászaitól 1 percre, a Hollán Ernő utcában járunk. Az épület egykori történetéből tudtam meg, hogy 1937-től kezdődően mozi volt itt, fiatal koromban Duna Moziként, majd az elmúlt években Odeon-Lloyd néven, művészmozi, ahol egyúttal videotéka is működött.
Aztán bezárták, és a közelmúltban új stílusban, de amúgy a belső kialakításában és berendezésében nem sokat változtatva jazz clubként nyitották meg ismét. A környékbeli lakók, korosztálytól függetlenül szerettek és most is szeretnek ide betérni, ha már filmre nem lehet, egy jó kávéra, sörre, vagy leginkább ezek mellett egy baráti beszélgetésre. Ennivaló kínálata elég szűkös, de ami van, az izgalmas és minőségi: spanyol szalámi (Bodega), sonka (Serrano) és mediterrán sajttál, olívabogyó, valamint magyaros vegyes hidegtál kapható. Az italfelhozatal lényegesen gazdagabb: Staropramen és meggyes Belle Vue Kriek csapolt, koktélok, fröccs, limonádék. . . és persze rövidek. Persze a legtöbben kávézni járnak ide. A hangulat közvetlen, baráti, kicsit a művészvilágot idézi. A jazzt nem szeretem, így a zenéről inkább nem nyilatkozom.
A hajdani Duna mozi (vagy mégse Duna? már nem tudom biztosan) helyén nyílt kellemes kávézó-kocsma, különlegesen kedves, közvetlen kiszolgálással. Hogy a kiszolgáló még ráadásul hölgy, csinos és mutatós, továbbá természetes, mindenféle mesterkéltségtől mentes kellem árad belőle, az hab a tortán.