A Vajas Tesók már akkor csodás péksütiket és kenyereket sütöttek itt a Lónyay utcában, amikor nem volt még Budapest-szerte minden kerületben legalább egy vagy több kézműves pékség, ahol valóban jó minőségű pékárut lehetett beszerezni. A Butter Brothers már legalább 10 éve jó példával jár elöl.
Nem mondom, hogy sűrűn járok ide, mert ugye mindig hajt a felfedezés vágya, az újdonságok varázsa, de ha évi pár alkalommal erre jövök és betérek, újra és újra meg kellett állapítanom, itt a színvonal csöppet sem esett. Az tetszik bennük a legjobban, hogy vannak speciálisabb péksütemények is náluk, nem csak a mindenütt máshol megszokottak, illetve úgy látom, nem ülnek fel az éppen aktuális divathullámokra, inkább a saját ötleteiket valósítják meg. A prémium kategóriában szokásos árazással dolgoznak ők is, nem kirívó, de valljuk be, nem is olcsó. Az édes és sós péksütik ára 600-900 Ft között mozog. Legutóbbi beszerzésem egy bazsalikomos-paradicsomos-pestós leveles hajtás (700 Ft), valamint egy fahéjas csiga (600 Ft). Az utóbbi pusztán korrekten jó volt, míg az első kiváló. Frissesség, sütés, ízek hibátlan. Nagyon finom sült kenyér és frissen lefőtt kávéillat varázsolja el a vendégeket belépve. A benti rész szűkösségét a járdaszegélyre kitelepített pár asztalkával bővítették meg. Reggel 7-kor nyitnak hétköznap, így munkakezdés előtt i be lehet még szaladni. Én is így tettem. Csont nélküli 5 pontos hely.
A Lónyay utcában lévő Butter Brothers kétségtelenül egyike a legjobb fővárosi pékségeknek. Az ő esetükben a divatos gasztro- és városkalauzok valóban nem túloztak. Már reggel a nyitás után nagy a nyüzsgés, sokan érkeznek a friss péksütikért, kenyérért, s hozzá egy napot indító feketéért.
Az édes és sós péksütemények mind kiválóak, vannak klasszikusaik - csiga, vajas croissant -, de mindig kitalálnak valami újítást is. Egyik alkalommal medvehagymás levelet, a másik látogatáskor mogyorókrémmel töltött, tört pisztáciával szórt croissant-t ettem. A péksütik egységára 350 Ft. A kenyerek kínálata is változó, remek mediterrán hangulatú töltött kenyereket készítenek. A palatáblán látható a napi kenyér ajánlat. Nagyon vidám hangulatú, mozgalmas hely, meghozza az ember kedvét az élethez.
A minőségi éttermek, sörözők, borozók és cukrászdák után itt vannak a minőségi pékségek. A minap a Butter Brothersbe mentem be, mely egységről, ha nem tévedek a Magyar Konyhában olvastam. Az a tapasztalatom, hogy ha egy hely bekerül egy rangos toplistába, legyen az Dining Guide, Magyar Konyha vagy Gault Millau, akkor az garantáltan meglátogatásra méltó.
Na jó, volt egy masszív csalódásunk is, a Milky Way. De ez most nem ide tartozik. A Butter Brothers dizájnos, barátságos, a kiszolgálás nagyon kedves, egy belga csokival töltött croissant-t kértem (350 ft), ami remek volt. Jeleztem is a bájos kiszolgáló hölgynek, hogy visszatérek még a családdal együtt.