Egy étterem, ahol a keleti és a mediterrán konyha találkozik. Ez a Byblos, amelynek ételei a klasszikus és modern módszerek alkalmazásával mutatják be a Levantine-i konyha különlegességeit és ízét. Vegán ételeik kizárólagosan halal forrásból származnak.
Az étteremhét alkalmából kerestük fel ezt a libanoni éttermet, a három fogásos menü ára 10. 000 Ft volt fejenként, ami az itteni árak mellett kedvezményesnek számított. Telt ház volt, hangzavar, ami kissé zavaró volt, más alkalommal nyilván csendesebb.
A kiszolgálás kedves, udvarias volt, viszont rendkívül lassú, az első két fogás megfelelő időben érkezett, a desszertre mintegy 45 percet vártunk, az ajándék kávéra azért kevesebbet, mert négyszer szóltunk, hogy erre várunk. Ez rézben betudható a zsúfoltságnak, de azért a személyzet nem volt a topon. Az ételek minősége kárpótolt a várakozásért, az előételek, a desszert és a báránycsülök is remekül sikerült, így az összbenyomás jó lett. Majd egy csendesebb időben is ki fogjuk próbálni.
Figyelmes, gyors kiszolgálás, mely már a rendelésnél is feltűnt. Az ételekről kérdezhettem és kielégítő választ kaptam, sőt a pincér ajánlását figyelembe véve választottuk ki a vacsoránkat, mely ízletes és bőséges volt. Nemcsak a húsok, a köretek, és a szószok is finomak voltak.
Ahogy a nagyasszony írja, tényleg van benne valami pikáns, hogy a Magyarok Világszövetsége földszintjén nem pörkütt van nokellivel meg kumisszal, hanem tengeri vörös keszegfilé, de kaland az élet, hál'istennek idekeveredtem. Nem volt nagyon szándékos, kijöttem a Puskin moziból, elmentem a Sawasdee thai előtt a sarkon, rájöttem, hogy ott egy éven belül ettem, és így következett a túloldalon ez.
Némi töprengés után nem haboztam már, kb. háromnegyed egy volt, ideje enni valamit. Mondjuk, a berendezés közepesen fényűző, nem tudom, hogy van-e ilyen fogalom, de átmenet az elegáns meg a keletiesnek dekorált között. A felszolgálósrác előre nyitotta az ajtót, amikor beléptem. Nem sok hely van bent, egy viszonylag hangos női duó ült a centrumban, igyekeztem valahogy nem oda ülni, de szinte nem lehetett nem oda. A sarokasztalt választottam, homályos szemmel bámultam a szemben lévő Puskin kávézót. A mellékhelyiség nagyon látványos, stílusos és hangulatos. Kézmosás után étlap, nem igazán bő a választék, de nyilván ezek a fogások mennek itt főleg. Byblos Arayees-t választottam, ez darált hús libanoni pitában, hozzá Tabouleh-t salátának. Ezt ajánlotta a fiú. Meglepő módon nem fixáltuk, hogy angolul vagy magyarul fogunk itt beszélni, ezért eléggé kevert nyelvre sikeredett, de jól elboldogultunk vele. Nem kellett soká várni, meg is érkezett, kaptam még külön olívabogyókat is egy tálban, szóval, remekül elmártogattam-kenegettem a falatokat. A végén még hibiszkusz-marakuja limonádét is ittam, ezt is ajánlásra, és nagyon meg voltam vele elégedve. A két nagyvilági hölgy fennhangon avatott be közben kéretlenül a magánéletébe, egy idő után elég idegesítően hatott. Mindenki más sok decibellel halkabban kommunikált a helységben. De ez nem az étterem hibája. Az étteremmel minden rendben van. A számlában benne van a szervízdíj is,
A konyhaművészetük mindenben eltér hazánkétól, pont ezért olyan nagyszerű és varázslatos világ. Az előétel, majd a főétel (bárány) megmozgatott minden íz bimbót. Aki szereti a fűszeres ételeket, karakteres ízek kombinációját, a felhasznált technikákat, az ne hagyja ki. Kiszolgálás rendben volt, a terasz tisztasága szintén.
Fura módon a Magyarok Világszövetsége Házában nyitott meg nemrégiben ez a libanoni étterem, bár ha jól emlékszem, ez a vendéglátó egység régebben sem a "magyarok"-hoz tartozott, hanem egy arab teázó működött itt. A berendezés elegáns, arabos, 1001 éjszaka hangulatú. Kárpitozott székek, sok arany, szobrok, festmények a falon.
Van egy galéria része is, de én a földszinten voltam, mert innen rá lehetett látni a nyitott konyhára is. Az étlapon tipikus libanoni-arab-közel-keleti ételek találhatóak. Hétköznap ebédidőben 3200 Ft-os ebédmenüt lehet választani, amely nincs előre meghirdetve, amolyan séf meglepetése. "Séf ajánlata a helyi piacról" fantázianéven. A séf egy libanoni úriember, aki folyamatosan a konyhán, illetve a vendégek között mozog. Előételként 3 féle mezze érkezett házi pitával. Padlizsánkrém gránátalmával, hummusz friss paradicsommal, valamint olívabogyós fűszeres saláta. A főétel bárány kebab padlizsánnal, cukkinivel. Mindegyik étel fűszerezése egzotikus és egyben kitűnő volt. Hatalmas adag, amelynek több, mint a felét el is csomagoltattam. Jó hangulat, gyors konyha, finom ételek. Egyetlen kis szépséghiba volt, hogy a magyar szakácssegéd hölgy az egyik mezzét és a pitát nem csomagolta el, bár a séffel nem ezt beszéltük meg. Kötelező szervizdíj 12%. A csomagolásért nem számoltak fel díjat.