A Paulay Ede utcában működő Café Zsivagoba nagyon tudatosan mentünk. Ideje volt már. Továbbra is egy egészen elvarázsolt hely, lenyűgöző dekorációval, jól megválasztott háttérzenével, elképesztően kedvező díjszabással, főként az ételek esetében. De az italok sem drágák.
Ezúttal társamat meghívtam valami kávékülönlegességre, jómagam egy Bitter Ale-t ittam az Etyeki Sörmanufaktúrától (pohár 1050). Ettünk padlizsánkrémet grissinivel (900 ft), valamint egy húsos pirogot (600 ft). Ezek tisztes 4 pontos ételek voltak, de nem rontják le az étel/ital szempont osztályozását, mivel az italválasztékot is figyelembe véve marad az 5 pont, felfele kerekítve. Nagyon szerettük a helyet, talán nem telik el ismét 8 év mire újra benézünk ide.
Romantikus, meseszerű hangulatú kávézó a Zeneakadémia közelében. Nagyon csendes, békés, a berendezés békebeli szalonokat idéz. Régi bútorok, perzsaszőnyeg, virágmintás tapéta, fehér csipketerítő az asztalkákon. Gyönyörű régi porcelánok. Az eszpresszó mellé apró fehér kancsóban tálalják a tejet és a pohár víz sem marad el.
A csomagolt kristálycukor Cafe Zsivagóra márkázott. Az eszpresszó tejjel 370 Ft-ba került, kötelező szervizdíj nincs. A pult feletti táblán olvastam, hogy újabban kézműves sört is kínálnak a Legenda Sörfőzdétől: Joker Face és chilis. Minimális ételkínálat, apró falatkák, mártogatósok. Megkapó, egyedi, felejthetetlen hely, ahová szívesen visszatérnék még.
Mint azt az összefoglaló értékelésben is leirtam nagyon kedves kis hely. Ugy 3 órát töltöttünk ott, de észre sem vettünk oly gyorsan repült az idő. Kedves a kiszolgálás. Finom volt a sütemény, azok kedves kis teás készletek. Szóval elbővölt bennünet a hely. Az árak szolidak, a zenészek jók voltak. Gazdag élménnyel tértünk haza. Máskor is ott a helyünk.
A Zsivágó kávéház a leghangulatosabb helyek egyike, ahol valaha jártam, a beltér századelő nagypolgári szalonjait idézi. A zenét jól választják meg, rendszeres az élő zene is. A kiszolgálás nagyon kedves, az árak a hely színvonalához képest meglepően barátságosak.
Kínálnak az ipari sörök mellett néhány kézműves tételt is (ebben a műfajban az első között voltak, nem a mostani divatra kapaszkodtak rá), a borok között is akadnak vonzó darabok, nemcsak nagy sztárok nedűit kínálják (persze van az itallapon Heimann, Konyári-Ikon, Nyakas), hanem olyan különlegességeket is, mint a Folly Arborétum Borókája. A pálinkák között is találhatunk izgalmasakat (pl. Zsindelyes Birs, Bestillo Gönci Barack). Jómagam persze kézműves sört ittam, akárcsak társaim, bár csábított a birspálinka is. Nagyon jól éreztük itt magunkat, ha lesz alkalmunk, még benézünk.
Szerintem maguk a hely üzemeltetői sincsenek tisztában azzal, hogy ez mennyire fantasztikus kávéház, mert amikor megdicsértem, a pincér srác kissé meglepve nézett rám. Nos, a Café Zsivágó a város egyik legjobb kávézója, éspedig egyedülálló hangulata és oroszos stílusa, a bútorai és berendezése miatt, de isteni finom a pirog is.
Kellemes, halk zeneszó mellett kiválóan alkalmas baráti beszélgetésre, és ezzel nálam majdnem az összes helyet megelőzte, hiszen mostanában már szinte mindenhol üvölt a zene. Ha a felszolgálás egy kicsit temperamentumosabb lenne, ha ügyelnének arra, hogy mindig mindenfajta pirog legyen készleten, ami az étlapon is szerepel, és a mosdót is felújítanák, akkor tökéletesnek mondanám. De így is nagyszerű. Ajánlom mindenkinek.