Na jó, már nem vagyok diák, meg huszonéves sem, de mára ide szerveztem egy találkozót, egy weboldal születésnapi összejövetelét. Nem volt rossz döntés, kellemesen éreztük magunkat. Az un. "dobogó" rész volt fenntartva nekünk, igaz, nem jöttek el annyian, mint ahány ember bejelentkezett, de ettől függetlenül jó volt.
A kiszolgálás nagyon vidám és kedélyes volt, több adag pálinkát benyomtunk együtt a kedves lánnyal, aki kihozta és közölte, hogy ez a kedvence, méghozzá nevezetesen a duplaágyas kajszibarack. De ez volt anyagilag a legsúlyosabb tétel, egyébként inkább olcsónak mondható a hely, a tányér gulyás, amit ettem kétféle babbal, 1000 forint alatt volt. A pohár csapolt Pilsner 500 forint alatt. Ez egy szolid, barátságos, kulturált hely, csivitelő, csevegő, eszegető, iszogató, minden szempontból kellemes.
Egyetemi éveim nagy részét itt töltöttem, mivel a heti menü mind időben, mind anyagilag tökéletesen megfelelt ebédidőben. A Fecske ételei finomak, bár a heti menü esetében a porciók néha tényleg nagyon kicsikék, de erre az árból is következtetni lehet. Kiemelném viszont a leveseket, 5 év alatt SOHA nem ettem itt rossz levest!
A kiszolgálásra kezdetben nem volt panaszom, habár forgalmasabb időszakban sokat kell várni mind a pincérre, mind a rendelésre. Az elmúlt időszakban azonban már sokszor előfordul, hogy akár 20-30 perc is eltelik, mire odajönnek az asztalunkhoz, de ami ennél is rosszabbul érint - ex felszolgálóként -, hogy nem kedvesek a vendégekkel. Ennek ellenére nem adok rossz értékelést, mert a szívemhez nőtt ez a hely a romkocsmákhoz hasonlítható berendezésével, a kihelyezett játékokkal és könyvekkel, a néha kifejezetten random playlistjeivel együtt. Ettől függetlenül a felszolgálók hozzáállásán jelenleg lehetne javítani, mert nagy szerepet játszik a vendégek véleményalkotásában.
A Kálvin tér közelében, a Baross utca sétálós részén, az Ötpacsirta utca sarkon megkerülhetetlenül beleütközünk a Fecske kinti teraszába, amely főleg a fiatalok népszerű találkozóhelye. A benti részt a meglehetősen meredek lépcsőn közelíthetjük meg, ahol egy földalatti könyvtár és nagymama szalon érdekes keverékébe csöppenünk.
A gyenge megvilágítás következtében derengős félhomályban üldögélhetünk itt, de ennek is megvan a maga hangulata. Mentás és mangós limonádét ittunk, nem voltunk éhesek. Az ételkínálat a fiatal törzsközönséget célozza meg, barátságos árfekvésben: burgerek, pulled pork enchilada, tapas-tál, saláták, de szerepel néhány klasszikus is, mint a sztrapacska vagy a kakaspörkölt. 1200-1500 Ft-ért kapható az ételek többsége, ahol értelmezhető, kis adagokat is lehet kérni. A mosdó szűkös és tele van ragasztva plakátokkal és zenekari matricákkal.
A Fecske a Baross utca lekövezett és sétálóutcává tett tér-szerű elején van, ahol megannyi színvonalas és kevésbé színvonalas egység üti le egymást. A Fecske a jobbak közé tartozik. A sör és a töményválaszték ugyan kommersz, de a borokat a jobbak közül válogatták össze, az árakat a közeli Károli Gáspár Egyetem diákjainak zsebéhez mérték.
Ez különösen az ételárak esetében szembeszökő, egy sor főételt kínálnak írd és mondd 950 forintért, a kolbászos tojásos lecsótól a csirkecombon keresztül a csirkeszárnyakig. De adnak zöldséges tócsnit kapros tejfellel 650-ért vagy erdei gombaropogóst tejfellel 890-ért. Minket több étel is vonzott, de egyrészt nem volt elég időnk, másrészt kiadós vacsora várt ránk egy barátunknál, így aztán csak bort ittunk, Bodrikutyát Szekszárdról Bodriéktól, Paptag rosét Juhászéktól Egerből, és Vesztergombi Cabernet Franc-t szintén Szekszárdról. A beltér barátságos, nagyon szeretjük a könyveket dekorációs elemként alkalmazva. Az ételrovatban az italválasztékot díjaztam, de szemre az ételfront is belefér a négy pontba. Nagy eséllyel visszamegyünk még ide.
Kiváló helyen található a Fecske. Akarva akaratlanul belepotlik az ember könyvtárba menet-jövet a Kálvin tér tövében. Jó időben a járdára terjeszkedve lehet asztalt találni, rosszabb időben a pincébe lehet bemenekülni egy boros/sörös pohárral. Kifejezetten ajánlom a salátákat, amelyek hatalmas, finom adagok többféle választékkal. A kiszolgálás gyorsasága néha akadozhat egy nyüzsgős estén.
Persze nem rom, de stílusában a romkocsmák enteriőrjét hozza kicsit a vegyes bútorzattal, a plakátokkal és a kottákkal tapétázott fallal, és a retro tárgyakkal. Mi még februárban voltunk ott, jó kis forraltborozós időszakban. Az is nagyon finom volt persze, viszont amit én valójában ki akartam próbálni, az a rántott túrórudi.
Egyetemi éveim alatt klasszul kiszolgált a hely. Ide jártunk ebédelni, hiszen a kissé megcsappant büdzséhez is igazodik a pár száz forintos menü, ami nem utolsó sorban bőséges és remek. Hozzáteszem, hogy például a reggeli bundás kenyeret itt nem ajánlom, úszott a zsírban minden alkalommal. Az ebéd viszont kiváló.
Sajnos a kiszolgálás elég lassú, főleg csúcsidőben. A hely maga mindentől függetlenül érdemel egy négyes fölét: központi helyen, Szabó Ervin társaságában kuckózós, beszélgetős, falatozós fecskefészek.