A szomszédos bisztróban elfogyasztott remek ebéd után nem maradtam egyáltalán éhes, de levezetésként egy gombóc fagylalt a séta mellé azért jól jött. Így nem is tanakodtam sokat, befordultam a Fragolába egy gombócért. Ez a Fragola egység az egyik legrégebbi - több mint 7 éve már megvolt - az évek során jócskán kibővült, most már országos hálózatukon belül.
Pici hely elviteles vendégkörre alakítva. Az utóbbi hetekben több Fragola egységben is megfordultam, ennek köszönhetően több fagyi ízzel kapcsolatosan friss élményeim voltak, így most valami olyat kerestem, amit még nem kóstoltam. Eképpen esett a választás a citromos túrótorta fagylaltra, ami egy kellemes nyári íz, savanykás, pikáns és könnyed. Az állaga részben sorbetes a citromos részeken, a többi viszont gurulós-szemcsés túró és még valami roppanós elem is volt benne, szóval izgalmas, de harmonikus. Tölcsérbe kértem, ami ropogós, jó megtartású, nem olvad szét a fagyitól 3 perc alatt. Küllemre is szép, 2 színű fagylaltot kaptam. Jelenleg egy gombóc, pontosabban kenés adag fagylalt 450 Ft, ezt becsülettel le is mérték a kis mérlegen. Figyeltem, esetemben 6 dkg-t mutatott a mérleg, de nem tudom, hogy ebben a tölcsér súlya is benne volt-e, vagy jófejségből kaptam 1 dekával többet.
Véletlenül tévedtünk be először ebbe a pici fagyizóba, egy nyári délutánon. Azóta is visszajárunk, mert nagyon bejött a hely! Meglepően nagy kínálattal találjuk szemben magunkat annak ellenére, hogy az egész hely kb. 4 négyzetméter. Nem csak a szokásos fagyik vannak itt, hanem tokaji aszús fagyi, kókuszos nutellás, még sós fagyik is vannak, és mindig változik valami a kínálatban.
A Fragola fagylaltozó-lánc az egyik kedvencem a műfajban, csalódást nem szoktak okozni. Egy augusztusi gasztroturné alkalmával a Bocskai cukrászdából egyenesen a Fragolába mentünk át, fagylalttal a kezünkben, mire a kis hölgy “ide fagylalttal jönni? – árulás”. S mindezt nagyon kedvesen, természetességgel, bájosan élcelődve, minden bántó él nélkül.
Egyből a szívembe fogadtam. A fagylalt ismét remek volt. Készítenek bizarr változatokat is, azokat is ki szoktam próbálni, ezúttal maradtam a gyümölcsfagylaltnál.
Márciustól októberig tart nyitva a fagyizó. Egy adag (5 dkg) fagyi 280 Ft-ba kerül, az előző szezonhoz képest több mint 10%-ot emeltek (250 Ft-ról). Nem gombóccal adják a fagyit, hanem kenőlappal. A fagyit sima- vagy édestölcsérbe, vagy műanyag tálkába lehet kérni, sőt elvitelre egy speciális hűtődobozba is be tudják "csomagolni".
Legutóbb a gyömbér fagyit teszteltem. Nagyon intenzív, kissé talán agresszív ízű, így gyerekeknek nem igazán ajánlanám, de aki amúgy is szereti a gyömbért (én például imádom), annak biztosan megnyeri az ízlését. Egyáltalán nem édes, és valódi apró gyömbérdarabkák vannak a fagyiban. Izgalmasabb fagyi ízek: levendulás, after eight (mentolos-csokis), gorgonzola, mascarponés gesztenye, bazsalikomos citrom (ez is nagyon finom! ). Kiszolgálás normális, semmi extra. A városban több helyen is van üzletük.