Kitűnő, igazi olasz fagyizó, amelyet egy olasz úriember, Vittorio üzemeltet. Nincs nagy média-hírverés, fizetett hirdetések, influenszer-hájp a hely körül, de a helyiek körében az egyik legnépszerűbb fagyizóvá nőtte ki magát az évek során. Valószínűleg én sem ismerném a helyet, ha történetesen nem itt laknék a közelben, a szomszéd utcában.
Így viszont van alkalmam időről időre betérni ide egy kis jeges élvezetre. A fagylalt mellett a kávé is finom, tradicionális olasz pörkölésű, erős ristretto, mondhatni ez is a hely másik védjegye. Néhány szintén autentikus olasz desszert is kapható, a csokis és a vaníliás profiterol a gyerekek kedvence. A téli hideg hónapokra zárva szokott tartani, de már egy ideje Vittorio megnyitotta a 2023-as szezont, bár akkor a jó idő még váratott magára. Kíváncsi voltam, nála mennyibe fog kerülni idén a fagylalt, mert egyelőre elég jelentős áremelkedéseket is tapasztaltam pár másik helyen. Meglepődve hallottam, hogy 500 Ft egy adag fagylalt nála, ami nem gombóc, hanem kenés és nagyon kiadós adag, ld. fotók. Szóval árban is nagyon korrekt. Legutóbb a Pavarotti nére hallgató pisztácia-mandula fagyit kóstoltam nála. Előtte pedig a kávé, ami szintén ízletes volt. Hibátlan mindkettő. Nincs sokféle íz, és nincs folytonos variálgatás, újragondolás, de eddig még nem ettem nála olyat, ami ne ízlett volna. Ha valaki szeretné, a döntés előtt lehet nála előkóstolni is, természetesen ingyenesen.
Egy fogászati kezelést követően jutalmaztam meg magam itt egy fagylattal. Nem bántam meg igazi jutalom volt. A csoki több változata közül választottam egyet és hozzá epret kértem. Mintha igazi eperbe haraptam volna, fantasztikus volt az íze és akkor még nem is beszéltem arról, ahogy kinézett. Itt nincs gombócozás lapáttal keni az olasz úriember a tölcsérre.
Picurka kis fagyizó a Nyugati közelében. Kellemes hangulatot nyújt a csempe, a két falatnyi szék meleg sárga színe. Bár csábító volt a fagylaltkínálat, átfagyva nem vágytam rá, majd nyáron. Inkább egy forró kávét és két süteményt választottam. Profiterolból négyféle is volt, pisztáciásat és mogyorósat kértem, finom volt, csak a tésztája kissé megpuhult.
Lakásunk közelében fura módon az idei nyár végén, augusztus utolsó napján nyitott meg ez a vérbeli olasz fagyizó, amelynek tulajdonosa egy középkorú olasz férfiember, Vittorio. Úgy tűnik, ő valahogy ráérzett erre az idei, igencsak hosszúra nyúlt vénasszonyok nyarára, hiszen én még ezen a héten, novemberben is vettem nála fagyit, és jólesően nyaltam el az utcán sétálva a kellemes enyhe időben.
Persze vannak nemzetek, akik azt vallják, miért ne lehetne télen is fagyizni, gondoljunk csak az oroszokra vagy az ukránokra. Nincs túl sok íz (kb. tucatnyi, most ősszel 8-9 féle), de azok a népszerű klasszikusok közül kerülnek ki, én a pisztáciával kezdtem a kóstolást, de legjobban a Raffaello ízlett, ami valódi kókuszból és fehér csokoládéból készül Vittorio mesternél. Egy adag - nem gombóc, hanem kenés - 350 Ft, de hatalmas adag, szerintem megvolt 8-9 deka, bár itt nincs méricskélés patikamérlegen. Fagyin kívül kapható még néhány őshonos itáliai desszert, naponta változó kínálatban: csokis profiterol (400 Ft), szicíliai cannoli (350 Ft), citromtorta (460 Ft) és érdekességként a bigne' tiramisu névre hallgató süti (280 Ft), ami a profiterol és a tiramisu kombinációjának írható le, a profiterol fánkkehelybe töltik a tiramisu krémet. Szintén nem láttam még itthon a a Chin8 Neri (azaz Chinnotto Neri) névre hallgató olasz dobozos kólát, ami itt szintén kapható (0,33 l 290 Ft-ért). Vittorio nem beszél magyarul, de nagyon barátságos, a gyerekeket nagyon szereti, angolul lehet vele kommunikálni.