Gyradiko Estia válasza
Tisztelt Hölgyem/Uram!
Bár a nyelvhelyességi hibák értékelése nem tisztem, mindazonáltal én görögként, úgy vélem, megadom a tiszteletet befogadó hazámnak azzal is, hogy helyes magyar nyelven írok választ Önnek. Tisztelettel szeretném jelezni, hogy ragadni a kosz szokott, s nem a nemzeti jelleg.
A souvlaki (nem souflaki, legfeljebb szuvlaki) nem szedett-vedett volt, hanem kézzel húzott, s nem gyári mélyfagyasztott termék, a fűszerei a szuvlakinak pedig az oregano, só és citrom. A többi mese habbal. Mivel a souvlaki egy frissen , rostlapon -grillen sütött hús, ami nálunk választható sertéshúsból, vagy csirkéből, ha kéri a felszolgálótól, ezért a sertés "kockák" bizonyára valamivel rágósabbak, mint az órákig párolt -sült sertéshús kockák a magyar pörköltben, mivel itt a hús felszínén keletkező pörzsanyagok hirtelen sülnek a húsra, s csak a pórusok bezárása után "párolódik-sül át a belseje. A gyros (lehet girosz, de semmiképp se giros) tál, (nem írjuk egybe! ) évek óta az ország legelismertebb gyros-a mind szakmai, mind pedig közönség szavazatok szerint ( Best of Budapest-Hungary 2014). Természetesen, ha valaki a magyarországi giroszosokon szocializálódott, -ami többnyire csirkéből készül, s nem is nevezhető gyros-nak, hanem shawarma-nak - illetve a görögországi "siófok-kategóriájú" üdülő-üzemekben ismerte meg a "kvázi" eredeti giroszt, azok számára az authentikus (eredeti) sertés gyros természetesen nem felelhet meg kényes ízlésüknek. A gyros-t mi késsel , vékonyan szeleteljük és frissen tesszük a tányérra. Száraznak semmiképp sem jellemezhető, inkább szaftosnak, ami pedig a maradék jelzőt illeti, azt kénytelen vagyok mosolyogva visszautasítani, mert szerencsére nálunk nem fordul elő maradék sűrűn, legfőképp egy igencsak forgalmas szombat este után! A honlapunkon SEHOL sem szerepel a COCA cola felirat, lévén, hogy 16 éve a Pepsivel állunk szerződésben, valamint az étlapunkon is szigorúan csak a Pepsi termékei vannak feltüntetve! Az Ice Tea önmagában jéghideg az Estia Gyradiko-ban, de természetesen, ha a vendég szóban jelzi a felszolgálóknak, hogy jeget szeretne kérni, úgy ezt az igényét is azonnal teljesítik. Ami az ön által felvállalhatatlan görög paraszt saláta uborkáját illeti, nos, szeretném felhívni a figyelmét, hogy a paraszt, amikor kimegy a földekre dolgozni, akkor ebédidőben, az árnyat adó fa alatt, nem fogja az uborkát meghámozni, mint ahogy ezt bármelyik átlagos görög családnál sem teszik meg, kivéve, ha valakinek epe problémái vannak. . . Az adagok a vendégek többsége szerint kifejezetten nagyok, kivéve, ha Ön egy zóna adagot kért, ami egy gyros pita-nak megfelelő mennyiség , tányéron. Budapesten, az Estia Gyradiko tavernán kívül legfeljebb a Dionysos tavernát keresheti fel a pesti rakparton, ahol a csirke (! ) "gyros" tál 2990 forintos áron kapható. Az , hogy az Ön számára a "paráliai", sarti, stavrosi minőség számít eredeti görög ételnek, az sajnos nem a mi problémánk, talán legközelebb, ha Görögországba (itt nagybetű, nem kisbetű) utazik, akkor talán próbálja ki azokat az eredeti görög tavernákat, ahol nem ülnek turisták, nincs 5-6 nyelvű étlap, a pincérek nem beszélnek se magyarul, se csehül, szlovákul, szerbül, hanem legfeljebb görögül és akkor lehet, hogy rá fog ismerni a Gyradiko-k ízeire. . . Valóban, mi nem görögös, hanem görög ételeket készítünk, eredeti alapanyagokból. Megtisztel azzal, ha nem ajánl minket, mert azok a vendégek, akik már 17-ik éve ismernek minket és folyamatosan járnak hozzánk, legalább valóban az igazi görög ételeket fogyasztják, élvezik, például a halakat, a tengeri különlegességeinket, grillezett ételeinket és sikerült túllépniük a girosz-görisali-caciki kombón és nyitottan az új ízekre, a valódi görög (s nem görögös! ) gasztronómiát megismerni akarva jönnek el hozzánk étkezni, vagy a téli időszakban működő főzőiskolánkba tanulni azt, hogy miképpen készülnek az eredeti görög ételek. Ami az asztal törlést illeti, minden felszolgálónk automatikusan, a vendég távozása után letörli az asztalt. Sajnálom, de vagy nem nálunk járt ebben az esetben, vagy csak szándékosan óhajtott negatívan megnyilvánulni az Estia Gyradiko-val kapcsolatosan, de így egyik esetben sem tudom a panaszait jogosnak ítélni.
Maradok tisztelettel,
Arghyropoulos Ghavrilos
tulajdonos/chef
2015. szeptember 1., Gyradiko Estia, tulajdonos