A Három Holló 2017-ben nyitotta meg kapuit Ady Endre 140. születésnapján. A nevét Ady Endre Opera melletti kocsmájáról kapta, ahol a költő szívesen töltötte idejét, borozott, vagy éppen verseket írt. Esténként a hely a különböző koncerteké, előadásoké, beszélgetéseké és kiállításmegnyitóké.
A hely kívülről továbbra is nagyon vonzó, de egyre erősebben az az érzésem, hogy ez csak az én fejemben alakult ki. Beleképzeltem valamit a helybe, ami valójában nincs benne. Talán a név, a hollók, talán a helyszín a templom mögött, a hely szelleme, fogalmam sincs. . . Szóval tettem egy újabb látogatást, a kiszolgálás egykedvű, mondhatni érdektelen volt és lassú.
Csak egy kávét ittam, mert mindenki csak kávézott, teázott körülöttem, étlapot nem is láttam. De aztán kiderült, hogy van valamilyen leves, mert a szomszéd asztalnál ülő két férfinek azt vittek ki az asztalához. A középszerű eszpresszó tejjel 500 Ft-ba került. Pozitívum, hogy a kávé mellé kaptam egy kis pohár szódavizet. A kávézó továbbra is nagyon tetszik, ráadásul egy olyan asztalt sikerült elcsípni, amely a templomra néző ablaknál volt. Summa summarum, el kellene engednem ezt a gondolatot, ez nem a valóság, csak én gondoltam.
Nehezen becserkészhető hely a 3 Holló, legalábbis nekem többször is el kellett jönnöm ide, mire végre nyitva találtam őket, de még mindig zavaros. . . Lokáció: 5. kerület, közvetlenül az Erzsébet híd lábánál. A honlapjuk nem informatív és nem is megbízható a nyitva tartás tekintetében.
Egyik alkalommal, amikor ott jártam, egy kiállítás megnyitójára készülődtek - fiatal képzőművész tanulók kissé elvont témában -, de magát a megnyitót már nem tudtam megvárni. Egy másik alkalommal a falon tájak, emberek fotókiállítás volt látható, a kávézó - látszólag - nyitva volt, és többen is jöttek-mentek a beltérben, de a pultban nem volt személyzet, senki sem szolgált ki. Ekkor is valamilyen rendezvényre készülődtek. Minden esetre egy Cerbona müzliszeletet a kezembe nyomtak kedvesen. Kávét próbáltam volna leginkább szerezni, de azt nem sikerült. De volt olyan alkalom is, amikor délben még székeket pakolt a személyzet, nem volt kiszolgálás, pedig a hivatalos nyitva tartásuk szerint már órák óta üzemelniük kellett volna. A beltér tágas, de kissé rendezetlen, a helyszín alkalmas arra, hogy különböző kulturális eseményeknek adjon otthont, s ezzel a tulajdonosok gyakorta élnek is. Esténként klubkoncerteket, zenés előadásokat is szoktak szervezni. Összességében érdemesebb este eljönni ide, amikor van valamilyen konkrét program, talán akkor az italkínálatot is ki lehet próbálni. Én egyébként úgy emlékszem, hogy a megnyitáskor úgy harangozták be a helyet, hogy kifejezetten széles (reggeltől- estig) nyitva tartási idővel fognak dolgozni, reggeltől késő délutánig klasszikus kávézóként, este pedig helyet adnak a különböző programoknak. Eddig úgy tűnik, a tervnek inkább a 2. része valósult meg. Az árakat nem tudom értékelni, információ és tapasztalat hiányában.