A Csakajósör csapata által üzemeltetett Hopaholic tíz csapján egymást váltják a hazai és külföldi főzetek, garantálva a folyamatos változatosságot. Egyes tételeket üveges vagy dobozos formában is beszerezhetünk. Sörkorcsolyákat is kóstolhatunk, többek között hermelínt is (azaz pácolt camambert sajtot).
Tegnap ismét betértünk a Hopaholicba, mely nem a bulinegyed, nem a főváros, nem Belsőmagyarország, hanem az egész Kárpát medence egyik legjobb sörözője, persze, hogy megint találtunk csapon izgalmas, eddig nem kóstolt söröket, két pohár NEIPA stílusút választottunk, vettem még mellé egy épp akciós pilst is a Dealbeakertől.
Ismét jól éreztük magunkat, vita felett marad az 5 pont. Jelzem, tavaly volt egy negatív élményünk is egy elég neveletlen és barátságtalan csapossal, akivel találkoztam más sörözőkben is, ott sem volt kedvesebb, szerencsére most nem ő állt a pult mögött.
Népszerű, esténként mindig zsúfolt kézműves söröző az Akácfa utcában. Sokszor már az is kihívást jelent, hogy egyáltalán be tudjon jutni a vendég az ajtón belülre, aztán sikerüljön megközelíteni a pultot a rendeléshez. Már a bejárat előtt a szűk járdán is rendszerint nagy a tolongás a pub előtt.
Az aktuális kínálatot a pult mögötti táblára krétával írják fel, 0,25 - 0,33 és 0,5 l-es kiszerelésben lehet csapoltatni a sörfajtától függően. A teljesség igénye nélkül a saját Hopaholic mellett további sörfőzdék sörei a 10 sörcsapon ottjártunkkor: Brewdog, Mad Scientist, Pivovar, Dealbreaker. Kóstoltuk a Dugges Tropic Thunder-ét, ami egy mangós-passiógyümölcsös-barackos sour ale (0,25 l 1300 Ft), a Mad Scientist Chocolate Muerto milk stout-ját (1300 Ft 0,33 l) és a Brewdog Hazy Jane New England IPÁ-ját (0,33 l 1400 Ft). Az üveges sörök vertikuma szinte végtelen. Egyetlen szabad asztalt sikerült elcsípni az ablaknál, nagyon örültünk neki. Túl sok időt nem töltöttünk el, mert mentünk tovább másik helyre, de azt azért észrevettük a végén, hogy az alagsorban nemcsak a mosdók, hanem további asztalok is vannak. A lejutás elég trükkös volt, mert a lefelé vezető lépcső egyáltalán nem látszott.
A Hopaholicba évente többször is elmegyünk, most a tavaly novemberi látogatásunkat hadd elevenítsük fel. Hárman ültünk be, egy jóbarátommal és a párjával két kört ittunk de az a két kör pazar volt. Mindenki kóstolt mindenkitől így aztán megízlelhettünk hatféle sört.
Ezek: Joanne gonna Mad, Hopaholic APA, Schöfferhoffer (akkor még nem tudtam, hogy Temesváron egy olyan üzletre akadunk, ahol e sör palackja potom 200ft-nak megfelelő lej, nem tudom meddig még, de hónapok óta oda járunk), Burlesque Brewing, New Zeeland Wheat, Gólem 100 hop IPA, Gólem Hopochondria. Emberi áron csúcssörök. Emlékezetes este volt.
Péntek este egy kiadós pulled pork szendvics után keresgél az ember lánya egy helyet, ahova befér és ahol jó kézműves söröket kóstolhat. Aztán a sokadik helyről kifordulva rábukkan erre a sör kánaánra és úgy érzi, hazaért. Bár csak 10 féle csapolt tételből választhatsz, az üveges kínálat felbecsülhetetlen mennyiségű.
Európa és Amerika is bőven képviselteti magát, de külön említést érdemel a hazai választék bősége. Az árak elsőre kicsit meglepőek (van palackos tétel 3800 Ft-ért is és 500-ért is) de kóstolás után már nem számít, hogy mennyibe került, mert annyira jó! Ja, én alapvetően borkedvelő vagyok, de itt meginogtam!
A Hopaholicban közvetlenül nyitás után jártam, ez a hely azon kevesek egyike, ahová visszajárok. Voltam itt tavaly januárban, februárban és áprilisban, majd idén januárban ismét betértünk. A sörválaszték frenetikus, hihetetlen és páratlan. Most már vannak sörkorcsolyáik is, igaz egyszerűbbek, pácolt camembert 800 ftért és szárított marhahús meg egyéb zacskós érdekességek.
Mi nem ettünk semmit, jómagam eleve nem voltam éhes, társaim pedig belaktak a szomszédos Malterben. A minap megejtett látogatásunk alkalmával két amerikai Ipát kértünk egy Flyin' dog Azaccat (singli hop IPA), egy Anderson Valley IPAt (egyikük 1000, másikuk 1200 ft volt) továbbá a hely tulajdonosának, Kővári Gergőnek (Armando Otchoa) legfrisebb IPÁját, kéne tudjam a nevét, de elfeledtem, a pohár 700 ft volt. Utóbbi vitte a prímet mindhármunk szerint, a kedvező ártól függetlenül is. Az árak barátságosak a minőséghez képest, azt külön értékeltük, hogy a magyar választékban nem meglepő módon a „kraft” szövetség viszi a prímet: Hoptop és Monyó sörök csodás választéka kapható itt, 750-800 ft egy palack nagyjából annyi, mint egy szaküzletben. Van még Gólem impozáns választékban és Szent András. Ismét nagy élmény volt itt inni, biztos, hogy megyünk még. Sörrajongóknak kihagyhatatlan.
Kővári Gergő (Armando Otchoa) a magyar sörös élet egyik kikerülhetetlen figurája, sörpunk, gerilla főző. a Kertész utca sörös boltja-ivőja a Csakajósör mellé tavaly nyitotta meg a Hopaholic Pub-ot a Kertész utcában. A szisztéma hasonló, a Gergő által választott nemzetközi és hazai világszínvonalú söröket lehet itt hihetetlen változatosságban kóstolni.
Van egy pincehelyiség és egy galéria is, és a megfelelő pohárból választható itt a Rogue, az Omnipollo, az Anchor, a Brew Dog vagy a De Molen stbstb sörei a pale ale-től a stoutokig szinte minden. Kihagyhatatlan sörös hely, ínyenceknek. Az árak nem a legolcsóbbak, de a csúcsminőséget meg kell fizetni.
Imént írtam a biztos tippekről az Esca kapcsán, nos, ilyen volt a Hopaholic is, mely a tulajnak a második, remélhetőleg nem utolsó kocsmája. Elkelne belőle egy kerületenként. Ez hagyományos kocsma, komoly férőhelyszámmal, amit azok értékelnek igazán, akik szorongtak már este fél kilenckor a Kertész utcai egységben.
A dekoráció igényes, a hangulat inkább vagány, belevaló, mint elegáns, de egy kocsma ilyen kell legyen. A pultosok értik a dolgukat, és sokkal kedvesebbek, mint a tulaj, aki csak a barátokkal állt szóba a másik helyen, köznapi ember örülhetett, ha válaszra méltatták. A sörök pedig, nos, azok legendásak. A Sörbúvár blog szerzőjével beszélgettem, mielőtt betértem volna, azt javasolta, hogy feltétlenül kóstoljam meg a Phantom nevű belga serfőző Saison nevű sörét (lehet, nem pont így írják, mindegy. ) Elsőre az volt az érzésem, hogy kitolásból javasolta ezt, a savanykás ízvilág nem esetem a sörök világában. Minden esetre, ahogy kortyolgattam a jó drága sört, (0. 25 liter 1000 ft) egyre inkább megtetszett ez a testes aromagazdag nedű. Vettem hazavitelre is egy Gólem féle új sört. A Hopaholic az a hely, ahová biztosan megyünk még, itt mindig lesz mit kóstolni újdonságot. Ételek nincsenek, az ételrovatban a sörválasztékot jutalmaztam.