Az Ibolya Presszó azon kultikus helyek közé tartozik a Ferenciek terén, amelyet már évek óta besorolnak az ilyen-olyan toplisták közé. Pl. kedvenc budapesti retró presszók, fiatalságunk kedvenc sörözői, boomerek törzshelyei, és a külföldiek számára is úgy ajánlják, mint ahol biztosan magukba szippanthatják a letűnt kommunizmus-szocializmus leheletét.
A retró berendezésen túl az italkínálatban is megidézik az 1970-es - 80-as évek illúzióját: Traubisoda, Meggy Márka, Jaffa és a Bambi a mai napig kaphatóak. Közös nevező bennük a 0 gyümölcstartalom, helyette jelentékeny aroma, színezék és cukortartalom. Mindenkinek, aki szereti. Pár éve az Ibolya mellé, pontosabban kettővel mellé kinőtte magát az Ultraibolya is, ennek ellenére hétvégén, esténként mindkettő teltházzal üzemel. Van melegkonyhájuk, olyan klasszikus magyaros ételekkel, mint lecsó kolbásszal, paprikás krumpli, gulyásleves vagy a Somlói galuska (van más étel is, de az nem témába vágó). Az ételeket én drágának találtam, biztosan nem fizetnék egy adag paprikás krumpliért 3000 Ft-ot, de a külföldieknek inkább megéri, belefér. Legutóbb egyik esti túránk során nem sikerült szabad asztalt találni, de elvitelre kaptunk egy sétáló forralt bort, és kifejezetten kedves, barátságos volt a kiszolgálás. Nyáron teraszuk üzemel, remek kilátással a Ferenciek téri templomra, ráadásul előnyös, hogy mellette az utca forgalomcsökkentett, csak BKV buszok és engedéllyel rendelkező autók járnak el a terasz előtt. Előnyös még a hosszú nyitva tartás, minden nap éjjel 1 óráig, hétvégén 2-3-ig forgalom szerint.
Ma sétáltam ki a Ferenciek terére, és hát persze, itt van, mikor ültem én be ide utoljára? Azért egy-két éven belül biztos, ha más nem, színházi szünetben. . . de nem is ez a lényeg! Pár napja megosztotta valaki a képét az Eötvös Öregdiákok csoportban, és most mit mondhatnék erre. . . az Ibolya, az Ibolya. 50 évvel ezelőtt is.
. . 100 méterre van ide az Eötvös a Reáltanodában, és én fél évszázada is itt voltam sokszor. Valamit azért megtalálsz ebből, ha nem is mindet. A székek, a piros műbőr fotelek. . . juj, hol van ilyen már? Mekkora nagyfiúnak hitte magát az ember, ha beült egy ilyen helyre? Ááá, csak bementem megint. Kértem egy feketét. Jó lett volna olyan klasszikus üvegpohárba kapni, de azért az nem volt. Sebaj! De a kövezet! Az igaz! Meg a Pacsirta rádió! Szóval, kicsit összemászkáltam az egész életemet, aztán fizettem és távoztam De még nem örökre!
Négy éve írtam utoljára értékelést a helyről, nem voltam elragadtatva tőle. Azóta szép lassan megszerettük, bár a nem túl ízléses berendezés nem változott, de a térre kiülve ez kevéssé zavar. Kiváló csapolt meggysört lehet kapni egészen jó áron, ami arra késztetett minket, hogy egyre gyakrabban beüljünk ide, különösen nyári időszakban.
A személyzet létszámát sikerült a kívánt szintre emelni, így ma már sokat gyorsult a kiszolgálás, nem véletlenül nagyon népszerű a hely tavasztól őszig alig lehet üres helyet találni.
2014. júliusában ültünk be sörözni a presszóba, amihez engem is nosztalgikus érzések fűznek, egyetemista éveimet idézi a 80-as évekből. A Ferenciek terén ülni nagyon hangulatos, az italválaszték és árszínvonal megfelelő. A kiszolgálás meglehetősen lassú volt, a nem túl nagy méretű presszó a tér felújítása után nyílt terasz nagyszámú vendégére nem volt felkészülve.
Jó 20 percet vártunk arra, hogy fizetni tudjunk. A hely belül elég retró, kicsit ízlésesebben is lehetne idézni az elmúlt időket. A mellékhelyiségre hosszú sorállás után lehet bejutni, aminek tisztasága is elég kétséges. Csak a hely hangulata miatt ajánlható, de számos jobb hely van a környéken.
Az Ibolya a gondtalan fiatalság éveit, a főiskolás időszakot juttatja mindig eszembe. Kb. 25 év jártam itt először, persze azóta a dizájn sokat változott, de a hely és a név változatlanul megmaradt. A piros és sárga plexi lámpabúrák, a barna-narancs-drapp csíkos falminta és a műbör székek csúszásgátlós lábakkal nagyon jól tükrözik ezt a retró hangulatot.
Ugyanez visszaköszön az itallap kínálatában is, hiszen Traubit, Meggy Márkát és Jaffa szörpöt is lehet kapni. Ezeken kívül az alkoholmentes szekcióban többféle limonádét is kínálnak. Az étel kínálat sem sokat változott az évtizedek alatt: most is melegszendvicsek vannak, gombás, sonkás, sajtos és húskrémes változatban, elég baráti 400 Ft körüli árakon. Mindig van ropi és sós mogyoró is. Szerintem elég barátságos árak vannak, az üveges sörök és a csapolt Soproni korsó 500 Ft körül kapható. Kiülős terasz is van, amely nyaranta még hétköznap is megtelik estére.
Egyetemista korunk, de még szüleink egyetemista korának is a kult helye. Igazi retro hangulat. Jó kis terasza is van, sajnos most a belvárosi átépítések miatt nem kellemes kiülni. Egy találkozóra ültem be, mert jó a pozíció, és tartanak kézműves söröket. Az ételek inkább feledhetőek, de egy jó kis békésszentandrási gyümölcsös láger mindig jól esik, és hozzá 70-es 80-as évek dizájn.
A régi jó Ibolya. Akkor jártam itt először, amikor vidékről felkerültem a fővárosba. Ez volt az első hely, ahova már Budapesten ismerős barátaim elvittek. Bíró Ica posztere és a '70-es, '80-as éves retró relikviái között macisört inni és húsos melegszendvicset majszolni, igazi életérzés.
Belvárosi, csendes, a személyzet kedves, munkájára gondos, és mindig mosolyognak. Az idők során az egyik kedvenc törzshelyemmé vált. Én eddig itt ittam a legjobb házi málna-és szilvasört.