A Dürer Kert szórakozóhely melletti többé-kevésbé kihasználatlan parkos telek előrészében, a kapubejáró mellett kialakított szabadtéri cseh söröző-terasz és büfé, amely korábban a Dürer Kert másik, északi oldalán működött egy nagyobb kerthelyiségben, onnan költöztek át ide.
Úgy tudom, a bezárás egy váratlan döntés volt a tulajdonosok részéről, így B tervként maradt ez az új hely, ami kevéssé optimális és sokkal szűkösebb is. (Egyébként a fő bázisuk a Csngery utcában van, Jaromír Sörbisztró néven működik, ott még személyesen nem jártam. ) Az egyik nyári estén ültünk ki pár órát beszélgetni a barátnőmmel és az ő néhány haverjával, mivel már elég régen nem tudtunk találkozni. Amikorra megérkeztem, ők már túl voltak pár sör-körön. Olvastam az előző értékeléseket, és sajnálattal láttam, hogy a legutóbbi értékelés mennyire negatív lett. Azt magam is úgy vettem észre, hogy itt az időhatárokat elég lazán kezelik, de mivel a vendégek többsége nagyon is ráér, ez általában nem okoz problémát, mi is így voltunk ezzel. Néhány cseh sörkorcsolyát árusítanak, melyek elég lassan készültek el, és nem is mindenük volt, ami szerepelt elvileg a néhány tételes étlapon. A fiúk töltött bramborákot és lepényt ettek. Sokat kellett várni, mire elkészült, cserébe a személyzet a záróra után még jó fél órát ráhúzott, hogy tovább maradhassunk. Mivel fedetlen kertről van szó, esős időben nem opció. Fizetés kizárólag készpénzzel volt lehetséges. A mellékhelyiség a kert belső részében egy lepusztult épület aljában van, kb. olyan mintha egy 70-es évekbeli kollégium vagy laktanya WC-jébe mennénk be.
A Jaromir 68 nevű söröző-triót nagyon kedvelem. Kiváló cseh söröket kínálnak elérhető áron, hozzá korrekt sörkorcsolyát. Az Ajtósi Dürer sori egység a nemrégiben átköltözött egy kisebb épületbe, a főbejárat kapujához. A minap megfordultunk itt. Tíz előtt érkeztünk, így inkább még vártunk, míg kinyit a kocsma, tettünk még egy kört a környéken.
Tíz óra után 4-5 perccel megjön a pultos lány, semmi bocs a késésért vagy efféle, kedvességnek sincs semmi nyoma. Érdeklődünk az ételek felől, kiderül nincs még szakács. Megjön a szakács is, tisztázzuk, hogy mit ennék, rákérdezünk, hogy melyik étel mennyi idő alatt van meg, érzékeltetjük, hogy sietünk, ennek ellenére a szakács kimegy kávézni és cigarettázni, miközben tudja, hogy mi várunk az ételünkre. Nem tudom, mikor éltem meg hasonlót, ilyen szintű semmibe vételt, szerintem soha. Szerencsére a pultos hölggyel meg tudtuk beszélni, hogy sörre cseréljük a már kifizetett pulled pork szendvicset. Ritkán kerül egy hely a „soha többet” kategóriába, ennek sikerült. Ittunk egy kávét, átlagos volt, meg egy John Lemon üdítőt. Sebaj, megyünk a Márvány utcába, azt mondták Csengery utcai egységben, hogy ott nemrég nyílt a klasszikus meleg konyha, mely túlmutat a pub foodon. Kíváncsiak vagyunk rá.
Tegnap voltunk itt először, de nem utoljára! Egyszerü kis hely egy kollégium aljában, a Liget szélén. De az ételek s italok minősége feledteti a kissé nomád körülményeket :)
Szenzáció cseh sörök és nem a mindenütt kapható, szokásos választékból. Csapon is van világos,félbarna, barna, többféle, nem is beszélve a z üvegesek sok fajtájáról.
Az ételek is túllépnek a "sztrapcska-kacsacomb-knédli" világon, nagyon finom, uj ízekre találtunk. Persze elötte okosodni kellett, mit takanak a nevek:) A személyzet készséggel és szakszerűen segített. A kiszolgálás is kiváló volt, az árak megfizethetöek. Nyáron még jobb lehet a kertben, majd jövünk akkor is
Harmadszor tértünk ide vissza baráti társasággal. Még mindig remek hangulatú hely igazi finom cseh sörökkel. Egy kollégium aljában található azonban nem egy 4*-os hely látszatra :) Az év hűvösebb időszakában a benti helyiség alkalmas egy jó hangulati baráti sörözésre akár hétköznap este is.
Az év melegebb időszakában pedig a sörkertben lehet helyet foglalni és a sörcsapolás is ott helyben történik ezzel is növelve az este hangulatát. A kiszolgálás remek, családias. Van egy kis konyhájuk, ahol nem nagy választékban, de finom ételek készülnek. Az ételek terén is igyekeznek újítani minden alkalommal volt valami újdonság, amit persze gyorsan meg is kellett kóstolni. Az állandó cseh sör választékuk mellett hétvégente mindig van egy extra úgynevezett "vendég söre" ami annyit jelent, hogy hoznak egy újdonságot az ide látogató nagy örömére. A cseh sörökön kívül az itallapon található némi bor, pálinka választék, de aki alkohol mentesre vágyik egy hideg limonádéval olthatja szomját teljesen megfizethető áron. A vendégek terén minden korosztály megtalálható. Vannak akik nagyobb, vannak akik kisebb társasággal, gyerekkel vagy anélkül érkeznek. Beszélgetnek, kártyáznak és jókat isznak, finomakat esznek.
Idén a Borjouros csapat szervezett egy Pinot Noir és Kadarka kóstolót a nemrégiben, amit kár lett volna kihagyni. Ahogy távozni készültünk a helyszínről egy kedves jóbarátommal, egyszerre csak arra lettem figyelmes, hogy látótávolságban van a már régóta meglátogatni tervezett Jaromir söröző, amit még a régi szép időkben szúrtam ki a kézműves sörök honlapján.
Persze, hogy beültünk, hiszen sörre bor mindenkor, borra sör: minden kör. Mint a hely neve is mutatja, cseh söröket csapolnak s palackra is kapható ez meg az. Kiszúrtunk kétfélét, egy-egy pohárral, őszintén szólva nem emlékszem már, hogy a hétből mit választottunk, talán Dudakot és Cerna Horat. A palackos választékuk is izgalmas, van többek között Primator English Pale Ale-jük is, ami egy igen jól sikerült sör. Mivel zárás előtt voltak ételt nem rendeltünk, pedig a kocsmacsülök nem hangzott rosszul s az ára is baráti volt. Tartanak még elvben utopenecet, kacsarillette-et és cseh kolbászkákat is, hogy említsek párat a 7-8 sörkorcsolya közül. A kertben ültünk le, mely igen hangulatos volt s a kellemes októberi eleji este megengedte ezt. Jó hely a Jaromir, s amíg a cseh sörválasztékot nem sikerül úgy kiismerni mint a magyart, biztos tartogatni fog ismeretlen érdekességeket. Megyünk még!