A Jedermann a Ráday utcában Boráros tér/ Petőfi híd pesti hídláb felőli végén található a Goethe Német Intézet földszintjén. Este és hétvégén jóféle jazz club - már aki a jazz-t szeretni, én nem tartozom közéjük - , kis színpaddal az élő koncertek számára, nappal viszont egy korrekt ebédelő hely.
12-15 óra között a heti menüből lehet választani, amiben kétféle leves és 3 féle főétel szerepel, ez utóbbiak egyike mindig vegetáriánus. Mindez 2050 Ft-ért a környék egyik legjobb ár-érték arányú ebéd ajánlata. A gazpacho és a gombakrémleves közül az utóbbit választottam, nagyon kellemes, intenzív erdei gombás, kakukkfüves ízű, mennyiségre is bőséges indítást kaptam. A 3 főétel közül sertésfasírtot (2 db) ettem lilahagymás-ecetes burgonyasalátával. A fasírtot kissé túlsütötték, ezért a külseje a kelleténél keményebb lett, de a főétel ízvilága is tetszetős volt amúgy a számomra. Szintén szerepel a heti menüben állandó tételként a gulyásleves is, ami sokak kedvence. Volt még napi desszert is. Az ételek gyorsan érkeztek, csak pár percet kellett várni rájuk. További pozitívum, hogy az ebédmenü mellé vagy utána kedvezményes áron 450 Ft-ért bármilyen kávéfajtát lehet kérni. Így a beltérben elköltött ebéd után a latte bekortyolására már a belső kertben került sor, ami egy titkos kis zöld sziget itt a belvárosi betonrengetegben. Kicsit elvadult, de nagyon kellemes. Összességében egy igazán hangulatos hely továbbra is, meglátogatásra érdemes.
Ma volt egy segélykoncert Ukrajnáért a Bakáts téren, ilyenkor jó emberek jönnek össze általában, a Jedermann meg egy jó hely, tehát jó emberek jó helye. Hazafelé össze is futottunk újra a jóemberekkel, a járdán söröztek a Jedermann előtt, azonnal csatlakoztam hozzájuk, hanyatt-homlok berohantam a pulthoz és könyörgősre fogtam, hogy ott isznak kint, én is innék, még egy kört mindenkinek!
És valóban, a felszolgáló félretette a nagyrakás limonádéját, amit vitt volna ki éppen, és elkezdte csapolni a söreimet. Így a négy korsó Staropramen 4000 forintomba került, amit kicsit kemény árnak véltem, de az alkalom megérdemelte a ráadást. Tulajdonképpen jól éreztem magam. A hely maga meg minden elismerést megérdemel.
Nagy várakozással jöttem, és a legkevésbé sem csalódtam. A Jedermann az egyik leghangulatosabb budapesti kávézó. Na, jó, ne óvatoskodjunk: a leghangulatosabb! Ugye, amikor belépünk valahova, az első, ami szembe ötlő, a berendezés, a dekoráció. Nos, hát ez igazán kedvemre való: artisztikus, jazzes.
Már üzemel a kerthelyiség is, ami ugyancsak ezt a barátságos, jazzes hangulatot árasztja. Most csak két espresso macchiatot fogyasztottunk (kiváló volt, és mindössze 390 Ft). De van meleg étel is, egészen késő estig. Legközelebb a sütőtök krémlevest (grillezett kecskesajttal) biztos megkóstolom.
A Ráday utcában, a Bakáts tér és a Boráros között félúton, a Goethe Intézet földszintjén található jazz-kávézó. 2010 óta működteti a hazánkban élő holland tulajdonos, aki maga is aktív jazzmuzsikus, harsonán játszik. A Jedermann minden nap nyitva tart, már reggel 8-tól egészen éjjel 1-ig.
A hét több estéjén tartanak élő jazz koncerteket, amúgy pedig felvételről szól a jazz, itt nagyon más muzsikát nem is hallani. A berendezés nagyon lakájos, otthonos, az asztalokon vastag szűnyegszerű terítő, nekem nagyon bejön ez a stílus. Mindenféle apró kis emléktárgyak, mütyürök a polcokon, a falakon pedig koncertplakátok, fotók, grafikák. Nagyon kényelmes ülőhelyek, a színpad közelében és távolabb is. Munkanapokon 12-16 óra között 2 fogásos menüt kínálnak 990 Ft-ért, a főétel húsos és vega verzióban rakott káposzta. A normál étlapon találunk reggeli ételeket, nemcsak reggeli órákra: töltött bundáskenyér (890 Ft), szendvicsek (590 Ft) és tojásételek (990 Ft). 3 féle leves (990 Ft), tapenade fokhagymás pirítóssal, sztrapacska, rákos tészta, saláta, a főételek 1300-2500 Ft közötti árakon. Az eszpresszó 350 Ft, jó erősre főzik, víz és keksz is jár mellé. Hoegaardent, Staroprament és Leffét csapolnak, üvegesben a belga Duvel-t is láttam. Elfogadható árak italfronton. Egykedvű személyzet. Napközben, csendes, elvonulós hely.
A Jederman café a Goethe nevét viselő német kulturális intézeten belül működik. Igen hangulatos hely s ami nem kis erény, színvonalas jazz szól, nem valami sekélyes, divatdiktátorok által kitalált mai borzalom. Van egy eléggé izgalmas étlapjuk, mely túlmutat a sörkorcsolyákon, déli menü kedvező áron és színvonalas sörválaszték.
S hogy ki ne hagyjam, a borválaszték sem rossz, olyan ma már kevéssé ismert borász is szerepel a borlapon, mint Sárosdi Ferenc, akit valaha a szekszárdi élvonalhoz soroltak. De kínálnak Gróf Butler és Balga bort is, látszik, hogy nem a trendi borászokra mentek rá, hanem tudatosan válogatták össze a borlapot. Belga söröket ittunk, s ettünk egy Cézár salátát rákkal, mely korrekt, élvezetes volt, persze nem a Bűvös Szakács honlapon olvasható eredeti recept szerint, hanem a magyar vendéglátás stílusában készült. Jól éreztük magunkat a Jedermanban, megyünk még.
Rég tervezett baráti sörözést ejtettünk a Jederman Caféban meg, mely helyszín kiválasztása a "városhoz" (ez által közlekedéshez közel), felkapott negyedre esett. Középkategóriásnak látszó, hangulatos hely, mely ideális kis baráti társaság, avagy csupán kettesben való beszélgetéshez.
Nem túl nagy választékban, de jó sörök (pils, búza, barna), hasonló, egyszerű ételek igen elfogadható ár-érték arányban. A kiszolgálás rendben, a mosoly nem hiányzott. Nem rossz zene (bár nem élő zenés estén voltam ott - mert, hogy az is van ám! ). Összességében meg voltam elégedve, amit az ott töltött 4 óra is bizonyít.