A Rákóczi tér mögötti egyik kis utca sarkán álló romkocsmás hangulatú, szürreális kávézó, amely ebédidőben némi vegán/vegetáriánus ételt is kínál napi menü formájában párszáz forintos barátságos áron. A 2 fogásos menü 950 Ft, de lehet külön csak levest, főételt vagy napi desszertet is kérni.
A Csendes-hez vagy a Szimpla Kerthez hasonló retró, vintage, lomtalanítós. . . csecsebecsék alkotják a dekorációt, a pulton például egy kecses női lábra írták fel, hogy milyen cider kapható és mennyiért. A bejárat mellett egy embertestű lófejű torzó fogadja az erre járókat. Az italárak középkategóriások, a kávé nem valami jó, a személyzetet privát elfoglaltságaiból - dohányzás az utcán, beszélgetés ismerősökkel - nem igazán zökkenti ki, hogy ki kellene szolgálni a vendégeket; ráérősen, lazán történnek itt a dolgok. Az alacsony galéria egy underground klubhelyiségre emlékeztet a 90-es évek elejéből. A hangulat annyira megfogott, hogy az összértékelésre megadtam az 5-öst, nem a részeredményekből átlagoltam.
A Kék Ló nevű helyen úgy nagyjából 3 éve voltunk először, akkor csodálkoztam rá igazából a Kazinczy utca kocsmavilágának színességére. Arra is emlékszem, hogy sütőtökpálinkát ittunk és Keserű Méz kisüzemi sört a fótiaktól. A minap a Rákóczi tér környékén portyázva fedeztem fel a Kék Lónak – akkor még úgy gondoltam – egy másik egységét.
Mint a csapostól megtudtam, nem erről van szó, hanem költözésről. Aminek (egyik? ) oka az, hogy a Kazinczy utcában problémák vannak a közönséggel. Ezt eddig másképp gondoltam, nekem a külföldi turisták azon túl, hogy zajosak és jókedvűek egész normális társaságnak tűntek. De nyilván a pult másik oldaláról sok minden nem úgy látszik, mint a vendég pozíciójából. A Kék lóban szűk, de igényes a borkínálat és a sörkínálat, igényes a zene, jó a hangulat, erős kicsit a helynek 5 pontot adni e három szempontra, de azért jól esik. Szerettünk itt lenni, megyünk még.