A Kelet Kávézó és Galériában a kultúra abszolút elsőbbséget élvez. Ahogy körülnéztek, a falakat roskadásig töltik meg a színes, fekete-fehér, vaskos vagy épp vékony kötetek. Nektek pedig csupán annyi a dolgotok, hogy rendeljetek egy forró italt és egy ízletes süteményt, majd élvezzétek egy jó könyv vagy a veletek tartó személy társaságát.
Ez a szuper kávézó ráadásul arra is készen áll, hogy akár az egész napot itt töltsétek, ugyanis a reggeli omlettől a levesen át a főételekig mindennel tud nektek szolgálni, amire szükségetek lehet.
Gondoltam, hogy régen voltam már itt, néha azért illik ide bejönni, hátha így a kulturáltság benyomását keltem, és nem olyan vagyok, mint aki zúzni jött a városba az erdőből. Szóval ide mindig jó bejönni, akármiért. Enni, inni, vagy csak ülni, nézegetni a Bartók Béla utat, ami azért nem egy utolsó látvány, Meg akár elmélkedni is.
Epres szörpöt ittam, meg hozzá lattét kértem. Ez így 1850 forint. Közben körben megy a nagy meditáció, lehet, hogy ez egy szekta, elszórva ülnek az emberek, de azért két szinten összességében viszonylag sokan, senki sem beszélget, mindenki elmélyülten beletemetkezik a kütyüjébe és have fun vagy home office. A falak viszont a plafonig tele vannak könyvvel, ingyen, bárkinek, de senki az égvilágon nem tart a kezében könyvet. Tehát a könyv csak színes dekoráció. Aztán elgondoltam azt is, hogy hány ilyen hely van még, amit ZigZag is, DEndre is magasztalt, ajánlott a köznek, harmadiknak szerény személyemet is számítanám, aztán nem jön ide rajtunk kívül senki. Aztán eltöprengtem azon, hogy vajon olvassuk-e egymás étteremkritikáit, segít ez másoknak, vagy teljesen hidegen hagy mindenkit, és mindenki megy a saját feje után.
Valahogy még idáig nem találkoztunk, mármint a Kelet meg én. Pedig voltam itt régen többször, de akkor még más volt a fizikai hely rendeltetése. Ma reggel egy találkám zajlott itt éppen, és elég kellemes benyomást tett rám a nyilvános hely.
Icipicit árnyalta a képet, hogy már fél órája beszélgettünk a galérián és még mindig nem jött oda senki rámkérdezni, hogy csak múlatom itt az életem idejét vagy esetleg ennék, innék is valamit? Így hát lesétáltam, és megbeszéltük. Nagyon finom volt a reggeli omlett, hozzá a limonádé is, és a kávé is jólesett. Az asztal viszont egy kicsit ragadt valami előző szutyoktól. De ez egy tény, a másik tény meg az, hogy nagyon hangulatos hely, nagyon barátságos a környezet, tele van könyvvel, és érezhetően kultúrlények lakják, akik bizonyos ízléssel is rendelkeznek.
Különleges hangulatú irodalmi kávéház és egyben galéria is a forgalmas Bartók Béla úton. Jó időben a nyitott teraszon is lehet üldögélni, de a hely hangulatát szerintem sokkal jobban be lehet szippantani a belső zárt részben. A falak mentén több száz kötetnyi könyv sorakozik, amely használt könyv cserepontként üzemel.
Lehet hozni és vinni is, vagy akár helyben ráérősen olvasgatni. Minőségi kávét főznek (Casino Mocca) a piros La Marzocco kávégéppel. Szintén kiváló a forró csoki kínálat, és a japán matcha tea is figyelemre méltó. Az ételkínálat bisztrós jellegű, rövid, de kreatív, a keleti-ázsiai ízvilág több ételnél is megjelenik, pl. indonéz gombás tofu gombócok, currys csirke gombócok, gyömbéres kókusztejes répaleves. A sörlap sem hétköznapi: Otavsky, Klostermann és Dudák Prémium cseh kézműves söröket lehet kóstolni. Árak tekintetében korrekt, egy capuccino és egy ccroissant 900 Ft-ba kerül, az ételek 800-1500 Ft között alakulnak. Reggel 7. 30-tól egészen este 11-ig nyitva tartanak, így szinte bármikor be lehet és érdemes is ide betérni. Kiszolgálás a pultnál, lehet kártyával is fizetni.
A Kelet egy minden szempontból élenjáró, igényes, minőségközpontú hely. A kávéjuk annyira jó, hogy a Gault Millau kalauz szerkesztősége beválasztotta őket a 22 legjobb fővárosi kávézó közé (lásd GM 2016). De a hely messze nem csak ennyiről szól. Vannak korrekt, kisüzemi söreik, (Csehországból), remek magyar boraik, s igényes étkeik.
Ettem egy Kelet-tálat mindenféle egzotikus kencével, pikáns mogyorókrém, ajvárszerű paprikakrém, currys körött ugrik be hirtelen. Hozzá jó minőségű kenyeret adtak. Tartanak hermelint is, ezt a remek cseh sörkorcsolyát, ami nem más, mint pácolt camembert. A beltér fő dekorációs eleme a könyv, ami ismét csak egy nagyon jó pont előttem. Egyike volt a legjobb élményeimnek, várom a visszatérés lehetőségét.