Ma az Írók boltjában akadt dolgom, aztán követtem a nagy elődök nyomát, ide ültem be, mókázni meg inni egyet. Vicces párbeszédet folytattunk a vicces lánnyal, de amúgy alapból élvezem az ilyent. - Nincs. - mondta. - Mi nincs? Az nincs. - De mi nincs? - Barna sör. Hülyén néztem. Barna sör? Miért, ki kért barna sört?
Hát nem azt kértél? Ééén? Az egy másik alkalommal lehetett. . . De mi van? Világos sör, meg meggy. . . de a Dreher van a legjobban rendben. De én mégis meggysört kérek. Jó, azt iszol, amit akarsz. Felmegyek a galériára. Ott döglesztő meleg van. Felmentem és tényleg. Csuromvizesen lejöttem és igazat adtam neki. Behúzódtam a törökös eggyel beljebbe. Ott eliddogáltam meg megszáradtam kissé. Egyébként nagyon jó kis kocsma ez, tényleg. Amúgy a meggysörkém 1400 forint volt. De tök jól éreztem magam.
Egy gasztroblogban olvastam, hogy a Hivatal és a Kiadó kávézók közös tulajdonosi körbe tartoznak és szimpatikus dolgokat írtak róluk. A Hivatalban már jártam, viszont a Kiadót nem tudtam a térképen fejben elhelyezni. A Jókai téren, egy jó ideje renoválás alatt lévő, felállványozott ház földszintjén találhatóak.
Amikor beléptem, meglepő környezet fogadott, mintha az 1001 éjszaka tömjénes, mesebeli, keleti világába csöppentem volna. Na, ekkor ugrott be, hogy sok-sok évvel ezelőtt én már jártam itt barátokkal, és akkoriban ez egy perzsa vagy arab étterem volt. Évek óta a Kiadó üzemel itt, de az eredeti arabos berendezés jó része megmaradt, ami nekem nagyon tetszik. A falakat néhány kortárs festménnyel dobták fel. Úgy tűnik, főleg kávézós-ivós beszélgetős hely ez, de van egy szűk, 1 oldalas étlapjuk is. 2-3 féle leves és előétel, 2 desszert, saláták, szendvicsek, 7-8 egyszerűbb főétel. Középkategóriás, belvárosi árak. Az asztalokon lévő étlapok nem lettek a menüváltással együtt frissítve, így már néhány étel aktualitását vesztette, nem lehetett őket kapni. A pincér lány javaslatára egy belga csokihármas desszertet kértem (790 Ft), ami nem volt rossz, de annyira katartikus élményt - sőt semmilyen katarzist - nem okozott, mint amira a lány lelkes beajánlója alapján számítottam. Tejszínhab helyett bolti habspray volt hozzá, ami szintén levett az élvezeti értékéből. Inkább borozós, mint sörözős hely. A bor mellé a szóda ajándék.
A Kiadó kocsma helyén működött a Winstons pub mely a kilencvenes évek középen egyik leghangulatosabb kocsmája volt. Kínálnak ételeket is, mi nem voltunk éhesek, de azért gondoltam, hogy csak kipróbálom a konyhát is, ezért rendeltem egy gazpachot (650), ami rendben volt, tisztes négy pont.
Az italkínálat nem túl széles, akad két jobb whiskey (Glenfiddich és Talisker), pár jó bor. A sörök tekintetében nem tudok pontosan és hitelesen nyilatkozni, mert bevallom, hogy utólag vettem észre, hogy van egy olyan rovat is az itallapon, hogy “kézműves sör – változó választék”. Bosszant is a dolog rendesen, mert nagyiparit ittunk Drehert konkrétan (350/ pohár). Hiába, na, jobban kell figyelni, még a vén kocsmajáró rókákkal is előfordul, hogy nem veszik észre azt, amire utaznak voltaképpen. Jó kis hely a Kiadó tetszett a beltér is, arról nem szólva, hogy a Főzdefeszt plakátjával találkoztunk a mosdóban, ezt is értékeltük.