A számos 7. kerületi bulinegyed-béli italozós, mulatozós hely egyike, amely a Klauzál térrel szemben, a Kis Diófa és a Dob utca sarkán. A hely fiatalos, romkocsmás jellegű, hippis-liberális-balos, sőt megkockáztatom talán egy kissé anarchista irányultságú is.
A vendéglátó és szórakozó helyeket nem szoktam politikai irányultsághoz kötni és sok helyen nem is érződik ez ki a miliőből, de itt nem tudom szó nélkül hagyni, mert nagyon erősen ez volt az érzésem a Kisüzemmel kapcsolatosan. A mosdó kiritkán aluli, össze-vissza graffitizett falakkal. Izgalmas, nemzetközi barfood ételeket kínálnak korrekt árfekvésben, például marokkói marharagut tortillával (1990 Ft), bajos tejfölös gombóclevest (1250 Ft), konfitált csirkefalatokat, grillezett kecskesajtot. Specialitásuk még a maceszgombócos leves (1250 Ft). Én egy kecskesajtos grillezett lepény szendvicset kértem (balkánburger), amelyben grillezett cukkini, kígyóuborka, olívabogyó is volt. Korrekt a tejeskávé. Sörökből kommersz a kínálat, Soproni, Soproni IPA, Heineken. A röviditalok kínálata viszont különösen erős, whiskey és rum kínálata átlag feletti, Tarpai pálinkákat kínálnak még. Kényelmes, lelazulós, kicsit punnyadt hely, itt senki sem siet sehová. Kortárs avantgárd kiállításokat és hasonszőrű koncerteket is szoktak tartani.
A Kisüzem egy nagyon hangulatos hely, ahová már több ízben is betértem, legutóbb idén májusban egy kedves jóbarátommal. Már volt bennünk némi nyomás, hadd ne mondjam, hogy ez is a Bocuse D’Or első napján volt, így aztán nem használtuk ki a hely első számú specialitását, hanem bort ittunk.
Merthogy itt vannak érdektelen, nagyipari sörök (Heineken vonal), jobbacska borok, többek közt a nagybajszú, badacsonyi Nyári Ödöntől, de az igazi nagy specialitás a tömény, azon belül a whiskey és a rum. Azt hirdetik, hogy 130-féle rumjuk van és 40 féle wkiskeyjük, sorakozik is egy sor izgalmas sosem látott palack a polcon. A whiskeyt mindig is szerettem, a rumot akkor tanultam meg tisztelni, amikor Losch Péter a Pharmában kiselőadást tartott nekünk a témában. Majd voltam “továbbképzésen” a Nappali bárban is. Egy szó, mint száz, ide kell még menni töményeket kóstolni. Az 5 pont az italrovatban nyilván a töményeknek szól.