Vannak helyek, amelyek az idő múlásával forrják ki magukat, tartós jelenlétük, életképességük bizonyítja, hogy valamit tényleg tudnak, valamiben jobbak, mint az átlag, tartósan tudnak magas minőséget nyújtani. Ilyen a La Mimosa is a Szent István park és a pesti Dunapart közelében. A lokáció szerintem nem különösebben jó, mert eléggé eldugott a hely.
Általában parkolóhely sincs a környéken. Kicsi az alapterület, és láthatóan nem tudnak bővülni. Bent van 2 asztalka, kint a bejárat előtt további 2. Mégis, évek óta töretlen népszerűségnek örvend ez a kis cukrászda, nem véletlenül. Amikor a kerületi csoportban felmerül a kérdés, hogy hol vegyünk finom süteményt vagy fagylaltot, hol érdemes tortát rendelni, akkor rendre előkerül a La Mimosa neve. Sokan szeretjük a környékről őket, én is évek óta járok vissza ide. Most nyáron leginkább a fagylalt miatt, hiszen itt van a fekete fagylalt (kókuszos alapú), ami pár éve robban be Magyarországra és több helyen is kapható volt, de mára másutt eltűnt, itt pedig van. De a többi fagylalt is finom, többféle kreatív ízt kínálnak. A jobb oldali pultban vannak a fagylaltok, míg a bal oldalon a sütemények. Többek között az országtorták is elérhetőek náluk. A süteményeik is nagyon finomak. Gyerekbarát és kutyabarát cukrászda. Jó szívvel ajánlom őket.
Újlipótvárosban, egy csöndes utcában található a cukrászda. A helyisége elég kicsi, ha jól emlékszem, csak 3 asztal van benne, de jó időben előtte a teraszon is lehet fogyasztani. A kiszolgálók fiatalok, lelkesek. Amikor betértünk és megkérdeztük, hogy gesztenyepüré kapható-e, akkor a kishölgy türelmünket kérte, kiment, és megkérdezte az éppen akkor megérkezett áruszállítót, hogy hoztak-e gesztenyepürét.
Szerencsénkre igen volt a válasz, és alig 1-2 perc múlva már az asztalunkon is volt az édesség. :-) E mellé még egy süteményt rendeltünk; mindkettő finom, friss, jó ízű volt. Biztos, hogy vissza fogunk még térni ebbe a kellemes cukrászdába.
A Pozsonyi Piknik minden évben népszerű esemény Újlipótvárosban, számos programmal. A Mimosa Cukrászdában ilyenkor a szokásos hétvégéknél is nagyobb a nyüzsgés, mivel éppen a Rakpart és a Pozsonyi út között találhatóak, a piknik fősodrásában.
A fagyiért az ajtón túl nyúló sor kígyózott, ennek ellenére mégis csak egy hölgy szolgált ki a fagyispultban, egy másik kezelte a kasszát, de további 2 alkalmazott csak jött-ment a szűk helyen a pult mögött, illetve kérdezgették, hogy mindenki fagylaltra vár-e. Egy gombóc 290 Ft-ba kerül, de akkora adagot adnak, hogy majd leesik a tölcsérről. Tölcsérből színeset is lehet kapni, például almazöldet (+30 Ft). A fagylalt ízek különlegesek (levendula, tokaji aszú), de megint találtam újdonságot, ezúttal az őszibarackos amaretto kekszet próbáltam ki. Vannak tejmentes és cukormentes ízeik is. A sütemények között már megjelent az új országtorta, a balatoni mogyorós, nem kevesebb, mint 800 Ft-ért. Ha jól láttam, jelenleg ez a legdrágább süteményük, bár a többi is 5-600 Ft körüli árban kapható. A tömeg miatt bent most nem lehetett leülni, viszont a kinti járdára több asztalt kitelepítettek, mintegy spontán teraszként. Évente több alkalommal megfordulok itt, a minőséget továbbra is magas szinten tartják. Jó szívvel ajánlom.
A Szent István Park közelében egy árnyas utcában levő cukrászda, apró, de helyben fogyasztást (gyermekeink számára vidám, színes, apró méretű székeket, kutyánk számára vizet) is kínáló helyiséggel. A fagyik simán versenyben a közeli Fragolával, mind minőség, mind különlegesség tekintetében. A sütemények nagyon szépek, árban a felső kategóriában.
Nem emlékszem már, melyik internetes fórumon szúrtam ki a La Mimosa-t, minden esetre legalább egy éve a listámon van. A nemrégiben végre sikerült eljutni ide is. A hangulatos, parányi beltérben kedves kiszolgálás fogadott. A sütemények vonzóak, valahol a fősodor és az új hullám között vannak, az előbbihez közelebb, leginkább igényes fősodratúnak nevezném a helyet.
Kínálnak minden nap valami egészséges levest, a napi ajánlatot meg is kóstoltuk, bio gesztenyeleves volt, aszalt szílvával. Nem volt rossz, de hiányzott az ízéből a határozottság, karakteresség, aki készítette, nagyon félénken bánt a sóval és a cukorral, Úgyhogy beletettünk egy tasak nyírfacukrot s egy kevés sót, egyből feltámadt az állagra, beltartalomra egyébként kellemes leves. Ettünk még egy citromtortát is, az is ütötte a mércét. Kínálnak többféle ország-tortát is, amit értékeltünk. Jó kis hely a La Mimosa, jó szívvel ajánlható mindenkinek. 4 és fél pontot adnék neki az ételrovatban, elkülönítendő a tényleges cukrászati élvonaltól, a Zazzie-Gerbeaud-Váci desszertszalon-DesszertNeked vonaltól, de mivel erre nincs lehetőség, akkor inkább felfelé kerekítek.
Egy szuper kis cukrászda Újlipótvárosban, amit nem is értek, hogy eddig miért nem fedeztem fel. . . A Radnóti Miklós utca végén, majdnem a Dunánál. A cukrászda púder rózsaszín - lila - fekete színekbe öltözött. Kívül fonott ülőalkalmatosságok, a gyerekeknek külön piros asztalka, napernyővel, katicamintával; benn tonettszékek, 3 kerek asztalka.
Pici a hely, de le lehet mégis ülni. Mindenféle izgalmas édesség, sütik, torták, pohárkrémek. Nem mindennapi ízű és színű fagyik (5 dkg/250 Ft), én a 2 lilát, az ibolyát és a levendulát kóstoltam meg, a levendula különlegesen finom volt. De a többi is izgalmas, pl. csokis körte, bazsalikomos zöldcitrom. . . A sütik közül az ezerlapos krémest, a millefeuille-t ettem (520 Ft), ami vaníliakrémmel, eperrel és áfonyával volt töltve és díszítve. Friss, ropogós tészta, friss gyümölcsök, harmonikus ízek, telitalálat volt! Árban átlag feletti, de a sütik méretét tekintve is, s az ár-érték alapján én úgy gondolom, rendben volt, belefért. Egész tortát is lehet rendelni, és sütieszegetés közben az asztalon lévő brosúrában át lehet tanulmányozni, hogy hányadik házassági évfordulónak mi a neve és honnan ered az elnevezés.