Itt olvasott ajánlás alapján kerestem fel a Fény utcai piac emeletén található lángost árusító büfét. Totál retró hangulat, de nem csak pozitív értelemben. Koszlott, ragacsos feliratok, többször átragasztott árcímkék, kétes tisztaságú pult és kiszolgáló terület. A koszos-ragacsos üvegpult mögött elkészült kolbász, hurka, hekk.
Vajon mikor készült? Mindegy, úgyis lángosért jöttem. A lángos viszont frissen készült, jó állagú , ropogós, méretes, finom. A sima 290 Ft, a sajtos-tejfölös, amelyet én választottam 490 Ft, korrekt, elfogadható ár, a Balatonon ennél jóval drágább volt már tavaly nyáron is. A lángosra rakott tejföl és sajt viszont sajnos a legolcsóbb, Tescos szinvonal vagy a szlovák "álsajt", ami nem tejből készül, ami az élvezeti értéken erősen rontott. Azt is furcsállottam, hogy a tejfölt egy kiürült ketchupos palackból nyomták ki. Lehet, hogy így praktikus, mert nem kell hozzá kanál, de elegánsnak semmiképpen nem mondanám. Bár van egy belső, félig zárt rész is, ahol le lehet ülni, körben könyöklőkkel, de olyan olajszag van, hogy ott nem lehet megmaradni. A külső könyöklő 1 sornyi, 4-en le lehet ülni imbolygó és bizonytalan bárszékekre, valamint a büfé mögött van egy műanyag asztal, de azt már elfoglalta korábban egy nagyobb társaság.
A Fény utcai piacot éppen úgy jegyzik az ínyencek, mint ahogy a Fővám téri vásárcsarnokot, az onnan kiköltözött Ázsia fűszerboltot vagy a Hold utcai piacot. A tömegáru mellett ugyanis több igen izgalmas hely van itt, melyek nem ritkán felkerülnek mindenféle hiteles toplistára, legyen szó a Magyar Konyháról, a Gault Millauról vagy a DiningGuide-ról.
Meg nem mondom, hol olvastam, hogy az egyik legjobb lángosos is a Fény utcai piacon található a legfelső szinten. Minden esetre akkor is kipróbáltuk volna, ha nem olvasok róla, mert már bizony rendesen megéheztünk akkorra. Sokféle lángost sütnek itt, kapros juhtúróval töltöttet is, amit leginkább Erdélyben, pontosabban a Partiumban és a Bánságban, azon belül főként Aradon és Temesváron volt szerencsém enni, de mivel siettünk, a bejáratnál vártak ránk, egy sajtos-tejfeles-fokhagymás mellett döntöttünk, annál is inkább, hogy ez a kombináció a húsz évvel ezelőtti remek Marxim-beli élményeinket idézi fel, amikor csóró diákként FTS azaz Fokhagymás Tejfeles Sajtos lepényt ettünk ott. A lángos remek volt ízre-állagra egyaránt, frissen sült, nem véletlen, hogy itt mindig sor van. Korrekt volt a tejfel és a sajt is, megkérdeztem mielőtt kértem volna, hogy nem növényi-e véletlenül a sajt, a múltkor erősen elrontotta egy aradi élményemet a növényi eredetű, sajtnak mondott rettenetes szubsztancia. Biztosítottak, hogy nem s ezt magam is megerősíthetem. Tényleg kiváló lángosozó működik a piac legfelső szintjén.