Barátságos, retró berendezésű kiskocsma a XI. kerületben a Műegyetem és a Szent Gellért tér közelében. Azt olvastam róla, hogy ide főleg fiatalok járnak, és ez saját tapasztalataim alapján is megerősíthető. A teraszt gyakorlatilag meg is töltötték az inkább tizen-, mint huszonévesek.
A fiatal pultos srác laza, kedves, s a kiszolgálás mellett még nagyon jó zenéket is adott. A pult meghatározó tárgya egy régi bolti mérleg, ilyet már lassan csak múzeumban látni. Barátságos árfekvés, a legolcsóbb korsó csapolt sör 690 Ft. Sörök a csapon: Kőbányai, Dreher, BAK, Pilsner Urquell. Üveges sörben sem tartanak kézműves típusokat. A beltér egy kicsit félhomályos, de kellemes. Italok terén alapvetően kommersz kínálat. 5 dl málnaszörp 650 Ft, majdnem annyi, mint a sör. A ház borának decije 380 Ft, fehér-vörös-rozé, ennyit tudtunk meg róla, illetve, hogy folyóbor, nem üveges. Itt elég népszerű a Somersby Cider, almás ízben volt, 890 Ft-ért. Egyébként olyannyira népszerű helyről van szó, hogy asztalfoglalás szükséges és indokolt estefelé, még hétköznapokon is. A mosdót itt is szeretik összefirkálni graffitivel meg inkább igénytelen firkálásokkal, illetve felmatricázni. Ez ilyen generációs szokás lehet.
A Libella jó régi egység, talán a hetvenes években nyithatott. Amikor a rendszerváltás után 1990 elején egyáltalán útlevélhez jutottam és végre elutazhattam álmaim városába, Budapestre, az első helyek között volt, ahol söröztünk, mivel a távoli rokonság abban az utcában él mindmáig.
A minap, míg egy jóbarátomra vártam, aki szintén a Gellért szállóba igyekezett az újborfesztiválra, gondoltam nosztalgiázom egy kicsit és beülök a Libellába. Kértem egy zöld teát némi jéggel, hogy bármikor felhörpinthessem és továbbállhassak. Kaptam citromot és mézet is, amivel bizony nem mindenütt szolgálnak, épp egy nappal korábban egyik sem volt a Firkaaa nevű helyen. Ritkán iszom kocsmában teát, de egy kiadós kóstoló előtt jobb valami alkoholmentes ital. A beltér kopottas, de hangulatos, elsősorban egyetemisták járnak ide, ami nem csoda, ha megnézzük a hely lokációját. Külön értékeltem, hogy autentikus blues zene szólt s nem valami mai borzalom. Az árak kifizethetőek, alacsonyaknak nem mondanám őket, a teám 350 ft volt. Jó lenne, ha valami izgalmasat is nyújtanának a kommersz italskálán kívül. Megeshet, hogy még benézek.