A Budafoki út elején található Libella az első kocsmák között volt, amit meglátogattam a kilencvenes években, egyetemi éveim alatt, több kedves ismerős is ott lakott a környéken. Márcsak ebből is következik, hogy ez egy igazi régi motoros, tudtommal ideiglenesen sem volt zárva. Jó látni, hogy van törzsközönség, hétköznap délután is alig kapni helyet.
Az árak barátságosak. A sörök nem egyetlen multitól vannak. Csapon Kőbányai, Dreher Gold, Dreher Bak, Pilsner Urquell. Utóbbiból egy pohár 680 ft. Korsó Kőbányai 690. Palackban van Fóti Zwickl is. Szokás szerint Pilsner Urquellt ittam, hozta a korrekt minőséget. Megadom nekik a négy pontot.
Barátságos, retró berendezésű kiskocsma a XI. kerületben a Műegyetem és a Szent Gellért tér közelében. Azt olvastam róla, hogy ide főleg fiatalok járnak, és ez saját tapasztalataim alapján is megerősíthető. A teraszt gyakorlatilag meg is töltötték az inkább tizen-, mint huszonévesek.
A fiatal pultos srác laza, kedves, s a kiszolgálás mellett még nagyon jó zenéket is adott. A pult meghatározó tárgya egy régi bolti mérleg, ilyet már lassan csak múzeumban látni. Barátságos árfekvés, a legolcsóbb korsó csapolt sör 690 Ft. Sörök a csapon: Kőbányai, Dreher, BAK, Pilsner Urquell. Üveges sörben sem tartanak kézműves típusokat. A beltér egy kicsit félhomályos, de kellemes. Italok terén alapvetően kommersz kínálat. 5 dl málnaszörp 650 Ft, majdnem annyi, mint a sör. A ház borának decije 380 Ft, fehér-vörös-rozé, ennyit tudtunk meg róla, illetve, hogy folyóbor, nem üveges. Itt elég népszerű a Somersby Cider, almás ízben volt, 890 Ft-ért. Egyébként olyannyira népszerű helyről van szó, hogy asztalfoglalás szükséges és indokolt estefelé, még hétköznapokon is. A mosdót itt is szeretik összefirkálni graffitivel meg inkább igénytelen firkálásokkal, illetve felmatricázni. Ez ilyen generációs szokás lehet.
A Libella jó régi egység, talán a hetvenes években nyithatott. Amikor a rendszerváltás után 1990 elején egyáltalán útlevélhez jutottam és végre elutazhattam álmaim városába, Budapestre, az első helyek között volt, ahol söröztünk, mivel a távoli rokonság abban az utcában él mindmáig.
A minap, míg egy jóbarátomra vártam, aki szintén a Gellért szállóba igyekezett az újborfesztiválra, gondoltam nosztalgiázom egy kicsit és beülök a Libellába. Kértem egy zöld teát némi jéggel, hogy bármikor felhörpinthessem és továbbállhassak. Kaptam citromot és mézet is, amivel bizony nem mindenütt szolgálnak, épp egy nappal korábban egyik sem volt a Firkaaa nevű helyen. Ritkán iszom kocsmában teát, de egy kiadós kóstoló előtt jobb valami alkoholmentes ital. A beltér kopottas, de hangulatos, elsősorban egyetemisták járnak ide, ami nem csoda, ha megnézzük a hely lokációját. Külön értékeltem, hogy autentikus blues zene szólt s nem valami mai borzalom. Az árak kifizethetőek, alacsonyaknak nem mondanám őket, a teám 350 ft volt. Jó lenne, ha valami izgalmasat is nyújtanának a kommersz italskálán kívül. Megeshet, hogy még benézek.