A Liberté caféról a minap olvastam, hogy nagyon jó séfje van, így aztán miután megebédeltünk a Tio Felipében és a Lakatosban benéztünk ide is egy desszert erejéig. A beltér elegáns, a kiszolgálás normális, udvarias. Az árak irreálisan magasak, különösen a kézműves sörök esetében. A desszertek kreatívak, igényesek, de nem öt pontosak.
Viszont annyival jobbak az egyszerű jónál, hogy nincs szívem négy pontot adni nekik. Ettünk epres túró rudit, tiramisut és valami maracujás sütit. Mind a három nagyon jó volt, a tiramisu nagyjából műfajcsúcsnak bizonyult, abból többet nemigen lehet kiszedni. Kint ültünk a teraszon ez volt a többség döntése. Egyik barátunk kimaradt a desszertevésből, ő egy deci somlói juhfarkot ivott, 1450 forintért (! ! ! ). Erre még rászámolják a 12% borravalót. Nem semmi. Hiába jó hely, de a megbillent ár/érték arány miatt nem megyünk ide többet. Persze senkit nem akarunk lebeszélni a hely meglátogatásáról, akit nem zavar, hogy többet fizet a reálisnál csak menjen nyugodtan, a minőség kétségkívül magas.
A Szabadság tér közelében, a korábbi Szabadság Kávéház helyén 2015 decemberében a Baldaszti-csoport nyitotta meg a Liberté Grand Café-ra átkeresztelt vendéglátó egységet. Én a nagystílű Grand Café megnevezést egy kissé erős túlzásnak érzem, nem olyan impozáns, karakteres vagy elegáns a hely, mint mondjuk a Centrál vagy a New York kávéház.
A dekorációt újrafazonírozták, és eltűnt Ady nem igazán jól sikerült, de mindenképpen emlékezetes alakja is, ráadásul a helyén csak az üresség tátong. Az emeleti galérián biliárdasztal is helyet kapott, valamint jó időben a kávézó fala körüli kinti asztaloknál is helyet lehet foglalni. Minden nap reggel 8-tól éjfélig tartanak nyitva, így már reggelizni is lehet náluk. Az árak belvárosiasak, egy eszpresszó a kötelező szervizdíjjal együtt 530 Ft-ba kerül, ami nem kevés. A főételek 3000 Ft körül alakulnak, ami szintén nem a kedvező árkategóriába sorolja őket. Az étlap friss, trendi bisztrós hangulatú, fúziós konyha távol keleti beütésekkel. Esténként zenés programokkal várják a vendégeket.