Gyakrabban esik meg velem, hogy lejjebb értekelek egy fősodratú éttermet, mint az előttem járók, mint hogy fordítva történjen a dolog. De lám ez is megesik, mint például most. Nekem a Lugas kiemelkedően jó élményem volt. Kedves kiszolgálás, jó konyha, egyedi atmoszféra jellemzi, olyan, mint egy magyar pub, időutazás, kirándulás a boldog békeidőkbe és/vagy a Horthy korszakba.
Remek a halászlé, a másik két étel is korrekt volt. A konyha megérdemel négy pontot. Hagyományos magyar ízeket varázsolnak itt az asztalra, csodás beltérben, melyből árad az intimitás, meghittség, családiasság. Alig várom, hogy visszatérjek.
Minap a családommal jártunk az étteremben. (Bár ne tettük volna, háromszor voltunk itt: előszőr, utoljára és soha többet) A pincérhölgy hozott kérésünkre 2 db. étlapot, de mivel négyen voltunk, újabb kérésünkre kaptunk még kettőt. Az ételeket megrendelve külön-külön, kb. 5 perc időeltéréssel kihozták, így az együtt ebédelés lehetetlenné vált.
A négy "főételből" az egyik szagló húst tartalmazott, (szegény menyem, majdnem rosszul lett) a másik a sült zöldség helyett főtt ("párolt") köretet kapott, melynek az alján kb. 5 mm. -es gyanus lé állt, természetesen abban ázott a hús is. Mindkettőú "élvezetéről" lemondtunk, és visszaküldtük a konyhának. A másik két ételt meg tudtuk enni, de nem kívánom dícsérni egyiket sem. Gyorsan el kívántunk jönni az étteremből, kértük a számlát, mire kihozott a hölgy egy 23. 600. - Ft. -ról szóló "sajtcédülát". Temészetesen a "számlán" csak az összeg szerepelt, mire ismételten kértünk egy hivatalos, tételes számlát. Meg is kaptuk (kb. 8 perc muva), az étterem neve, címe persze nem szerepelt ezen sem, de az összeg is érdekes volt. Tételesen nem volt felírva a fogyasztásunk, szerepelt egy 19. 000. -Ft. összegű fogyasztás + 1. 000. - Ft ÁFA.
A mai ebédnél éhen maradt a társaság 2 tagja. Már régen szerettem volna meglátogatni ezt az éttermet, mert a páromtól mindíg csak azt hallottam, hogy milyen előkelő, fínomak az ételek ,persze egy kicsit drága. Ezek az élmények közel 25 évvel ezelőttiek voltak Neki. Elhatároztam, hogy a mai nap lesz az, amikor meggyőződök erről.
Meghívtam a fiam családját is és úgy mentünk oda. Már az elején gyanúsnak kellett volna lenni, hogy csak mi voltunk az egész étteremben 14. 30-kor. A pincérnő figyelmetlen volt, étlapot csak kettő darabot hozott, úgy kellett kérni a többiek részére. Az italokat nem töltötte ki az üvegből, sőt volt amit felbontatlanul tett le az asztalra. Akkor kellett volna felállni, és tovább menni máshová. Nem tettük, vesztünkre. A főételeket kb. 5 percenként hozta ki külön- külön az asztaltársaság tagjainak. A sült csülök ehetetlen volt, mert büdös volt a hús, ezt nem tudom fínomabban leírni. A másik menűhöz felszolgált sült zöldség, egy túl sózott, párolt zöldség volt, ami ázott az ismeretlen színű lében, a sülthússal együtt. Reklamálásunkra visszavitte a hölgy és azt mondta idézem" nem tudom, hogy nem lehet ezt megenni, hiszen itt volt pár nappal ezelőtt, Varga Mihály miniszter úr is. " Nem értettem, hogy ez hogy jön ide a mi rossz ebédünkhöz, de biztosan azt akarta jelenteni, hogy mi a fenét reklamálok én ott, ahol miniszterek étkeznek. Tájékoztattam, hogy ez nem jelent nálem semmit, én szeretek a pénzemért megfelelő kiszolgálást és ételt kapni. Majd kértem a számlát. Ott még alkudozni akart, hogy fizessek valamennyi összeget ezekre az ételekre is amit visszavitt. Mondtam neki, hogy mindent kifizetek amit elfogyasztottunk, de a romlott húst és a rosszul készített ételeket nem vagyok hajlandó kifizetni. Készpénzfizetési számlát kértem az ebédről és az italokról. Mellékelem a számla fotóját. Nem értem, hogyan lehet ezt megengedni egy ilyen helyen, hogy ilyen szabálytalanul töltsék ki a számlát. Nem ajánlom senkinek ezt a helyet.
Valóban annyi minden van itt, már szinte múzeumban éreztem magam! A baj az szerintem, hogy nagyon vegyes a felhozatal és már zsúfolttá teszi az egészet a számomra, és koncepció nélkülinek tűnik. Maga az étterem 4 részből áll, a kerthelyiség, sajnos a rossz idő miatt nem tudtunk itt leülni. A belső rész 3 teremből áll.
Akkor mi voltunk az egyedüli vendégek éppen. Csak egy gyerek menüt ettünk mely szerintünk a jó kategóriába esett. A kiszolgálás az kiváló a tulajjal a nejem egy nagyon jót csevegett. Ami nekem nagyon tetszett, hogy a mosdó plafonja kottákkal volt kidekorálva.
Két vegyes halászlét kértünk. Kaptunk 1 ponty-halászlét és állítólag 1 harcsa-halászlét. A harcsa szeletek helyett meghatározhatatlan diónyi - nem tudni milyen eredetű - darabkák úsztak a lében. Kérdésünkre, hogy miért nem kaptunk vegyes hallét, a szakács, aki a szomszéd asztalnál ült barátaival, felháborodva mondta, ő így kapta meg a rendelést.
Ugyanakkor az egész étteremben csak a felszolgáló volt udvarias, nem tartom valószínűnek, hogy ő tévedett volna. Sajnálom azóta is, hogy nem álltunk fel, és hagytuk ott az egészet, vagy beírhattunk volna a panaszkönyvbe. Minden esetre ez volt az első és utolsó alkalom, hogy ott jártunk.
Nagyon szeretem a kertvendéglőket, de egyre kevesebb van, ahol igazán jó a hangulat és finomak ételek. Tavaly már jártam egyszer erre, de akkor be volt zárva, így nagyon megörültem, amikor láttam, hogy kinyitott. Mikor beléptünk, már volt egy kis problémám. Valahogy nem ilyennek képezelek el egy kerthelyiséget.
Nincs elég fa, nincsnek virágok, valahogy nem hangulatos az egész. Bent is körbenéztünk, régies próbál lenni, de semmilyen hangulata sincs. A nagy oldalépület, meg istállóra hajaz. Az ételek nem voltak éppen rosszak, de mindegyikből hiányzott az, amiért visszamennék. A kiszolgálás, korrekt volt, de semmi több. Semmi kedvesség, személyes kapcsolat. Nem hagyott nyomot bennem, és szerintem annyi jó hely van, hogy nem érdemes az időt a Lugasra pazarolni, ezért, bár nem volt semmi durva hiba, mégse ajánlom az éttermet senkinek. A vendéglátás szerintem nem közepes ételek kihordásáról szól.