Azt találtuk ki jó előre, hogy Valentin napon elmegyünk egy jót vacsorázni, és helyet is fogaltunk időben ehhez. A Macesz nem okozott csalódást. Semmi különösebb variálgatás, a hagyományos itteni jóval ettük tele magunkat, úgy is mint maceszgombócos kacsaleves, én sóletet ettem, feleségem kacsamellet, a legelején még egy kóser pálinkával is megkínáltattam magam, azután a végén meg nem nagyon tudtuk eldönteni, így flódnit is kértünk meg madártejet is.
Figula borát ittuk hozzá. A kiszolgálás vidám, barátságos, beszélgetős, többször érdeklődtek, hogy megfelel-e az étel, tulajdonképpen semmi rosszat nem mondhatok, az elvárosoknak megfelelően teljesített a hely. Azt vegyük hozzá, hogy nem olcsó, bizony, de ennek ellenére folyamatos az érdeklődés, alig tudják kielégíteni az igényeket, hát nincs is okuk attól tartani, hogy az árak elriasztanának bárkit is. De itt is egy picit csalóka a dolog, ahogy nézegeted az étlapot, nem nagyon találsz valami szívdobogtató árakat, néhány ezer forint minden, nem látsz durva számszaki tételeket, A végösszeg azért elgondolkodtat, mert így egyben azért már soknak tűnik. De végignéztük, nem látszott benne semmi olyan, amit kifogásolni kellene. Tudomásul kell venni, hogy bizony ennyi ez. Meg azt is, hogy máshol meg drágább, de érdeklődj, tudj róla előre. Egyébként meg boldog Valentin napot, meg boldog hamvazószerdát nagyböjttel, ki melyiket tartja!
Tegnap végre valahára eljutottam a Macesz bisztróba. Kifejezetten tetszett a rusztikus, régmúlt időket idéző beltér, értékeltem az udvarias, kommunikatív kiszolgálást. Rendeltem egy vegyes előételt, aminek a tálalása fogott meg leginkább. De jó volt a „zsidó szalonna” és a zsidó tojás is, a libatepertő csalódást okozott, egy étteremben ennél jobbat kell adni.
Átlagos, nem túl friss csarnoki tömegtepertő volt, ennél otthon jobbat készítek átlagos rutinnal. A kenyér átlag feletti volt, a barhesz nem friss, az olívaolaj korrekt. Az asztalon só és borsdaráló, ami jó pont. A flódni nem volt aznapi, de azért élvezhetőnek találtam, csodás volt viszont a könnyed, ízes mártás. 12% a felszolgálási díj, ennek intézményét nagyon nem szeretem, bármennyire is terjedőfélben van. Az árak egyébként is aránytalanul magasak helyenként.
Még a sóletfesztiválról származott a tipp, hogy ha igazán jó sóletet szeretnék, akkor itt keressem. Nem felejtettem el, szerveztem ide egy találkozót. Jó döntés volt. Nem egyszerű helyet foglalni, idejében érdemes bejelentkezni, mert úgy tűnik, a hely rendkívül népszerű. Méltán. A személyzet amúgy rendkívül kedves, erre igazán nem lehet panasz.
Az ételek minőségére sem. Számomra kifogástalan volt a zsidótojás, a maceszgombócos húsleves, a sólet libacombbal és a flódni is. Nem olcsó hely, de ez tudható előre. Az viszont nem tudható előre, hogy hogyan is kell érteni a szervízdíjat. Igazából, ha nívós étterem még rászámláz szervízdíj címén egy összeget, akkor azért valahogy jelzi, hogy külön borravalóra már nem tart igényt. Itt ez valahogy nem így van, és ez zavart pillanatokat, félreértést okoz. Még két megjegyzés: nem túl nagy a választék az étlapon, de elfogadható. Az viszont nem tetszett, hogy amikor megérkeztem, a számunkra előkészített asztalnál a székem csupa morzsa volt. Ez nem illett a képbe, valamit az sem, hogy a kiürült tányérokat a viszonylag nagyszámú felszolgáló személyzet nem hordja el azonnal az asztalról, erre bizony várni kellett.
A szakmámnál fogva, és mint valaha kóser éttermet vezető,kritikus szemmel néztem körbe és kóstoltam a választékot. Minden elismerésem a szervezésért,kivitelezésért és a minőségért. A kritikámban nem játszott közre,hogy a konyha egyik séfje,egy volt tanítványom,aki előtte nem ismerte ezeket az ételeket.
Egyszerűen büszke voltam,hogy megértem. Mindenkinek ajánlom,aki szereti a zsidó konyhát,vagy csak kíváncsi rá,de nem ragaszkodik a vallási előírásokhoz.
Először is borzasztó rossz asztalt kaptunk. Pont az étterem közepén, a pincérek másodpercenként suhantak el mellettünk, semmi meghittség nem volt az egészben, végig feszülten éreztük magunkat. Előételnek céklasalátát kértem, a férjem marhanyelvet és külön még egy húslevest maceszgombóccal.
A rendelést elkeverték, nekem is levest hoztak, de korrigálták. A saláta semmi különös nem volt, spenótlevelek, pár céklakocka és valamilyen édes szósz. A húsleves elsózott, a gombóc ízetlen, a hús benne kemény, rágós. A marhanyelv szintén rágós, rossz ízű. Főétel shakshuka és sólet. A sólet szép mennyiség és finom is volt, bár nagyon sok volt benne a gersli, hozzá képest alig volt benne bab. A shakshuka förtelmes volt! Nagyon édes (mitől? ? ), és jóformán egy krém volt az egész, ez minden volt, csak nem shakshuka, meg is hagytuk egy jó részét. A desszert flódni valamilyen habkrémmel (talán körte), a flódni nagy kedvencem amúgy is, ez finom volt, bár túl édes. Mivel a felszolgálási díjra 10%-ot számolnak, plusz nem is igazán voltunk megelégedve, extra borravalót nem adtunk, így mikor az ajtón kiléptünk, vissza se köszöntek. Nem baj, úgysem térünk vissza. TIPP: aki jó zsidó ételt akar enni, menjen a Fülemülébe, a sólet tökéletes, flódni ügyben pedig Ráhel flódnija a legjobb.
A budapesti zsidó negyed szívében, a Kazinczy és a Dob utca sarkán lévő zsidó gasztronómiai hagyományokra épülő, de nem kóser étterem. Korábban Macesz Huszár néven ismerhettük, 2015-ben új arculattal, új étlappal, új névvel immáron bisztrósabbra vették a fazont.
Az idei Étteremhéten is részt vettek, akkor nem sikerült őket útba ejteni, de fogalmazhatunk úgy, hogy már akkor felvettem a listámra. Az étlap valóban bisztrós, rövid, de a belső tér inkább klasszikus éttermes jellegű, az asztalok szépen terítve, több, csinosan öltözött pincér. A klasszikus, jól ismert és közkedvelt zsidó fogások mellett borjúbécsi is szerepel az étlapon, de úgy vélem, ez inkább a nagy számú külföldi turistának szólhat. A marhahúsleves maceszgombóccal tökéletes, kislábosban, tűzforrón érkezik. 1 hatalmas gombóc, kiváló minőségű, házi pászkából, a hússal sem spóroltak, bár én egy gondolatnyival puhábbra, omlósabbra főztem volna. Nagyon kiadós, laktató fogás. A töltött libanyak gerslivel kisebb adag - meleg előétel -, a gersli is lehetett volna az én ízlésem szerint egy fokkal puhább. Az ételek árai a középkategória felső traktusában tendálnak. Kínálnak 2 féle 5 fogásos kóstoló menüt 7900 ill. 9900 Ft-ért. A kiszolgálás udvarias, kissé talán modoros, előzékeny, inkább kényelmes, mint szapora. Összességében az összértékelésem valahol félúton 4 és 5 között lenne, de ez esetben felfelé kerekítettem.