Ismét sikerült eljutni egy kiállításmegnyitóra a Macskához nevezett kiskocsmába. A berendezés nem változott az elmúlt években, eklektikus, romkocsmás, egyedi ízzel. Fiatalos a berendezés és a vendégkör is, kicsit elvont-underground. Vannak ételek is, de mi nem ettünk. A kávé nagyon finom és kedvező árfekvésű, a cappuccino 480 Ft, az eszpresszó 400 Ft volt.
Izgalmas a sörkínálat, stout is van náluk. A mosdó egy kicsit szűkös, és az is romkocsmás, ami nem pozitív jelző egy mellékhelyiség esetében. A szomszédok már szót emeltek a hanghatások és a mozgolódás miatt, ezért kérte a személyzet, hogy kint ne hangoskodjunk. Ez mondjuk érthető.
A Macska a nyolcadik kerület közepén, a Rákóczi tértől egy percre van. Így igen könnyű megközelíteni. Ami nagyon fontos: hangulatos hely, finomak a kézműves sörök, és a forró gyömbéres limonádéjuk utolérhetetlen. És havonta egyszer dorombklubbot tartanak, ahova mindenki bátran becsatlakozhat, akinek kis affinitása van a doromboláshoz.
Többnyire van egy bongós is, aki az alapritmust megadja. Vannak könyvek és rendszeres művészeti kiállítások, így a szemünk is jóllakik a fülünk és a gyomrunk mellett. Egyetlen dolog van, ami nem tetszik, de könnyen kikerülhető: az emeleten elég kicsi a belmarasság, vigyázni kell a fejre.
Barátnőm kiállításmegnyitójára mentem el a Macskába, ami egy igancsak hangulatos találkahely a Rákóczi tér közelében. A Macska, mint dizájnelem sok formában jelenik meg, kis szobrok, képek, figurák alakjában. Kézműves sörökből jó kis kollekciójuk van, az árak kifejezetten barátságosak.
A 4 féle csapolt sör mindegyikét móstoltuk (világos és barna Krombacher 400 Ft/pohár - 600 Ft/korsó, szűretlen búza, vörös ale 500 Ft/pohár - 800/korsó, ez utóbbiak kézműves hazai sörfőzdéből érkeztek). Az üvegesek közül a Fehér Nyúl Stout (800 Ft/kis üveges) nyerte meg a tetszésünket, mely leginkább a Guinness-hez hasonlatos. Igényes a teakínálat is, és nagyon hatásos megfázásos időszakban a forró gyömbéritaluk (600 Ft) Többféle egyszerűbb ételt is kínálnak, mártogatós tálat, levest, tortillát, naponta változik a kínálat. A galériarész belmagassága nagyon alacsony, több helyütt nem is normál asztal és szék van, hanem kispárnák ülőalkalmatosságként. Délután 4-től éjfélig tartanak nyitva. Rendszeresen tartanak kiállításokat kortárs művészektől.
A Macska volt az év egyik felfedezése számomra. Rendszeresen megfordulok arrafelé, de jellemzően déltájban, a Macska meg, mint megtudtam, 16 órakor nyit. Egyedi hangulatú otthonos, barátságos hely, kedves, felkészült kiszolgálással, baráti árakkal és ami nekünk legalábbis fontos: hangulatos, fogyasztható, színvonalas zenével.
Két sörkülönlegesség volt csapon a Honey Rasta egy csodálatos IPA, amit mint mondták Kővári Gergő receptje alapján főztek az ecseriek, ez katartikus élmény volt, mint a nap első IPÁja általában, a másik a Hübrisz Halál nevű söre volt, ami nem annyira fenyegető ízében, illatában, mint a neve. Ezeket nem lehetett kihagyni. Ittunk még bort is a Dobosi biopincészettől, ezek sem voltak rosszak, árban pedig kifejezetten barátiak. A palackos sörválaszték is remek, tartják például a Gólem serfőzde három sörét (Sötét Bunkó, Repeta, Enigma) baráti áron, 750 forintért. (Lehet hogy soknak hangzik egy 0,33 –as sörre, de nem az, ha tekintetbe vesszük, hogy ezek a sörök a szaküzletben is jellemzően 600 forintba kerülnek. ) Tartanak pár ételt is, mi egy pita tálat kértünk, amin volt egy chutney, babkrém és humusz. Mellé kaptunk olívaolajat – jó minőségűt – és balzsamecetet, mert a pita kenyér és a kencék mellett volt egy kis saláta is. Nagyon jól éreztük itt magunkat, megyünk még.