A Madal kávézók évek óta a minőségi kávézást képviselik városunkban a megnyitás óta. Az Alkotmány utcai egységükbe régebben többet jártam, most az Államkincstárba mentem egy konferenciára, és hamarabb érkeztem meg a helyszínre, így adta magát a Madal, s itt egy kiváló kávé.
1490 Ft-ba került a latte, ami egyszerűen hibátlan, íz, állag, illat és minden szempontból. A beltér a nyitás óta változatlan, letisztult skandináv stílus, fenyőbútorok, illetve magvas életvezetési és filozófiai gondolatok a mestertől. A banánkenyér és a mákos-citromos süti évek óta sláger, ezek továbbra is nagyon finomak (1190 Ft/ szelet). A kiszolgálás a pultnál történik. Igazából az a jó, hogy itt mindenki nyugodt, kiegyensúlyozott, kedves. Ha valaki idegesen, nyűgösen érkezik reggel vagy akár délután, munka után, itt szerintem kisimulnak a ráncok minden homlokon. Jó volt itt lenni.
Még akkor is, ha viszonylag siet valahová, megszomjazik az ember, néha napjába többször is. . . ha meg az út mellett van ivolda, akkor akkor pont jókor van jó helyen. Melegben lihegés a Kossuth tér felé, aztán mintha kolompoltak volna a gulyának, hogy héé, állj meg, itató! Mondtam a kislánynak, hogy hideget, nagyot, sokat!
Hűű, mi legyen az, jegeskávé? Talán valami gyümölcsital. . . hát akkor Smoothie. . . na, ez egy ilyen Smoothie-nap. De abból mindig csak ilyen kis falatka üvegcsék vannak. Hát igen - mondta a lány együttérzően. Így aztán választottam kettőt, egy számozottat, meg egy epres-banános-almát, és jóízűen elszopogattam az asztalnál ülve. Más esetben, más társaságban, stb. biztos mást ittam volna, de most ez nagyon megfelelt. Feltankolás, motor begyűjt és siet tovább. . . a hely nagyon kedves, szerethető, senkivel és semmivel semmi problémám nem volt.
Nem sokkal a zárás előtt csak egy kávéra tértem be. A kávé jó erős volt (bár nekem kissé keserű). A kiszolgálás udvarias, a tálalás ízlésesen elegáns. Maga a hely is roppant ízlésesen van berendezve. Tisztaság (mosdó is) teljesen oké. Megjegyzem még, hogy meleg étel is kapható. Legközelebb egy levest (690 Ft) kipróbálok.
Ha minden igaz, ez a harmadik Madal a Hollán Ernő utcai valamint a Ferenciek terén működő után. Idén májusban ruccantam ki a párommal Miskolcon át a Fővárosba csak egy estére, reggel itt itta meg szívem hölgye a kávéját.
Ennek az egységnek is tetszett kifejezetten a beltere, az árak nem alacsonyak, de a minőség fényében rendben vannak, két sütit kértünk valamint egy jeges kávét, meg voltunk elégedve mindennel, beleértve a kiszolgálást is. Megérdemli ez az egység is az 5 pontot.
Úgy összességében drágának találom az összes Madalt,ezt is. Oké,hogy turistákra vannak beárazva,meg biztos drága ezeknek a belvárosi üzleteknek a bérleti díja,de ne legyen már 550- egy 2x4 cm-es sütemény. A kávé ,amit itt ittam savanyú volt,egy rosszul elkészített világos pörkölés.
Üdítők az összes Madalban megszokott méregdrága trendi limonádé ,kóla stb,ami 700 forint,de legalább jó szr. A kóla konkrétan olyan,mint régen a kólaszörp volt. Valahogy az ilyen helyeken mindig azt érzem,hogy a trendiség a lényeg és nem a jó kávé vagy a kellemes kiszolgálás,barátságos légkör.
Megnyílt a Madal 3. egysége, maradnak a belvárosban, a legújabb helyszín a Parlament szomszédságában található. Az újhullámos specialty kávézó népszerűsége immár 3 éve töretlen, s rajongóik száma még mindig növekvőben. Ez a legnagyobb, legtágasabb egységük, a berendezés skandináv minimalista, natúr fenyőbútorok dominálnak.
A kávét csinos, formázott fenyőtálcán szervírozzák. Vicces volt látni, hogy az ebéd utáni szieszta időszak kezdetén a pulton egymás mellett sorakozott 4 db egyforma kis tálca eszpresszóval, mindenki ugyanazért jött. A kávé és a porcelánkancsóban mellé készített tej mellé kis papíron az éppen fogyasztott kávéról is kapunk egy kis ismertetőt. (Paramount Espresso - Guatemala San Agustin, Costa Rica San Rafael, Kenya Ichamara keverékről van szó). Az eszpresszó tejjel 420 Ft-ba került. A pulttal szemben lévő asztalkára régimódi csatos palackba készítettek be vizet és poharat, jól működik az önkiszolgáló rendszer. Nem túlzás az 5x5 szívecske. Ételek is vannak (szendvicsek, öko-bio sütik), de azokat nem próbáltam.