Azért ismerem már régóta a Maláta Patikát, mert egy cimboránk itt lakott a szomszédos Stollár Béla utcában, és ő gyakorlatilag minden nap itt iszogatott, mondhatni törzsvendég volt, még azokban az időkben, amikor benn is lehetett dohányozni és volt benn játékgép, amit ő különösen szeretett.
Úgyhogy ha éppen nem találtuk őt otthon, jó eséllyel megleltük a Malátában. Ezek a kis színes emlékek nagyjából az össze pozitívum, amit el lehet mondani a helyről, s talán még annyit, hogy központi, jól megközelíthető helyen van, a Nyugatitól néhány percre. A berendezés retró, csapoltan Stella és Staropramen van, kézműves söröket és efféle "trendi" italokat nem tartanak, de talán a célközönség erre nem is tart igényt. Ételek sincsenek. Árban elég kedvezőek a kommersz italok, és vannak ilyen-olyan italakciók is, de én úgy vagyok vele, ha nem jó a hangulat, sőt ha nincs semmi hangulat, akkor hiába olcsó, nem szívesen jár oda az ember.
Ez egy igazi tré hely, Maláta patikának mondja magát, de csak nagyipari, érdektelen kommersz sört tartanak, magasított székek, a kiszolgálás pokróc, a metakommunikációból az jön le, hogy a csapos lány és a haverjai, akik ott isznak egyaránt iszonyúan a francba kívánnak minket. Rádió szól, jó hangosan, ezt külön is útáljuk, az undokságukon túl.
A kávé kihozatal után azt kérdi a csaj: „ a számla is kéne, mi? ” ,merthogy előzőleg ezt így kértük. Ittunk egy pohár Strarprament és Stellat, végső soron a nagyipari sörök között ezek jobbacskák. Soha többé nem megyünk ide vissza többet. Akkor már inkább megvesszük a sört az üzletben és megisszuk otthon.