A gyerekekkel útlevél igénylést intéztünk a közeli kormányablaknál, fáradalmaink kipihenése érdekében muszáj volt valami édes finomságot vásárolni. Eszembe jutott, hogy tizenévesként mennyire lázba hozott a McDonald's, és a számtalan egységük közül talán a legszebb éppen itt van a közelben, a Nyugati téren, a gondolatot tett követte, be is tértünk.
Persze azóta a világ és a technika sokat változott, már appon vagy terminálon lehet leadni a rendelést, bankkártyás fizetéssel. Sajnos a desszertekhez és a fagylaltokhoz kapcsolódóan éppen nem találtam semmilyen akciót az applikációs kuponok között. Választottunk fánkot (kekszkrémes 730 Ft/db, málnás 310 Ft/ mini méret), McFlurry M&M's színes csokigolyókkal (930 Ft), karamellás McFreeze (1020 Ft/db), illetve én szerényen beértem egy almás pitével (540 Ft). Ha a vásárlást követően adunk értékelést, visszajelzést a cég felé, akkor a következő vásárlás mellé ajándékba adnak egy ilyen pitét egyébként. Bár a beltér nemcsak szépséges, de nagyon tágas is, ezúttal a kinti teraszon foglaltunk helyet, mert bent elég fülledt és meleg volt. A két szintes beltér emeleti/galériaszintjén alakították ki a kávézó részleget, ide még 2. körben visszafutottam egy kávéért, ami szerintem teljesen korrekt, finom a Mekinél. A környezetvédő hullám következtében műanyag helyett papírt használnak, ami a szívószál esetében egyáltalán nem jó ötlet, mert még az ital fele sem fogy el, mire a szívószál már teljesen szétázott. Összességében jól éreztük magunkat, és a szokásosnál kisebb volt a sorállás és gyorsabban zajlott le a kiszolgálás.
Nahát, hogy ide még soha nem írtam, nem is értem. Na, nem mintha az ember bármikor is eljönne ide ebédelni, erre ezer más hely akadna a környéken. De ha például korán reggel a pályaudvaron lődörögsz, mint egy ukrán menekült, azért csak kézenfekvő, praktikus, különös tekintettel arra, hogy a reggeli kínálatuk nagyon jó reggelis nekem, a tojásos-baconos McMuffint például kifejezetten szeretem.
Így történt tegnap is, heti betevő áldozó muffinomra vártak a sorban, mint a hívek a mise végén, közben odajött egy templomszolga, azaz egy lány, izé, nálam is lehet itt útközben rendelni, mondtam is az igét, ő meg nyomkodta a tabletjén, de ettől nem kerültem előbbre, csak kaptam egy cetlit, talán búcsúzcédulát. Ezt kellett belengetnem, mikor a sekrestyés elé kerültem, és végül is a folyamat csak bonyolódott, nem egyszerűsödött. Megkaptam a falatokat, és, mivel a pályaudvaron általában koszos kézzel lődörög az ilyenfajta, mint és (meg mások is) kértem egy kisvillát a krumplihoz. Még 60 forint, szabta ki a penitenciát a ház szolgája, és siváran bekotortam a farzsebembe további obulusokért. Hát ez még nem volt, hogy kértem egy műanyag vagy favillát és 60 forint még. . . na, de a recesszió az recesszió. Egyébként az épület szép, tényleg, a klasszikus nagyok (pl. Eiffel) esze és keze által megalkotott varázslat gyönyörű keretet ad az amerikai-magyar népétkeztetőnek, fogyasztottam és távoztam a síneken a horizont felé.
A gyorsétteremlánc egyik legnagyobb csinnadrattával megnyitott egysége a Nyugati pályaudvar egyik ódon épületében. A pályaudvar közelsége rá is nyomja rendesen a bélyegét a helyre, ide szinte nem lehet bemenni úgy, hogy kevesen legyenek.
Egyébként - a Mekikre jellemzően - minden szinte ugyanaz, mint bármelyik Mekkdönciben, az egyenkaják, a fáradtnak látszó, a tömeg elfogyásában reménytelenül bízó fiatal eladók/ételkiadók (bár mostanában látni néhány idősebb alkalmazottat is a Mekikben, de sosem eladói minőségben), de még a szag is. Őszintén szólva, ha már valaki mekis hamburgerre vagy sültkrumplira vágyik, inkább valamelyik kevésbé frekventált helyen lévő egységüket ajánlom, ahol néhanapján azért kifogni sorbanállás mentes időszakot is. Ja, és az ételt javaslom gyorsan elfogyasztani, a tárolás nem tesz jót az étel élvezeti értékének. Mekilátogatás előtt nem ajánlott a Super Size Me című filmalkotás megtekintése, bár a gyerekek nagy tömegét látva, a kisgyerekes szülőknek kötelezővé tenném. . . :)
Nagyon közel van ahhoz az egyetemhez, ahol jelenleg tanulok, így néha betérünk ide a hallgatótársaimmal. Ez a Meki is ugyanolyan igazából mint a többi, külsőben van némi különbség, kicsit talán egyedibb a többinél. A hely hangulata barátságosabb, elegánsabb, fényesebb az egész. A kiszolgálás gyors, az étel bár finom, de mint tudjuk nem a legegészségesebb.
Kicsit furcsa, hogy már a "Meki"-ket is lehet értékelni itt, de végül is, ha olyan szempontból nézem, hogy más hamburgeres gyorséttermek is bekerülhettek a listába, miért is ne? Az egyik legismertebb és legnépszerűbb egysége az amerikai McDonald's láncnak, amely elsősorban a központi lokációnak és a hosszú nyitva tartásnak köszönhető.
Évente párszor megfordulok náluk, bár nem tartozom a junkfood kedvelők táborába, de itt lakom a közelben, mindig útba esik, ha kevés az időm vagy más hely nincs már nyitva. A csirkés salátát és a forró almás táskát (amely alkalmanként más ízesítésben, pl. epres-vaníliásban vagy erdei gyümölcsösben is volt már) kedvelem náluk. A hamburgerek gyenge minőségűek, a szendvicsek zsemléje szivacsszerű. Bár nagy alapterületű a hely, és rengeteg asztal van, mégis mindig nagy a tömeg, sokat kell várni a pultnál a kiszolgálásra és vadászni kell a szabad helyekre. Az emeleti galéria egy fokkal színvonalasabb, mint a lenti rész, bár a fotelok egyáltalán nem kényelmesek és az asztalok itt túl alacsonyak. A kiszolgálás személytelen, gépies, nem barátságos. A tisztaság kritikán aluli, a mosdók gusztustalanok, és az asztalok sincsenek sokszor rendesen letakarítva. Sajnos sok az igénytelen vendég, akik távozáskor nem képesek arra, hogy a maradékot és a tálcájukat elvigyék a tartóig, bár az is igaz, hogy sok esetben a tálcatartók is már tele vannak, és a személyzet nem viszi el.
A McDonald's éttermeket nem kell bemutatni a hazai gyorsétterem-kedvelőknek. Finomat kínálnak, gyorsan, arról pedig most ne beszéljünk, hogy mennyire egészséges a kínálat. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit eszik, és a McDonald's sem kerget hiú reményeket ezzel kapcsolatban.
Dicsérendő, hogy a kínálatuk időről-időre megújul, és egészségesebb ételféleségekkel is bővül. Már gondolnak a gluténérzékenyekre is! Az étterem, frekventált elhelyezkedésének köszönhetően szinte mindig tele van. A pénztárnál lévő sorok hosszúak, de a dolgozók gyorsak, pörögnek, és mindent megtesznek, hogy a vendégek maximális kiszolgálást kapjanak. Az ülőhelyek változatosak, ha akarom, kimegyek a teraszra, ha akarom, a földszint, az első, vagy a második emelet is színtere lehet az étkezésnek. Vannak kétszemélyes, és négyszemélyes asztalok is, így mindenki megtalálja a hangulatához illőt. Lehet részed utcai, vagy térre néző kilátásban is. A wifi már alap, így tanulni, dolgozni is sokan járnak ide, nem is beszélve az üzleti megbeszélések lebonyolításáról. Az étterem maga a zajos kategóriába esik, de ez szinte természetes, ahol ennyi ember együtt eszik. Plusz ugye ehhez hozzáadódik a pályaudvar és a forgalmas utca zaja is. Az illemhely is tiszta. Jó hely, profi a csapat.