Interneten néztem ki ezt az éttermet. Egy kicsit zavart, hogy a képek alapján egy nagyobb alapterületű, hűvös eleganciát sugárzó helynek tűnt, viszont ahogy beléptünk az ajtón, megnyugodtam: kellemes hangulatú helységben találtuk magunkat, ami pont akkora, amekkorának lennie kell.
:) Mosolygós, kedves, segítőkész pincérek fogadtak, akik minden kérdésemre türelmesen válaszoltak. A kiszolgálás gyors, pontos és figyelmes volt, az ételek pedig egyszerűen fantasztikusak! Biztos, hogy még vissza-visszamegyünk oda, mert az étlapon még jó pár olyan fogás szerepel, amit mindenképp szeretnénk megkóstolni. ;)
Egy barátommal ettünk háromfogásos vacsorát ezen a helyen: kockás terítős, gerendáktól hangulatos, bár kissé talán zsúfolt asztalokkal berendezett teremben. A kiszolgálás igen figyelmes volt, a pincér nem tolakodó, szívélyes ajánlata valóban jó választás volt. Étteremben nem várok sokat a desszertektől, ezen a téren kellemes csalódás ért, a vacsora fénypontját adták. Ár-érték arányban, pláne a Bazilika közelsége miatt jónak mondanám.
Az Olíva étterem a kedves emlékeim közé tartozik, évekkel ezelőtt többször is jártam ott, kisebb-nagyobb társasággal, még „törzsasztal-találkozót” is szerveztünk itt (míg a fővárosban éltem, volt egy törzsasztalunk a Simon pincében, mely 5 év után az András pincébe költözött, majd ennek megszűnése utnm hol itt, hol ott találkoztunk).
Többfélét rendeltünk s jellemzően mindenki meg volt elégedve azzal, amit kapott. Nem kell nagy ételcsodákra számítani, de azért minden fogás hozott egy alapvető korrekt szintet, az adagokkal és az árakkal sem volt baj. A minap bementem kicsit nosztalgiázni, nem ez a hely volt úgymond kijelölve (még pontosabban célba véve) ebédügyben (hanem az Esca, amiről be is számoltam e hasábokon), így itt csak egy pohár frissen préselt narancslét ittam, reggeli helyett jól esett. A hangulat továbbra is megnyerő, meghitt, karácsonyi dalok szóltak valami színvonalas angolszász kissé jazz-es feldolgozásban, a kiszolgálás udvarias, az árak megfizethetőek, kedveskednek a vendégeknek napi ajánlattal is. A fotók közé beillesztettem egy korábbi látogatásom képeit is.
Vasárnap kora 15 órára foglaltunk helyet (biztonság kedvéért, mert heten voltunk) de számításunk bejött, mert nem voltak sokan. Az étterem kicsit eldugott helyen található szinte csak akkor veszi észre az ember, ha már előtte áll. Figyelmes, udvarias, gyors kiszolgálás. Ízletes ételek korrekt áron. Az olasz mellett magyaros ételeket is kínálnak.
Szintén a munkahelyünk közelében található étterem, ahová több kollégám is rendszeresen jár, tőlük tudtam, hogy van hétköznap ebédmenü (11-15 óra között), mert ez kívülről nem igazán látszik az éttermen - nem reklámozzák - és a honlapjuk sem informatív ez ügyben. Ennek ellenére a környéken dolgozók már képben vannak, mert délidőben szinte minden asztal foglalt.
A csésze levest, 1 vizet és főételt tartalmazó heti menü 1280 Ft-ba kerül. A konyha nem annyira olaszos, inkább a színekben, a berendezésben köszön vissza egy enyhén toszkán hangulat. Az asztalok nagyon sűrűn és közel vannak egymáshoz, ezért egy kicsit zsúfolt véleményem szerint. A pult felett egy nagy táblára krétával van kiírva a menü. Most a heti leves burgonyaleves volt kolbásszal, egész ízletes volt. A főételek nem olaszosak, szokott lenni főzelék is, inkább amolyan nemzetközi standard ételeket kínálnak, de mindig van 1 féle pizza a választékban. Végül sajttal és sonkával töltött csirkemellet választottam rizibizivel és káposzta salátával. A saláta nagyon kevés volt, pedig az tényleg finom volt. A csirke teljesen átlagos volt, a rizibizi hasonlóképpen. A kiszolgálás korrekt, elég nagy a pörgés, ha csúcsidőben érkezik az ember, akkor várni kell. 15-18 óra között is van menü lehetőség, de akkor már 3000 Ft-ba kerül. Ha nem menüben eszik az ember, akkor elég húzósak szerintem az árak, főleg ha ár-érték arányban nézem.
Az olaszos konyha kedvelőinek kötelező kipróbálni! Elsősorban tészta ételekre speciaálizálódnak, azon belül is a könnyebb, zöldségekkel dúsított vonalon van a hangsúly. Mind levesek, mind főételek, mind desszertek tekintetében kiváló ételeket kapunk.
Sajnálatos, hogy az étlap változása következtében néhány "feltétlenül megkóstolandó" kategóriájú étel lekerült az étlapról, de van sok más választék. A kiszolgálás meglehetősen figyelmes és a hangulat is kellemes, akár nagyobb társaságnak, akár gyertyafényes romantikus vacsorához.
Barátokkal tértünk be ide mozi után. Csak a galérián kaptunk helyet, ami kicsit levegőtlen volt. Kedves fiatal felszolgáló volt, aki a néha nem egyszerű csapatot is nagyon jól kezelte. Ahhoz képest, hogy mediterrán jellegű az étterem, elég közepes volt minden étel, a legjobban a sok fokhagymás tejföllel bolondított 'rósejbni' ízlett, amit a főételre való várakozás közben rendeltünk
A szokásos két ünnep közötti baráti összejövetelünket tartottuk itt. Hangulatos étterem, szép berendezéssel, mediterrán hangulattal. Az ételek finomak voltak,de én személy szerint többet vártam volna. A köret nem volt az igazi, az adagok közepesek, az ételek tálalása lehetne fantáziadúsabb is, a desszert viszont nagyon finom volt (mi egyszerű császármorzsát kértünk házi baracklekvárral, stílusos kis bödönben szolgálták fel).