Jó
2021. novemberben, egyedül járt ittÉrtékelt: 2022. január 5.Ajánlom a helyet másoknak is!
A Nagymező utcában található kisbüfé először Pelmenyiző néven nyitott meg, az első külső fotókat még ekkor készítettem. Amikor beütött a Covid és a bezárások, akkor áttértek ők is a kiszállításra, de a kiszállítási költséggel együtt már nem tűnt olyan jó ajánlatnak, illetve én kíváncsi voltam magára a helyre is, nemcsak az ételre. Szóval zsákbamacska helyett inkább kivártam az újbóli nyitást. Ottjártamkor már Pelmenyizde volt a hely neve, a változás okát és értelmét nem tudom, szóval csak egy kis előzetes magyarázat.
A lényeg, az oroszok kedvenc ételeit kínálják itt. 3 féle leves: borscs, szoljanka (990 Ft); a töltött táskák: pelmenyi, varenyiki, cseburek. Többségben sósak, de édesek is vannak. A pelmenyi az oroszok nemzeti töltött tésztaétele, hasonló szerzet, mint az olasz ravioli vagy a kínai baozi, jiaozi vagy a tibeti momo. A varenyiki pedig az ukránok töltött táskája, de ahogy az oroszok és az ukránok sorsa, története is évszázadok óta jelentős részben közös múltra nyúlik vissza, úgy a két táskát mindkét nemzet fiai és lányai fogyasztják, szeretik. Állítólag már a 12. században volt ilyen étel a szlávoknál/oroszoknál. A különbség, hogy amíg a pelmenyi tésztája a tradicionális recept szerint kizárólag lisztből és tojásból készül, addig a varenyikinél cukrot, sót és tejet vagy vizet is tesznek bele. Talán emiatt a varenyiki jellemzőbb édes/nem húsos töltelékkel. Érdekesség, hogy a pelmenyi nem szláv, hanem finnugor eredetű szó, amelyben a "pel" fület jelent (ld. barátfüle). Hiszen nekünk, magyaroknak is van ilyen töltött tésztánk, derelye, barátfüle, de tulajdonképpen a palacsinta is szegről-végről rokonnak tekinthető.
A cseburek sertéshússal töltött, olajban kisütött tészta paradicsommártással.
Szóval választottam egy csirkehússal töltött pelmenyit (1190 Ft a kis adag), és egy káposztás varenyikit (1290 Ft). A töltelék lehet a többféle hús mellett gomba, sajt, hal, túró, lekvár, bár itt volt mogyorókrémes is, ez nyilván már egy újabb keletű ötlet, nem tradicionális. A kifőtt töltött tészta tetejére tejföl vagy fokhagymás, fűszeres tejföl illik, a varenyikire pluszban pirított szalonna is került. Elvitel esetén papírdobozba vagy műanyagba csomagolnak. Ahogy írtam, én kis adagot kértem mindegyikből, de így is kiadós volt, nekem két alkalomra fogyott el. Ízre nagyon finom volt,, bátran fűszerezett, de nem goromba, a tészta állaga is megfelelő.
Helyben étkezésre a benti részben csak egy kis asztalka van, de nyáron teraszt is működtetnek.
A tésztákat a rendelést követően frissen főzik meg pár perc alatt. Amúgy nagyon praktikus étel, Szibériában különösen népszerű, hiszen előre el lehet készíteni, utána lefagyasztják (illetve a nagy hidegben úgyis megfagy), és felengedve meg lehet főzni, illetve sütni olajban.
Kedves volt a pultban dolgozó lány, egy személyben végezte a kiszolgálást és az ételek elkészítését.
Sokat írtam a táskák történetéről, de a lényeg, tetszett a hely, finomak az ételek, árban sem elszállt, ajánlom!
(egyébként nem unikum a pelmenyi itthon, lehet kapni a budapesti orosz, ukrán zsánerű éttermekben mindegyikben)
Milyennek találod ezt az értékelést?
Ételek / Italok: Kiszolgálás: Hangulat: Ár / érték arány: Tisztaság: Fényképek (12)
Még több kép (2 db)
Népszerű szállások a környéken
Szalajka Fogadó Szilvásvárad
99.560 Ft / 2 fő / 2 éjtől büféreggelivel
95.600 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval
Hunguest Saliris Egerszalók
64.000 Ft / 2 fő / éjtől félpanzióval