Találkoztunk jó cimborával a Kálvin téren, és az volt a terv, hogy ebédelünk egyet a Rádayban. Két-három háztömbnyit végigsétáltunk, megbíráltunk ezt-azt látatlanban, meséltük egymásnak az éttermi élményeinket, ez itt nagyon turistás, az meg ott lepukkant stb. És végül ideböktünk, hogy megvan, ez az, itt eszünk!
Belépve már látszott, hogy nem volt ez hülye ötlet, nagyon kellemes a belső tér, örülök hogy nem kint ültünk le, hogy granulált kutyaszéklettel fűszerezze az ebédet a szél. Du. fél 1, abszolút ebédidő, a hely jellemzően negyedházon működik. Egy kétszemélyes asztal, a felszolgáló lánytól bűbájos mosoly és étlap, a választék nem túl bő, de abszolút kielégítő, érdekes, izgalmas az étel- és az italkínálat is. Kis csészés gulyáslevessel kezdtem, kommersz íz, eléggé kontinentális, mindenkinek egyformán visszafogott érzet, kisgyerektől külföldiig. Nem is volt rossz, szívesen megettem. A második fogás viszont nagyon jó volt. Egyszerűen kifogástalan, csirkemell serrano sonka köntösben, kevert salátával és édesburgonyával, és minden falat megért minden pénzt. A felszolgálólány tündérbűbáj és mosolya még hozzátett az ebédhez, cimborám harcsapaprikást evett, és mindketten jóféle Krusovicékkel ünnepeltük az étel felett aratott győzelmet. Nagyon jól éreztem magam, tökéletes volt a választás, emlékezetes ebéd volt. A belső dekoráció csak hozzátett, burjánzó fantáziával készült, szerethető, izgalmas, érdekes. Visszatérős hely lehet ez is.
Kezdem a végén: amikor fizetni akartunk kártyával, a felszolgáló közölte, hogy a szervízdíjat nem tartalmazza a számla és magától hozzá akarta adni a végösszeghez. Nem ránk bízza, ő megmondja, mennyit adjunk. A másik fele: divat ez az ütött-kopott, bolhapiaci dizájn, van egy hangulata, csak nem kényelmes.
A hely nagyon felkapott, hétköznap este is tele van, pedig nem kicsi. Az ételek, italok jók voltak, de nem biztos, hogy szeretnék még egyszer ide beülni.
Már régebben kinéztem magamnak a helyet, most adódott alkalom, hogy be is menjünk. Érdemes a terasz helyett inkább egy benti asztalt választani, bár nincs légkondi, így nyáron kissé fullasztó és meleg. De a belső tér dekorációja igencsak egyedi, kissé bolondos, nem kicsit szürreális, színes, érdekes.
Erősen emlékeztet Boris Vian regényeiben felbukkanó mulató-bál helyszínekre, de hasonló enteriőrrel találkozhatunk városunkban a Csendesben vagy a Szatyor Bárban is. Ebédidőben 12-15 óra között 2 fogásos ebédmenüt kínálnak 990 Ft-ért. Bár egyszerűnek tűnt, de ebben is volt egy kis csavar. A fahéjas almalevest (csészényi mennyiség) rántott csirkecomb ill. csirkemell követte csónakburgonyával és almakompóttal. Minden frissen sült, jól fűszerezett, finom volt. A mellékhelyiség a pincében található, kissé kalandos a lejutás, úgy tűnik, éppen valamilyen bővítési vagy felújítási munkák zajlanak lenn. A kiszolgálás kissé vontatott és szétszórt, de a személyzet amúgy kedves és humoros. Étlapot nem láttam, viszont az itallapon szerepelnek kézműves sörök (Tuck Barát, Hopfanatic NoHopLimit, Meggyes Lager, Dunkel Welzen), bár árban szerintem ezek elég drágák, mind kis üveges és mégis 1100 Ft feletti. A limonádé választék elég jó, a "retró" mellett még trópusi, bodzás-uborkás és passiógyümölcsös is van. Szintén retró jaffa szörpöt (narancsízű) is kínálnak. Nincs szerviz díj.
„Romkocsma a Ráday utcában? ” - kérdeztem magamban, amikor az internetet böngésztem és a Púder nevű hely honlapjába akadtam bele. No hát legyen, mondjuk némi jóindulattal, hogy rom, de azért inkább úri közönség jár ide, és a romkocsmáknál azért sokkal formálisabb a hely.
Az ételválaszték is szélesebb, az árak magasabbak, van kiszolgálás és a beltér is igényesebb a romkocsmák átlagánál. Mi már több vacsora után voltunk, de úgy döntöttünk, hogy egy quessadilla még befér. Nem volt rossz választás. A „lapos lepényt” helyben készítették, s nem készterméket használnak, mint annyi helyen, finom volt a töltelék is és az avokádókrém is. A babkrém, a megbuggyanás határán leledzett, már megjelent egy enyhe savanykás íz benne, de azért megettük. A sörválaszték kommersz, így aztán borokat ittunk, melyek a magyar élvonal boraiból válogattak. Nem rossz hely a Púder, ajánljuk másoknak is.