A Rózsavölgyi Csokoládé néhány percre a Kálvin tértől található, ahol trüffeleket, egzotikus csokoládékat, drazsékat kóstolhatunk. A gyár Budafokon található, itt finomítják a venezuelai és madagaszkári kakaóbabokat. Ezekből készülnek a finomabbnál finomabb bonbonok és csokoládétáblák.
Egyik este a záróra előtt fél órával tértünk be, az alkalmazott papírjaiba mélyedt, szemmel láthatóan nem nagyon örült nekünk, igyekezett röviden válaszolni kérdéseinkre, és minél előbb túl lenni rajtunk. Az árak az egekben, egy kis szem csokoládé 300 Ft körül van, így éppen csak egy kis kóstolót vettünk.
Vevő nem volt rajtunk kívül, máskor is üresnek szoktuk látni a boltot. Ha nem egy ismert manufaktúra lenne, pénzmosásra gyanakodnánk, ilyen kiszolgálással nem tudni hogy akarnak egy boltot ilyen árak mellett fenntartani. A csokoládé hiába finom, a magas árakban nem a drága alapanyagot, hanem a belvárosi, kihasználatlan, sokszor üres üzlet fenntartási költségeit fizetjük meg. Csak annak ajánlom, aki nem tudja mire költeni pénzét.
Világszínvonalú kézműves bonbonok, trüffelek, táblás csokik, szerszám alakú csokoládék, drazsék, forró csoki és kakaóbab. . . . dióhéjban ezeket lehet a Rózsavölgyiben végigkóstolni. A hazai családi vállalkozás műhelye, ahol ezek a csodák készülnek egy Soroksári úti malomépületben található, az üzlet és csokizó pedig a belvárosban, a Királyi Pál utcában.
Elegáns kirakat és belső tér, bent finom csokiillat, kis galériaszint az üldögélőknek. A kimért bonbonok ára 2560 Ft/10 dkg, ez fajtától függően 10-12 db-ot jelent, azaz nemcsak minőség tekintetében, de árfekvésben is felső kategóriás finomságokkal találkozunk itt. A Venezuelából és Madagaszkárról származó, válogatott kakaóbabot a műhelyben dolgozzák fel. Ízek tekintetében sok a különleges, egyedi kreáció. Minden darabban érződik a kiváló minőségű kakaó karaktere. Levendulás, málnapálinkás, zöld teás, kardamomos és csillagánizsos bonbonokat választottam, egyik finomabb volt, mint a másik. A levendulás forró csokoládét baba alakú színes kartonba csomagolták, 4 adag készíthető belőle 1700 Ft-ért. 77% kakaót és levendulaolajat tartalmaz.
Az Aranyszalag minősítés a világhírű “Label Rouge” magyar megfelelője, melyet a Magyar Gasztronómiai Egyesület adományoz, a díj elnyerésének ténye rögzítésre kerül a Gault Millau kalauzban, továbbá a díjátadás is a Gault Millau kalauz bemutatójával esik egybe.
A Rózsavölgyi csokoládé az elsők között kapta meg ezt a kitüntetést, egyrészt a világszínvonalú csokoládéiért, másrészt pedig azért, mert nemzetközi megmérettetéseken is ismételten nagyon jól szerepeltek. Mi már megfordultunk egyszer-kétszer a Királyi Pál utcai üzletükben, most ismét benéztem, hogy vegyek néhány jó csokibonbont, kóstolni is lehetett épp, kardamómosat. Vásárolni maracujásat, és kétféle pálinkával készített bonbon kértem (szilva és meggy), darabja 260 forintra jön ki, kilóra 25. 000 tehát lényegesen olcsóbb, mint a Zangio (ott 36000 a kilóár), nem mondhatok mást, megéri. Csúcsminőség, komoly áron. Ismételt elnézést az Aztéktól, hogy sokallottam a 18. 000 forintos kilóárat. . .