Az ötvenes években ez egy menő hely lehetett. Na, jó, nem tudom, hogy akkor is ott volt-e már a Bank utcában ez a cukrászda, de hogy nagyon régen ott van, az biztos. És a berendezés, ill. a stílus sem változhatott túl sokat. Igazi retro hely! Én most egy jó minőségű meggyes torta szeletet és egy presszó kávét fogyasztottam.
A 90-es évektől 2017-ig mondhatni törzsvendégek voltunk, az akkori munkahelyem közelsége okán, most hosszabb kihagyás után jártam erre ismét. A stílus - retró - és a népszerűség - teltház pénteken kora délután - mit sem változott, a sütemények kínálata is hasonló. Árfekvés továbbra is barátságos, főleg 5.
kerületi viszonylatban. Örömmel konstatáltam, hogy a kedvenc aprósütik továbbra is kaphatóak: a rózsaszín tetejű diós kocka és az almazöld tetejű mákos. A diósból elhoztam az összeset, nem volt sok, szerintem másoknak is ez az egyik kedvenc. Vettem még mellé 8 db csokis kókuszos sütikét. Dekára mérik, összesen 880 Ft-ot fizettem. Egykedvű kiszolgálás, két fiatal lány volt a pultban. Benéztem a mosdóba is, hát az botrány, rosszabb, mint volt. A női WC ajtaját nem lehet bezárni, ki van lazulva a retesz, a férfi ajtaja szorul, meg van ereszkedve. WC papír, kéztörlő nincs a nőiben, ellenben van kellemetlen szag. Szomorú ez az igénytelenség. A sütik nem változtak, minden finom, friss volt, gyorsan elfogyott otthon minden.
A Sport cukrászda igazi retro hely, ekként is konferálta be egy jóbarátom, akinek a munkahelye igencsak közel esik hozzá. Rendeltem egy Őrség Aranya névre hallgató 2016-os Országtortát, ami nem tartozott a legjobbak közé (Kolonics Zoltán és Auguszt Olga sztárcukrászok egybehangzólag állítják, hogy óriási a különbség az országtorta különböző megvalósítási szintjei között az egyes cukrászdákban.
Szerintük az ehetetlentől a nagyon jóig terjed skála, én az “ehetetlen” jelzőt túlzásnak érzem, országtorta műfajban még találkoztam csak legfeljebb “átlagossal”) de vélhetően a remek receptnek köszönhetően végső soron kifejezetten ízlett. Kértem egy ásványvizet két pohárral a pultban kitett fél literesre gondoltam nyilván, kaptam egy negyedliterest egy pohárral. Becsületére legyen mondva a figyelmetlen pultosnak, hogy szó nélkül kicserélte, pedig koronazáras volt. A torta 580 ft volt, az ásványvíz 270. Összességében jónak nevezhető a hely.
Szülinapot ünnepelni tértünk be a belváros szívében lévő retró hangulatot árasztó cukiba,egy kedves barátom ajánlására aki kifejezetten felhívta a figyelmünket az üzlet egyik specialitására a karamellás krémesre. Hát nemhiába bíztam barátom ízlésében felejthetetlen élményeket szereztünk,és nem csak az elhíresült krémesnek köszönhetően,hanem már lehet kapni pici mini bejglit és a flódniuk íze is átlagon felüli. Az árak a belvároshoz mérten még mérsékeltek is.
A Sport Cukrászdáról tavaly írtam már egy értékelést, de úgy gondolom, hasznos lehet az esetleges jövőbeli látogatók számára, ha aktualizálom a benyomásaimat. Ahogy korábban írtam, nagyon gyakran, heti rendszerességgel jártunk a Sport Cukiba a munkatársaimmal, helyben is ettünk sütit és kávéztunk, de sokszor vásároltunk elvitelre is.
Az a helyzet, hogy az utóbbi hónapokban a színvonal fokozatosan romlik, az árakat ezzel szemben folyamatosan emelik, a sütik mérete is csökkent némely esetekben. Úgy tapasztaltuk, hogy a felhasznált alapanyagok minősége nem valami jó. Továbbá nem minden esetben voltak frissek a sütemények. A környéken van konkurencia, s bár a Sport Cukrászda az egyik legrégebben működő cukrászda errefelé - az István mellett -, de az újak, pl. a Hold utcai piacon a közelmúltban nyílt Angelo vagy az Arany János utcai Á table Boulangerie (ahol nemcsak sütemények, de pékáruk, szendvicsek is vannak) sokkal színvonalasabb desszerteket készítenek. A kiszolgálás is elég hektikus lett, a legutóbb az egyik ifjú hölgy totál unottan, a pultra támaszkodva, mintha szívességet tenne nekünk, ímmel-ámmal felelt csak a kérdésünkre, hogy van-e kimért aprósütemény, mivel a pultban nem láttuk. A Rákóczi túrós is tömény cukor, a túrót eléggé kispórolják, és többször tapasztaltuk azt is, hogy túlszárították, lerontották a sütemény élvezeti értékét. Kár érte, mert szerettük a helyet.
Úgy érzem, szinte már törzsvendégek leszünk ebben a cukrászdában. . . sajnos túl közel van hozzánk, és sajnos túl finomak a sütik. Maga a cukrászda amolyan régi 60-70-es éveket idéző dizájnnal, retró hangulattal rendelkezik. Néhány kis asztalnál le is lehet ülni, de a többség inkább elvitelre csomagoltat.
A süti árak belvárosi középkategóriásak, átlagban 270-350 Ft körüliek, és ezzel ezen a környéken még az olcsóbban közé tartoznak. Pláne, ha a sütiszeletek méretét is figyelembe vesszük. Én már elég sokat végigettem a repertoárból, eddig csak friss sütikkel találkoztunk, a megjelenésük és az ízük állandó, a minőség évek óta nem romlik. Nekem az Eckler fánk és a Rákóczi túrós a 2 kedvencem, de az ország torta, a dupla csokis, a citromtorta is nagyon finomak. Reggelente péksütiket is érdemes vásárolni, a kakaós csiga óriási méretű, tele van kakaós töltelékkel és csak 200 Ft-ba kerül. Hamar el szokott fogyni. Az aprósütik is ízletesek, sós és édes fajták is vannak. Összességében egy szuper cukrászda, délidőben gyakori a sorban állás, de gyorsan kiszolgálnak a lányok.