Persze, ha figyelmesebben tanulmányozom a papíralátétet vagy jobban megnézem az éttermet kívülről, akkor tudtam volna a választ, hiszen okkal-joggal büszkélkednek azzal, hogy az örökös magyar sommelier bajnoki címet elsőként elnyerő, a hazai borok és a hungarikumok harcos népszerűsítője a beszállítójuk. Emlékszik még, milyen várakozással töltötte el gyerekként, amikor a Nagymama bement a kamrába, és csak sejteni lehetett, milyen finomságot hoz elő onnan? Előkerült aztán a legízletesebb sütemény, befőtt, vagy éppen a lekvár. A Stelázsi Kávézó, Étterem és Borbárban ezt az érzést szeretnénk visszahozni: családias hangulatban, a bevált ételeket újragondolva, modern köntösben szeretnénk megidézni a múltat. - olvashatjuk az étterem bemutatkozó YouTube videoja alatt. (Talán a honlapon is, de oda valamiért a böngésző nem engedett be a többszöri próbálkozás dacára. )
Az étlapon ennek megfelelően néhány nemzetközinek mondható fogás mellett hagyományos magyar ételek sorjáznak, köztük olyanok is, melyekkel ritkábban találkozunk. Kínálnak többek között húslevest házi májgaluskával, brassói aprópecsenyét egészben sült sertésszűzből, rántott borjúmájat grillezett körtével, krumplipürével, borjúpörköltet juhtúrós sztrapacskával, sertésbordát erdei gombás házinudlival. A zömmel kommersz tömények között a pálinkák jelentenek némi felüdülést, a nagyipari sörök mellett pedig a Fóti Kézműves Sörfőzde négy főzete. Ezek mellé sajnos Gösser poharat adnak, amivel úgy vagyok, hogy én magánemberként a főzde saját poharába töltöm vendégeimnek Gyenge Zsolt söreit, akkor ezt egy étterem is megtehetné. Rendeltünk hármas ízelítő névre hallgató kenegetőket, harcsapaprikást túrós csuszával és mákos házi nudlit vörösboros szilvalekvárral. A helyben, frissen sült ízletes lepénykenyérrel tálalt tarja-rillete, pesto és körözött korrekt volt, élvezetes. A lecsós alapról indított, tejfellel díszített, rusztikusan, gránitlapon, öntöttvas serpenyőben tálalt harcsapaprikás is megelégedésünkre szolgált, a mellette külön tányérban érkező lebbencstésztából készült túrós csusza ízlett, nem bántunk volna, ha több szalonnapörcöt adnak hozzá. A házias vonalat vitte tovább a jó ízű, jó tartású mákos nudli is. Szerettük a csúcsokat nem ostromló, de a házias fogásokat tisztes szinten, döccenők nélkül asztalra varázsoló Stelázsit, szívesen megkóstolnánk például a grillezett zöldségekkel kínált vajhalat, vagy a sóban sült céklával és zelleres burgonyapürével körített lazacsteaket is.