Ez a Szamosnak egy nem is igazi egysége a Mammutban, mivel ez csak egy kis stand, egy pult a folyosón a mozgólépcsőnél a II. épületrészben. De lehet mégis akár helyben is kávézni vagy sütizni, csak elég szorongósan. Nincs meg az embernek egyáltalán az az érzése, hogy ő most egy kávézóban vagy egy cukrászdában volna, sokkal inkább egy plázában egy folyosón, ráadásul az egyik legforgalmasabb részen.
Minden esetre én most nem üldögélni jöttem, hanem szaloncukor beszerzésre. Azon belül is a pisztáciás fehércsokoládés verzióért, ami családunk nagy kedvence. Az ára sem gyenge, 12900 Ft kilója. Érdekesség, hogy a napokban jártam a Kossuth téren lévő cukrászdában, szintén a Szamos márkaegységében, és ott 1000 Ft-tal drágább, 13900 Ft volt kilója. Ilyen ízvilágot, azaz belül pisztácia töltelék, kívül fehércsokoládé burkolat a Stühmer is készít, azt is szeretjük, de az idén 2-3000 Ft-tal drágább, mint a konkurens Szamos. Hogy melyik a jobb a kettő közül, ebből nem nyitnám ki most a hitvitát, nekem kb. egyformán ízlik. Most 31 dkg-ot vettem, ami éppen 4000 Ft-ba került. A pult szemben lévő részén vannak most a szaloncukrok, innen lehet önkiszolgáló rendszerben átlátszó zacskóba belepakolni a cukrokat, akár egyesével, akár több fajtát vegyesen, amit utána az eladó lemér. Természetesen bankkártyával is lehet fizetni. A bal oldalon a sütemények vannak, hátul pedig a kávégép.
A Mammut II. Plázában az emeleten, közvetlenül a mozgólépcső mellett található meg a Szamos. Cukrászdának nevezni nem lehet, mert ez inkább egy kis kioszk, egy stand, ami miatt a helyben sütizés nem igazán opció. Bár kicsit odébb vannak ülőhelyek, de azok nem célzottan a Szamoshoz tartoznak, emiatt "rendes" tányért, villát nem fognak adni a sütik mellé.
Ez volt az első szívfájdalmam. A második, hogy itt SEM volt kapható az Eszterházy tallér, ami véleményem szerint a legjobb desszert a Szamos repertoárból, és ezt nemcsak én gondolom így egyedül, hanem több Szamos-rajongó ismerősöm is nagy kedvelője. Sajnos már többedszerre tapasztalom, hogy éppen ez nincs, elfogyott, nem tudják, mikor lesz. Szomorú. Szerintem ennyi év tapasztalata alapján már fel lehetne készülni, hogy miből mennyi fogy, mit keresnek a vevők. Mert az eladók is mondták, hogy igen, tudják, sokan keresik mások is. Persze azért így sem okozott gondot abból választani, ami volt, s legalább kipróbálhattam mást is, nem megint a már jól bevált kedvencet. . . . vagyis nem teljesen, mert a mandulás kiflinek (390 Ft) szavaztam bizalmat, ami már szintén egy korábban kipróbált és bevált finomságuk. Rendben volt most is, olyan, amilyen mindig lenni szokott. Gyorsan elfogyott, az utolsó morzsáig. A kiszolgálás kissé gépies, fáradtnak, kimerültnek tűnt a pultos hölgy, amit valahol megértek. Ilyenkor a téli szezonban nagyon mennek a tematikus termékeik: szaloncukor, karácsonyi csomagok, mézeskalács, de a marcipános bonbonok is.