Ország tortáját fogyasztottuk a többi cukrázdához képest igen lekicsinyített méretben. Kérdésünkre, hogy mosdót hol biztosítanak a fogyasztóknak olyan minősíthetetlen hangon utasították el ezt a kérdésünket, mintha ez nem lenne természetes a vendéglátó egységeknél. (A Sugárban ennek megoldására van precedens, más [moderálva - a szerk. ] kávézó. )
Legtöbbet a Szamos ezen boltját látogatjuk, leginkább dobozos édességeket és apróbb sütiket, kézi készítésű bonbonokat veszünk itt elvitelre. Nekem a Szamos Ischlerje a kedvencem, a tészta omlós, a lekvár finom, és érezni is a sütiben (nem minden bolti Ischlerrel van ez így), és vastag finom csokiréteg borítja.
Nagyon jó a bejglijük is. Úgyhogy a minőséggel nincs baj, ugyanakkor az áraik szerintem egy kicsit magasak, úgy értve, hogy például hasonlóan jó minőségű bejglit, kézi készítésű bonbont kedvenc közeli cukrászdánkban is kapni, mérsékeltebb áron. Gondolom a márkanevet is meg kell fizetni. A helynek van egy beülős része is, egyszer kipróbáltuk, de azóta nem preferáljuk. A gond az, hogy a néhány széket és asztalt a bevásárlóközpont járkálós részén helyezték el (a helyiség pici, így akkora belső terül nincs, hogy ott legyenek az asztalok), így folyamatos a járkálás az asztalok mellett (néha között, mert némely bevásárlóközponti járkálót rohadtul nem érdekli, hogy ez itt egy cukrászda beülős része lenne) , így a helyet a legnagyobb jóindulattal sem tudom egy kellemes, meghitt hangulatú beülős cukrászdának minősíteni.
A Sugár üzletközpont közepén van a cukrászda, így ha az ember leül egy kávét inni, akkor jobbról-balról kerülgetik a vásárlók. A minőség klasszikus Szamos, azzal nincs gond. A kiszolgálással viszont már volt kellemetlen élményem, enyhén szólva udvariatlan és rendreutasító volt az akkori személyzet. Azóta az Árkádban lévő Szamos cukrászdát preferálom.
A Szamos cukrászda a fősodor élén van megítélésem szerint, s ez a meggyőződésem megerősödött Sugárbeli egység meglátogatása után. Első gondolatom az volt, hogy itt is Őrség aranyát eszem, a 2016-os országtortát. Őszintén szólva az eddigi “országtorták” közül ez volt a kedvencem, már fél tucatnyi helyen kipróbáltam, sehol nem volt élvezhetetlen, de a Szamosban volt a legjobb, a XII.
kerületi egységben. 750 ft-ot kérnek rá, ez egységesnek látszik a Szamos hálózatban. Másutt olcsóbb, lemegy 500 ft alá, de inkább fizessen az ember többet a jobbért. Viszont annyira jól nézett ki a beigli, hogy vettem egy szeletet helyben fogyasztásra és kettőt elvitelre. Egy elég kicsi szelet 220 ft, így a számla felment 660 ftra, viszont a beigli maga volt a tökély. Az utóbbi időben több helyen is kóstoltam beiglit, többnyire érdektelen volt, rosszabb esetben kifejezetten vacak, itt meg olyanra sikeredett, mint a legeslegjobb házi beiglik. Le a kalappal, már az is valami, ha egy műfajban valaki csúcsot hódít. Ha amellett tisztes minőséget kínál szinte minden fronton, akkor még jobb. Az 5 szívecske az ételrovatban a beiglinak szól, egyébként a Szamos erős 4 pontos hely gasztronómiailag.
A véletlen úgy hozta, hogy ugyanazon a napon két Szamos Marcipános Cukrászdában is megfordultam, először az Árkádban, majd pár órával később a Sugárban is. Nekem az Árkád hangulata jobban bejön, ott a plázás életérzés a szeparált leülős kávézórésznek köszönhetően kevésbé jön át, itt a Sugárban viszont mások voltak a kialakítási lehetőségek, és az asztalok kinn vannak a folyosón, ahol elhaladnak a vásárló tömegek, ami az élvezeti értéken erősen ront.
A kínálatban a jól ismert, megszokott és magas minőségű Szamos desszertek, torták, sütemények és fagylaltok találhatóak meg. 1 gombóc főzött fagylalt 220 Ft-ba kerül. Több kedvencem is van, a fehércsokis mogyorós és a rumosmeggyes csokis bonbon, de szerintem a mangó és az Eszterházy is ott van a topon, a minőség szerencsére állandó, bárhol jártam, ugyanazt kaptam. A sütemények árai 450-600 Ft között alakulnak, ez budapesti közepes árkategória. Elvitelre lehet vásárolni parfétortákat, többféle ízben, 2800 Ft kilója, ezeket is nagyon ajánlom, irtó finomak. A kiszolgálás átlagos volt, rutinszerű.