A Szilvakék paradicsom régi idők szép emléke. Midőn a kilencvenes évek középen a Bem rakparton laktam pár évig, elég gyakran megfordultunk itt, annál is inkább, hogy a közelben lakott egy jóbarátunk, akinek ez volt a törzshelye. Átlag feletti, nem átütő korrrekt hely volt akkor, a fősodor produkcióján hajszálnyival túlmutató konyhával és italválasztékkal.
Most is ezt nyújtják. Kértünk almalevet, szódát és egy Fehér Nyúl IPA sört, továbbá borkorcsolya-tálat (3000 ft), volt rajta hagymalekvár, kecskesajt, erősen fehérborsos padlizsánkrém és tatárbifsztek, s minden igen korrekt adagban. Mellé átlagos ipari kenyér pirítva. Kértünk továbbá egy sztrapacskát (1680 volt, ha jól emlékszem), ez is korrekt volt. Pubos beltér, kár, hogy tévé megy. A kiszolgálás pontos, gyors udvarias, nem különösebben kedves, motivált, inkább egykedvűnek nevezném. Négy pontot azért erre a szempontra is megadok. Mint ahogy egészében is ez tisztes négy pontos teljesítmény volt.
Ismerös lakik a közelben. Anyukàm gyakran vacsoràzik vele ott. Föleg ünnepekkor. Mi most próbàltuk először. Ár-értékarány jó. A szemèlyzethez gyakran oda kellett menni mert nem jöttek, ezt-azt lehagytak. Az ètelek jók, háziasak. Ismerös nagyon dicsèri a vezetö figyelmessègét.
Sajnos nemrég ismét azzal találkoztunk, hogy a kért köret nem megfelelő alapanyagból készült. A krumplipüré porból volt. Ezt egy újlipótvárosi étterem úgy gondolom nem engedheti meg magának (de egyik sem). Szeretünk ide járni, de elgondolkodtat, hogy a jövőben is jöjjünk e ide, vagy nem. . . . A kiszolgálás is romlik. . .
A pincér panaszt és lekezelő. Határozott "NEM" a válasz arra a kérdésre, hogy esetleg tud e egy kis májat tenni a libamellre. Pedig az étlapon rajta volt. A bort bontatlanul elénk rakja egy szó nélkül. A maradékot nem csomagolja el, mert "a nagy kavarodásban véletlenül kidobta." Szuper hely, ajánlom.
Barátokkal néztünk el egyik este ide. Csülkös sztrapacskát választottam meg a kézműves sörökből a Távoli Galaxist. Korábban már ittam ilyet, nem lehet benne csalódni. A sztrapacska finom volt, krémes, a füstölt csülök pedig mindig jó. Kellemes teraszuk van, összességében jól éreztük magunkat.
Sok éve nem voltunk itt, de kár volt nosztalgiázni. A pincér teljesen kezdőnek tűnt,nem tudott válaszolni a kérdésre, mit érdemes náluk enni? ! A rendelt ételek sokára jöttek, ráadásul a "péknés" csülök alig langyos volt, a krumpliról nem is beszélve. Az ízek gyengék, az egyetlen kellemes étel a kacsacomb volt, mennyiségileg is.
A libamell finom volt, a kiszolgálás kritikán aluli. A pincér egyszavas "nem" választ ad arra, minden magyarázat nélkül, hogy ki tudna-e esetleg sütni hozzá egy libamájat. A maradékot el akartuk csomagoltatni, de 20 perc múlva, külön utánakérdezésre közli, hogy "a nagy kavarodásban kidobták". Ja, és arra sem képes, hogy kinyissa a kihozott bort.
Mint étteremről, nem tudok nyilatkozni erről a helyről, de már régóta böki a csőröm a zártkörű rendezvény szolgáltatásuk. Két éve jártunk itt utoljára a minden évben megszokottan összeverődő csapatunkkal. Már akkor úgy döntöttünk, hogy ide soha többet. Majd idén augusztusban szegény férjem ide tudta már csak összehozni a meglepetés születésnapi bulimat.
Azt ígérték, vigyünk saját zenét, simán megoldható, akár laptopon, akár pendrive-on. Érkezésünk után mégsem tudták az ígért kábelt előkeríteni, sem a pendrive-ot csatlakoztatni, majd közel két óra szenvedés után, mely alatt a fiatalember - aki korábban közölte, hogy ők szolgáltatnak zenét, ne aggódjunk - többször és meglehetőst udvariatlanul közölte, hogy ő nem DJ. Szerencsére feladta és mégis előkerült a kábel és végre tudtunk táncolni az immár általunk összeválogatott zenére. Addig is a kiszolgálás a pultnál: a kishölgy kelletlenebb már nem is lehetett volna. Legkedvesebb emlékem, ahogy nekem, mint szülinaposnak, miközben senki más nem kért semmit, elhúzott szájjal a pultot támasztva közli, hogy "pillanat", mert még szerette volna végighallgatni a pultot támasztó kis csapat meséjének csattanóját. Köszöntem szépen, az biztos, hogy erre a helyre a lábam be nem teszem többet.
Lassan 10 éve már, hogy el-elvetődöm az étterembe: a Vígszínház mögött, mégis kiülős-teraszos hely, mérsékelt ételárakkal (az ital húzósabb). Eddig mindig akadt a társaságban, akinek különösen ízlett a választott étel, a sztrapacskát és a túrógombócot többen dicsérték.
A kiszolgálás terén már akadt kifogásolnivalónk, az étterem viszonylagos frekventáltsága miatt nem mindig érzik szükségét a barátságosságnak, kiéhezetten sem szerencsés érkezni - de egy próbát megér!