Az asztalnál ülve jutott az eszembe, hogy egyszer már akartam itt enni. Volt szabad asztal, de a pincér jelezte, hogy sok a rendelésük, így legalább 40 perc a várakozási idő. Erre még visszatérünk! Most félház körüli telítettség volt. Azonnal jött a pincér és felvette a rendelést.
Latte dolce fritto (sült tej) hiába volt az étlapon, csak beszélgetni tudtunk róla. Most ennyivel kellett beérnem. Rendeltem egy Pizza Proscuiotto Ruccolát egy házi meggyszörppel és vártam. Volt időm gondolkozni, mert 38 perc (! ) után kaptam meg a pizzámat. Olyanok jártak a fejemben, hogy 40 perc alatt a pizzafutárok java házhoz szállít. Meg, hogy szerencse, hogy finom a szörp, mert ennyi pénzért csapolt sört is kérhettem volna. Befejezhettem a nézelődést, megkaptam a pizzámat. Gusztusos és főleg finom volt. Mondjuk azt, hogy megérte várni. Gyakorlatilag a nyugalom szigete a hely, ahonnan várakozás és szörpkortyolás közben lehet figyelni a körülvevő gyorséttermi részen rohanó embereket a műanyag tányérjaikkal és műanyag eszcájgjukkal. Ajánlom a helyet – ha nem sietsz!
A Lurdy-ház bevásárlóközpontban lévő vendéglátó helyek közül a Toscana az, ami tényleg étteremnek tekinthető a többi önkiszolgáló tálcás gyorsétterem között. A Toscana talán nem is véletlenül kissé el van szeparálva a többi étkezőhelytől, nekik saját körülhatárolt területük van, saját asztalokkal, székekkel (bár ezek része kinyúlik a folyosóra is), pincérek veszik fel a rendelést és szolgálnak ki.
Az elhelyezkedésükben annyi a kevésbé szerencsés, hogy a rendezvényközpontnak pont előttük van a bejárata, és népszerűbb programok idején a sor már belelóg a Toscana azon asztalai és székei közé, amelyek a kinti folyosórészben kaptak helyett. Ha van szabad asztal, mindenképpen érdemes szerintem belsőbb, nyugisabb asztalt választani. Színekben - a barna többféle árnyalata -, hangulatában megjelenik a toszkán vonal, de nincs túltolva. Az étlap nem túl hosszú, 4-5 leves, kb. ugyanennyi előétel és desszert, 7-8 tésztaétel, kb. 20 pizza, húsos főételek csirke dominanciával. Az árak barátságosak, érdekes módon hasonló az árfekvés itt, mint a szemben lévő kifőzdékben, miközben a hangulat és az egész vendéglátás-élmény itt azért teljesen más. Az ételek korrektek, de nem kiemelkedőek. A 4 sajtos pizza 1390 Ft-ba került, a tiramisu 690 Ft. Az adagok átlagos méretűek.
Toszkána remek hívószó számunkra, legszebb nyaralásaink helyszíne. A Trattoria Toscana sem rossz hely, bár nem ad annyit amennyit ígér, az ár érték aráyn néha nagyon felborul. A Lurdy házbeli "másik" Toscana gasztronómialag nem ér fel hozzá, inkább áraival próbál hódítani, mint a konyhájával, de az igazság az, hogy a konyhával sincsenek súlyosabb gondok.
A beltér barátságos, el van kerítve a Lurdy ház közös étkezőrészétől. Délben 990 forintért déli menü két fogásos elképzelésben, erről sajnos éppen lemaradtunk. A mediterrán halleves 790 forintért kárpótolt, kár, hogy préselt rákcsíkokat is tettek bele. De ha azokat nem számítjuk, puritán, üde, a tenger ízét szépen hozó leves volt ez benne kagylóval, tintahallal, amit nem főztek túl. Ár/értékben remek. Nem volt rossz a bruschetta sem. A csirkemellet klopfolják, de legalább nem szárítják utána ki. A parmezánbundát sajátosan értelmezik, palacsintatésztában sütik ki a húst, majd megszórják kommersz parmezántörmelékkel. A mozzarellás körtés csirkemell tisztes átlagos produkció, a vargányás gombakrémleves finom. A roston sült zöldség inkább serpenyős volt és nemcsak sült, kicsit párolódott is, de azért ízlett az is. Összességében jó hely ez, merem ajánlani bárkinek, aki szereti a tisztességesen elkészített fősodratú ételeket.