Kiváló 2024. októberben, egyedül járt ittÉrtékelt: 2025. január 5.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Tavaly a Taste of Transylvania fesztivál zárónapján mondta el Trucza Adorján alapító-főszervező, hogy ha sikeresen működhet megannyi hummusz-bár világszerte, akkor meg kellene csinálni ennek az erdélyi változatát is, Vineta bár néven. (A vineta Erdélyben elterjedt román jövevényszó a padlizsán jelölésére.) S íme, 2024 őszén megnyílt az első ilyen egység a Fény utcai piacon, a Buja disznó(k)-kal szemben, mely a Taste of Transylvania fesztivál budapesti nagykövetségeként is felfogható. A helyet a Babka és a Babka Deli tulajdonosa, Nemesvölgyi Attila jegyzi. A kínálat az erdélyi konyhába kínál betekintést, az általam rendelt fogásokon kívül szerepel az étlapon többek között örmény ángádzsábur-keves, zöldséges csorba, erdélyi töltött káposzta is. A Monyó pils sörét csapolják mindemellé, kínálnak továbbá egy habzóbort és egy pezsgőt a Kárásztelek pincészettől s több csendes bort a Légli Gézától. Kóstoltam klasszikus natúr padlizsánkrémet miccsel, a majonézes változatot szarvas-pastarmi-val, továbbá bárány-kebabot rókagombás zakuszkával. Remek ízek, ötletes kombinációk. Nem lehetett kihagyni a kifogástalan pacallevest sem, ami mellé ecetes erőspaprikakarikákat, tejfelt és pityókás székely kenyeret adnak.