A Wombatot Budán ismertük meg, de törzsvendégeik a Mátrában, a Fekete Zaj fesztiválon lettünk, ahol több éve részt vesznek a fesztiválozók etetésében-itatásában. Minden napunkat itt kezdtük egy kitűnő kávéval - napszaktól függetlenül, eszpresszót, cortadót, lattét, cappuccinót is ittunk, mikor mihez volt éppen kedvünk, de a bagel szendvicsek közül is többet kóstoltunk (3250 Ft).
Példaképpen néhány izgalmasabb bagel szendvics kompozíció: 1. ) sajtkrém, kecskesajt, bacon, házi áfonya chutney; 2. ) marhaszegy pastrami, cheddar sajt, kovászos uborka, csípős mustár; 3. ) céklás humusz, avokádó, saláta, paradicsom, balzsamecet, ez volt a vegetáriánus. Volt még egy csípős, jalapenos bagel változat is, azt nagyon dicsérték a srácok, én nem szeretem a csípőset. A fesztivál készpénzmentes, így a karszalagunkra feltöltött egyenlegből tudtunk költeni. Az italokat pedig re-pohárban kaptuk, mivel a fesztivál területén a környezetvédelem jegyében eldobható poharakat nem alkalmaznak. Nagyon tiszteltem a Wombat-os srácok türelmét, munkabírását, jófejségét. Napi 16-18 vagy fogalmam sincs, hány órában tolták abban a kis kioszkban, augusztusi hőségben, s közben jobbnál jobb kávékat és szendvicseket adtak ki nekünk. Még egyszer köszi, itt is.
Mai fogyasztásom evőleges színhelye legyen hát a Wömbát. A Bartók Béla út százféle vicces meg komolyabb táplálkozási módot kínál, épp a napokban jelent meg erről egy cikk is az ittjartamon. Ebből ez az egyik szegmens. Mondhatnánk magyarázatképp, hogy hamburger másképp. De ez nem lenne pontos.
Amúgy kitűnő találmány a bagel meghamburgeresítése, értékeljük az ilyenirányú törekvéseket. Feleségem azt sugalmazta, hogy a "bukott diák" nevű cuccot rendeljem, mert az jó. Semmi okom kételkedni az ilyen tanácsokban. Két ilyen "drágább" kaja van, ez, meg a Jézus Krisztussal fémjelzett Rouben, kb. azonos színvonalú készítmény. Az enyémben marhahúspogácsa mellett tükörtojás, vastagon sajt és uborka is található. Kb. 10 perc az elkészülte, addig az ember felmászik az emeletre és ott vár aranyos pofit vágva, ha akar. Én felmentem, nézelődtem, össze-vissza minden, ami bárkinek bármiről eszébe jut, romkocsma-fíling, filozófia-kritika, bármi. Bár most egy kicsit visszafogottabb a berendezés, mint régen. A nagyfalat megjött, felhozta a srác, aztán beláttam, hogy ez így önmaszatolás nélkül nem ehető, lekullogtam evőeszközért. Egyébként kiadós volt, finom és friss. Utána egy mangós limonádét küldtem, ez dobozos kiszerelésben várakozik a földszinten. Egyébként ez egy remek hely, úgy, ahogy van. Csak állítsd át valamiről valamire az elvárásaidat. Szellemes, bohém, laza és élvezhető.
Újhullámos kávézó és bagel szendvicsbár a Bartók Béla úton. Modern, fiatalos, megnyerő hely. 8 féle bagel szendvicset kínálnak 1150 Ft-os áron, többek között lazacos, guacamolés, csirkés, Serrano sonkás, mozzarellás töltettel, mellé sok friss zöldséggel. A rövidke étlapon szerepelt még pastrami is.
A kávé elsőrangú, 2 féle frissen darált kávéból főznek, az egyik hagyományos, sötétebb pörkölésű, a másik újhullámos, világos pörkölésű. Ottjártamkor columbiai, illetve burundi ültetvényekről származó kávék voltak a gépben. Én a magam részéről a columbiaiból kértem egy eszpresszót tejjel, ami 530 Ft-ba került. Hálátlan görény névre hallgató sört csapolnak mindössze 420 Ft-ért, de ez csak a vicces rajzocska miatt ragadt meg a fejemben, gyorsan meg is örökítettem fotón is.