Aquincumi katonai amfiteátrum Budapest bemutatkozása
II. Adiutrix építtette fel a római birodalom hetedik legnagyobb amfiteátrumát a II. század közepén, Antonius Pius császár idejében. Érdekesség, hogy az ovális arénája a római Colosseuménál is nagyobb. A körszínházban egyszerre 10-12 ezer néző élvezhette a gladiátor- és állatviadalokat, de eredeetileg vízicsaták rendezésére is alkalmas helyszín volt a mélyedésbe épített csatornáknak köszönhetően.
Magassága 12-13 méter, a külső körfalat 24 támpillér erősítette meg. A vadállatokkal szembeni védelmet az aréna körül futó belső fal biztosította, melynek magassága 4 méter volt. A romokat 1925-ben fedezték fel, mely viszonylag későinek számított, hiszen az első aquincumi amfiteátrum felfedezése után nem gondolták, hogy a városban két körszínház is megtalálható volt.
Kihagyhatatlan 2024. január 26.a párjával járt itt
Kívülről sokszor elmentem mellette, de most e szép januári napon be is mentem a monumentális építménybe. Különös és felemelő érzés volt az aréna közepén állni és elképzelni az akkori kort. Sajnos a mai kor lenyomatai is mindenfelé megtalálhatók, nagyon szemetes. Jobban kéne vigyázni erre a ritka műemlékre!
Az óbudai amfiteátrum az Árpád Gimnázium mellet található, jelenlegi funkciója leginkább közpark és kutyafuttató. Bár kerítéssel körbe van kerítve, gyakorlatilag folyamatosan és ingyenesen látogatható, nem őrzött. Ottjártamkor éppen egy csapat kertész a füvet nyírta a területen.
Jó 20 évvel ezelőtt az alsó részen található folyosó-járatok - az egykori cellák - még nem voltak lezárva, jó kaland volt éjszaka idejönni "bandázni" elemlámpával világítva, de azután a hajléktalan csövesek beköltözése miatt ezeket lezárták. Az ókori Aquincum két amifiteátrummal is rendelkezett, közülük ez volt a nagyobb méretű. A II. században, 145 körül építették. Hatalmas mérete 10-15 ezer fő látogató befogadására tette alkalmassá, és valószínűleg az itt állomásozó katonaság saját gyakorlatozásra is használta. A terület régészeti feltárása és az értékek mentése az 1930-40-es években zajlott le (szentély és oltárkő maradványokat találtak, illetve későbbről a 6. században longobárd ezüstkincset), mivel a középkorban lakóházak épültek rá a területre, ezeket lebontották. Hangulatos hely, de az eredeti funkciójára már alkalmatlan, ahhoz túlságosan romos.
Szerintem ezt a helyet mindenki ismeri, aki valaha arra járt, akár megállt ezért, akár nem. A római időknek számtalan emléke maradt itt nekünk, de különösen sok Óbudán. Ez itt a katonai amfiteátrum, ráadásul nem csak egy ilyen kőcirkuszunk volt itt, hanem kettő is.
Ezen a helyen forgatták például a Hannibál tanár úr című magyar filmlegenda híres jelenetét, innen maradt meg a nemzeti köztudatban Nyúl Béla neve. Meg a tömeggyűlések és az uszítás pszichózisa is. Az ellenségkép megalkotása. Ma csendes a hely, egyébként különös okom volt rá, hogy ide kilátogassak, Kolodko Mihály legújabb szobra is itt hever, de már nem észrevétlenül, mivel lencsevégre kaptam, egyébként meg gyíkok tömege él most a falak között, mindenfelé cikáznak a forró köveken, kutyasétáltatók hozzák be futtatni az ebet, sőt, olyan is van, aki összeszedi a kis zacskóba a kutya utáni maradékot, azután itt hagyja az utókornak, hátha belelép vagy megtalálja valaki. Rengeteg a szemét, de nem is tudom, ki a terület gazdája éppen. Sebaj, ezek csak árnyoldalak voltak, egyébként meg le lehet ülni itt kicsit és elmerengni a régi időkön, kinek van itt több joga hősi múltakat emlegetni, a régebbieknek, az újabbaknak, senkinek sem, vagy mindenkinek.